Yeni yıl sofralarımızda farklı kültürlerden gelen birçok değişik ‘vazgeçilmez’ ürün olsa da kuruyemişler ülkece ortak paydamızdır. Yemek öncesi, sonrası demez, gece boyu atıştırırız. Kuruyemişini henüz almamış olanlar için Türkiye’nin en iyi 10 kuruyemişçisini uzman jürimize sorduk. Epey pahalı da olan bu lezzetleri alırken en azından verdiğimiz paraya değsin diye en iyi adresleri sıraladık.
#Pınar TahirlerBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolÇevresel etkilere açık olan dudaklarımız kıştan çok etkileniyor. Soğuk havalarda eğer önlem almazsak kuruyor ve çatlıyorlar. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için bakıma ihtiyaç var. Jürimiz bu hafta dudakları nemlendiren, soğuklardan koruyan ürünleri seçti.
#DudakGelinim Mutfakta puan durumu (toplam) 6 Aralık 2024 haftanın finalinde açıklandı. Gelinim Mutfakta günün birincisi tadım, puan, yorumlamanın ardından belli oldu. Gelinim Mutfakta 'da bugün ballı brownie tarifini en iyi yapan gelin, kayınvalidelerinden en yüksek puanı alarak çeyrek altının sahibi oldu. Günün sonunda Gelinim Mutfakta 6 Aralık 2024 puan durumu sunucu Aslı Hünel tarafından açıklandı. Yarışmanın eski ve favorisi isimlerinden Ezgi stüdyoda rahatsızlığı nedeniyle yer almadı. Kayınvalide Reyhan Hanım yarışmaya akrabası Selcan ile yarışmada yer aldı. Peki, Gelinim Mutfakta bugün kim 1. oldu, çeyrek altını kim kazandı? Gelinim Mutfakta kim elendi, bilezikleri kim aldı? İşte, Gelinim Mutfakta puan durumu 6 Aralık 2024
#Gelinim MutfaktaBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkOsmanlı'da Kanuni Sultan Süleyman zamanında ilk olarak başlatılan "baklava alayı" geleneği olmazsa olmaz geleneği olarak uzun yıllar devam etti. Günümüzde fıstıklısıyla bildiğimiz baklavayı Osmanlı; kavun, kaymak, lor ve fındık gibi birçok malzeme ile yapmıştır. Baklava tarifleri bu güne değin uzanan bir lezzet mirası olarak yerini almıştır. Rafine şeker yerine bal kullanarak hazırlanan bu baklava tarifi mutlaka denenmesi gereken tatlı tarifleri listesinde de zirvede...
#BaklavaHareketin ABC’si olarak tanımlanan motor beceriler okul öncesi dönemde kazandırılması gereken temel becerilerdir. Bu beceriler yer değiştirme becerileri, nesne kontrolü gerektiren beceriler ve denge becerileri olarak sınıflandırılır. Koşma, sekme ve galop yer değiştirme becerisi olarak sınıflandırılırken, nesne fırlatma, top sektirme veya topa ayakla vurma nesne kontrolü gerektiren becerilerdir.
#Konuk YazarHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuHem yetişkinler hem de çocuklar için dengeli bir kahvaltı hazine değerinde. Yaz aylarında özellikle tatiller ve eğlenceli aktiviteler nedeniyle beslenme rutininin oldukça bozulduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez “Sonbahar mevsimine geçtiğimiz bu dönemde doğru ve yeterli sıvı alımının yanı sıra, özellikle doğru ve dengeli besin çeşitleriyle hazırlanmış kahvaltılar konforlu bir yaşam ve çocuk gelişimi için çok önemli.
#Sponsorlu İçerikOyunculukla 10 yaşında tanıştı. ‘Ezel’, ‘Çukur’ ve ‘Behzat Ç.’ gibi önemli dizilerde rol aldı. Bu sezon da gümbür gümbür geliyor. İlk sinema filmi ‘Hayat’ Akademi Ödülleri’nde Türkiye’nin ‘En İyi Uluslararası Film’ adayı oldu. İlk tiyatro oyunu ‘Aydınlıkevler’de de Demet Akbağ ile sahnede. Ekranda ve sinemada yeni işleri yolda. Burak Dakak’la (26) buluşuyor ve onu yakından tanıyoruz: “Genelde pozitifim ama ben de insanım, nadir de olsa sinirlendiğim oluyor.”
#Burak DakakYaz boyunca deniz, kum ve güneşin tadını çıkaranların şimdi saçlarıyla ilgilenme vakti. Yıpranan saçlarımızı yeniden ışıltıya kavuşturabiliriz. Jürimiz saçları canlandıracak, mevsimin yıpratıcı etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olacak en iyi 10 saç bakım yağını seçti.
#SaçYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkMavi yolculuk turlarının öncüsü Marmaris, Mavi Bayraklı plajları, yılın ortalama 300 günü yüzünü esirgemeyen güneşi, turizme kazandırılan yeni arkeolojik eserleri ve uluslararası kültür-sanat festivaliyle bu yazın da yıldızlarından biri olacak. Marmaris’i ziyaret etmeyi planlayanlara semt pazarlarından gizli kalmış koylarına, kalesinden günlük yağı gibi şifalı yerel ürünlerine kapsamlı bir rehber hazırladık.
#MarmarisBir yanına Ege’yi, diğer yanına Akdeniz’i alan Datça zeytini, çamı, balı, bademi, antik kenti, nefes kesen manzaraları, mavinin her tonunda koyları ve tertemiz havasıyla sizi hemen etkisi altına alabilir. Fakat Datça’nın kötü bir tarafı da var: Kalbinizi çalıp bağımlılık yapabilir.
#DatçaTam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncirSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilAdana'da 11 yıl önce Zeynep Söğüt'ü (33) boğarak öldürüp, cesedini koydukları bavulu dere yatağına attıkları iddiasıyla müebbet hapse çarptırılan Savaş Sanatma (42) ve Ersin Yalçınkaya (48) ile 3 yıl hapse mahkum edilen Nazlı Tuğlucan'a (44) verilen hapis cezaları Adana Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Dairesi tarafından eksik kovuşturma yapıldığı gerekçesiyle bozuldu. Bugüne kadar cesedi bulunmayan Zeynep Söğüt davasında yargılama yeniden başladı.
#Zeynep SöğütÖğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#Salata