Zemheri kapıda, çiçekleri unutma

Güncelleme Tarihi:

Zemheri kapıda, çiçekleri unutma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2016 13:12

Soğuklar bastırdı... 22 Aralık’ta zemheri başlayacak ve 1 Şubat’a kadar sürecek. Kısaca havalar soğudu ama daha da soğuyacak. Bu durum çiçeklerin soğuğa karşı korunması, bahçede yapılacak işler ve tam da bu ay ekilebileceklerle birlikte bahçe ve balkonda birçok işi beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

BALKONDA...

Önce balkondan başlayalım. Açelyalarınızı dondan koruduğunuz sürece dışarıda olmasında bir sakınca yok. Çiçeklerin kuzeye bakmaması ve don yaşanacak soğuk gecelerde korunaklı yere kaldırılması gerekiyor. İçeriye alınacaksa da havadar, nemli ve sıcak olmayan bir nokta tercih edilmeli.

Zemheri kapıda, çiçekleri unutma

Sardunyalar camekânlı ve çok soğuk olmayan balkonlarda kışın da çiçek açabiliyor. Çok soğukta gelişimi duran sardunyaların üzerine kar düşmemeli ve don görmemeli. Sardunya gibi antoryum ve yelken çiçeği de soğukla arası iyi olmayanlardan. Bunları da içeride güneş gören fazlaca aydınlık bir yere koyarsanız çiçeklenmeye devam ederler.

Haberin Devamı

Atatürk çiçeği, kamelya, gardenya ve nergis bu ay içinde ekebileceğiniz çiçekler arasında yer alıyor. Noel yıldızı olarak da bilinen poinsettia, Atatürk’ün çabalarıyla ülkemizde yetiştirilmeye başlandığı için bu adı almış. Bol güneş gören bir yere ekilmeli, saksıdaysa bol ışıklı bir yere konulmalı. Kışın çok su vermemekte fayda var.

Â

Zemheri kapıda, çiçekleri unutma

BAHÇEDE...

Bahçede işler biraz daha ağır. Bu ay:

* Havuç, karnabahar, ıspanak, kereviz ve kırmızılahana gibi sebzeleri ekebilirsiniz. Bahçeniz yoksa balkonda boştaki saksılar da iş görür.

Zemheri kapıda, çiçekleri unutma

* Aralık ayı, dikili bitkilerinizi taşımak için iyi bir zaman. Don tehlikesi olmayan kuru bir günde ağaç ya da bitkinizi kökleriyle birlikte topraktan çıkararak başka bir yere nakledebilirsiniz. 

* Bu ay birçok ağacı budayabilirsiniz. Budama yaparken ağaçta havanın merkezde rahatlıkla dolaşabileceği bir açıklık oluşturmayı hedefleyin. Tırmanıcı bitkilerin de bu ay budanmasında fayda var.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!