Soğuklar bastırdı... 22 Aralık’ta zemheri başlayacak ve 1 Şubat’a kadar sürecek. Kısaca havalar soğudu ama daha da soğuyacak. Bu durum çiçeklerin soğuğa karşı korunması, bahçede yapılacak işler ve tam da bu ay ekilebileceklerle birlikte bahçe ve balkonda birçok işi beraberinde getiriyor.
#Bahçe BitkileriNejat Ebcioğlu (74) emekliliğinde bahçe işlerine merak sardı. Editörlük ve çeviri yaptığı için araştırma yapmak ve birikimini kitaba dökmek onun için zor olmadı. Bitkiler konusunda üst üste kitaplar yayınladı. Bu yıl 9 ve 10’uncu kitaplarını çıkaran Ebcioğlu ihmalci, üşengeç bahçeciler için ipuçları, küresel ısınmaya uygun kuraklık bitkileri konusunda tavsiyeler verdi.
Balkonumuzda rengârenk çiçekler, duvarlarımızda tropikal tonlar, doğal malzemeli aksesuarlar... Tatil sezonu açıldı ve kimilerimiz yazlıkları yenilemenin telaşına düştü. Siz de yazın evinde değişiklik yapmak isteyenlerdenseniz; önce fazlalıklardan kurtulabilir, sonra sezon trendi olan bohem tasarımlarla evin havasını değiştirebilirsiniz.
#DoğaCemreler havaya, suya ve toprağa düştü, bahar aslında çoktan geldi. Yakında hemen her şehirde sıcak hava etkisini gösterecek. Çocuklarla balkon ve bahçe hazırlığı yapmak için en uygun zaman. Küçük yaştakilere doğayı sevdirmek adına da birçok fırsat var.
#Gizem CoşkunardaModern yaşamın insanlara getirdiği en büyük zorluklardan birisi de beton binaların arasında yaşamak. Özellikle büyük şehirlerde oturanlar, her gün biraz daha azalan yeşil alanlar nedeniyle nefes alacak huzurlu bölgeler bulamıyor. İşte tam da bu noktada kurtarıcımız olan kış bahçeleri bizlere evimizin içinde yemyeşil küçük bir cennet köşe yaratma imkânı sağlıyor.
#Kış BahçeleriBirkaç gündür vampir kelebeklerin istilasına uğrayan, evinde rahat uyuyamayan, balkonunda oturamayan vatandaşların haberlerini izliyoruz. Halk tedirgin, ilk defa böyle bir kelebek görüyor ve ne yapacağını bilemiyor. Hatta ismi bile ürkütmeye yetiyor. Biz de hem evinde bu canlılarla yaşayan vatandaşla hem de bu konunun uzmanı ile konuştuk
#Vampir KelebekKomşunun çiti, kurumuş çam ağacının yaprakları sizin bahçenizi kirletiyor, balkonunuza dökülüyor ya da borularınızı tıkıyorsa kestirebilir misiniz? Manzaranızı kapattığı için yan bahçedeki ya da sınırınızdaki ağaçları budatmanız ya da kökünden kestirmeniz mümkün mü? Bu suç olur mu? Böyle bir durumda hukuken ne yapılabilir? Zarar veren “taşkın” olarak tanımlanan ağaç ve bitkilere karşı izlenecek yolu İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık bakın nasıl anlattı: Önce komşunuzu nazikçe uyarın. Fayda etmiyorsa doğrudan dava açılabileceğiniz gibi noterden ihtar da çekebilirsiniz. Zararın giderilmesi için tazminat da talep edebilirsiniz.
#SiteŞüphesiz ki ilkbahar, dünyaya bakma ve onu görmenin en özel zamanı. Kuşlar, çiçekler ve kelebekler gibi birçok canlının görülmek ve duyulmak için harikulade hallerde karşımıza çıktığı bahar, doğanın düğün ve şenlik vakti. Sahnemizse deltalar, boğazlar, ormanlar, göller gibi özel ekosistemler. Anadolu, yedi bölgesine yayılan birbirinden güzel doğal alanlarıyla bizi bekliyor. Gelin, baharda bu şenliğe ortak olalım.
#DoğaSonbahar ayları, bitkilerin mevsimsel döngüleri için önemlidir. Bu dönemde, mevcut bitkilerimizin toprak ve saksı değişimi gibi ihtiyaçlarını karşılayarak onları canlandırabilir, dikim vakti gelen bitkileriyse toprakla buluşturabiliriz.
#Bitkiİpek çiçeği dikkat çekici güzellikteki süs bitkileri arasındadır. Bu çiçeğin ayrıca öğle güzeli, kedi tırnağı, cilveli çiçeği, ipek çiçeği gibi yöresel adları bulunmaktadır. Yazın güneşli yerlerde susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Sizin için İpek çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? İpek (kedi tırnağı) çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konu başlıklarını detaylarıyla derledik.
# İpek ÇiçeğiHercai çiçeği, menekşegiller familyasından olan bir menekşe türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Esasında çok yıllık duyarlı otsu bitki olmasına rağmen, bu bitkinin en verimli olduğu dönemi, tohumundan yetiştirildiği birinci yılı olmaktadır. Sizin için Hercai çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Hercai çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konularını detayları ile birlikte derledik.
Marul, ıspanak, maydanoz, nane... Özellikle kışın sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için sofralarımızın baş tacı olması gereken sebzelerden bazıları. Bunları ve daha pek çok sebzeyi evinizde kolayca yetiştirip dalından kopardığınız gibi taze taze yiyebilirsiniz. Üstelik kendi yetiştirdiğiniz otları, sebzeyi yemek psikolojinize de iyi gelecek! Evinizin çiftçisi olmaya hazırsanız, rehberimizi okuyun.
#GazetehaberleriYazın bitmesi doğadan, yeşillikten, rengârenk çiçeklerden kopmamız anlamına gelmiyor. Evdeki küçük alanlarımızı yeşillendirebilir, hatta kendimize mini bir bostan bile yaratabiliriz. Ekim ayı aslında bitki yetiştirme konusunda en önemli yenilenme zamanlarından. Bu dönemde toprak yenileme ve bitki bakımı gibi ayrıntıları, işi bilenlere sorduk.
#GazetehaberleriEvin hem içinde hem dışında olabildiğimiz, rahat bir nefes alabildiğimiz balkonların değeri yeniden anlaşıldı! Karantina günlerinde balkonlar bizlere ‘dışarıya çıkma’ fırsatı sunuyor. Havamızı değiştiren balkonları nasıl güzelleştirebiliriz? Eskisinden daha çok vakit harcadığımız bu alanları hangi mimari uygulamalarla daha çok yararlı hale getirebilir, hangi bitkilerle süsleyebiliriz?
#GazetehaberleriSalgın sebebiyle evlere kapandığımız ve sosyal iletişimden uzak olduğumuz bir dönemdeyiz. Sürekli evde olduğumuz için de pek çok detayı farkediyoruz. Bu dönemde evlerimizde ufak tefek değişiklikler yapabileceğimizi ifade eden Mimar ve İç Mimar Eda Yürenk Odabaş, uygulaması kolay dekorasyon önerilerini paylaştı.
#DekorasyonVirüs kriziyle birlikte doğal kaynakların sınırlarını düşünmeye başladık. Bunun ne kadar hayati bir konu olduğunu yeniden hatırladık. Şimdi hepimizin aklında benzer sorular var. Örneğin, “Kısa sürede normale dönemezsek ne yiyeceğiz” düşüncesi. Büyük şehirlerde ürettiklerimizle yaşamak çok kolay değil belki ama önemli adımlar atmak mümkün. O adımlardan biri de balkon bahçeciliği...
#Toprak