Son günlerde ilişkileri gerilimli bir hal alan İngiltere ve Fransa'nın liderleri G20'de bir araya geldi. Görüşmenin gündemine 'balıkçılık krizi' damga vururken gerginlikleri vücut dillerinden belli olan Macron ve Johnson ilginç fotoğraflar verdi...
#G20 Liderler ZirvesiYeşilçam efsanesi, ilk Altın Portakal’ın “en iyi erkek oyuncu”su, aynı zamanda antikacı ve koleksiyoner İzzet Günay ve eşi İpek Hanım’la Bodrum’daki yazlıklarında buluştuk. 90 yaşına girecek sanatçıyla 30’lu yılların İstanbul’unu, II. Dünya Savaşı’nı, Yeşilçam anılarını, Dört Yapraklı Yonca’yı, Zeki Müren’i ve bu yaşta nasıl bu kadar dinç kalabildiğinin sırlarını konuştuk. Sanki 20’nci yüzyılla 21’incisi arasında siyah-beyaz bir köprü gibi. Hem sakal-bıyık bırakmayan jilet gibi bir nesilden geliyor hem de hayatında hiç cep telefonu tuşuna basmamış. Telefonlarına eşi baktığı için konuya da oradan girdik zaten...
#İzzet Günayİstanbul Avcılar'da teknesinden iddiaya göre denize atık boşaltırken görüntülenen ve sosyal medyada paylaşılan balıkçı Ömer Karakaya, hakkında yazılan yorumları okurken fenalaştı. Kalp krizi geçiren Karakaya kaldırıldığı hastanede öldü. Cenazeye katılan arkadaşları Ömer Karakaya'nın denize iddia edildiği gibi atık dökmediğini öne sürerken sosyal medyada linç edildiğini söyledi. Karakaya'yı yakından tanıyan arkadaşı Hakan Sedef, 'Ömer tanıdık, tanımadık herkesin yardımına koşan güzel bir insandı. En ufak bir şeye hüzünlenen, ağlayan bir arkadaştı. 100 insan arasında iyi çıkan bir insandı.' ifadelerini kullandı.
#Avcılarİstanbul Avcılar'da teknesinden iddiaya göre denize atık boşaltırken görüntülenen ve sosyal medyada paylaşılan balıkçı Ömer Karakaya, hakkında yazılan yorumları okurken fenalaştı. Kalp krizi geçiren Karakaya kaldırıldığı hastanede öldü. Cenazeye katılan arkadaşları Ömer Karakaya'nın denize iddia edildiği gibi atık dökmediğini öne sürerken sosyal medyada linç edildiğini söyledi. Karakaya'yı yakından tanıyan arkadaşı Hakan Sedef, 'Ömer tanıdık, tanımadık herkesin yardımına koşan güzel bir insandı. En ufak bir şeye hüzünlenen, ağlayan bir arkadaştı. 100 insan arasında iyi çıkan bir insandı.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulDünya üzerindeki en el değmemiş göllerden biri Hövsgöl. Etrafını çeviren dağlarla, pırıl pırıl mavi sularıyla, sadece buraya özgü balık türleriyle tam bir doğa harikası... Ancak 1940'lardan bu yana yaşanan değişimler, bu güzelliği de tehlikeye attı. Üstelik bu durum hepimizi çok yakından ilgilendiriyor. İşte bilim insanlarının son 15 yıldır yanıtını aradığı soru ve diğer ayrıntılar...
#MoğolistanTürkiye’nin tarımda maliyet artışı kaynaklı yaşadığı sorunları azaltacak etkilerin başında jeotermal tarım uygulamaları geliyor. Son yıllarda sayıları giderek artan jeotermal seraların tarım ekonomisine etkisini Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap’la konuştuk.
#1Balık hem tadının verdiği keyif hem de kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına saymakla bitmeyen onlarca yararıyla çoğumuz için vazgeçilmez bir besin. Onu haftalık beslenme düzenimize daha sık dahil etmenin en kolay yollarından biriyse ton balığı… Yazarımız Dr. Ayça Kaya güçlü bir magnezyum ve protein kaynağı olduğunu; semizotu, roka, dereotu gibi yeşilliklere katarak dengeli bir öğün hazırlayabileceğimizi söylüyor.
#BalıkTÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Dardanos'ta taş mercanlarla ilgili çalışma yaptı. Taş mercanların iklim değişikliği ve avcılık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirlendi.
#Taş MercanTÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Dardanos'ta taş mercanlarla ilgili çalışma yaptı. Taş mercanların iklim değişikliği ve avcılık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirlendi.
#İstanbulTürkiye, NATO’nun yeni üyeleri Finlandiya ve İsveç konusundaki pozisyonundan kârlı çıkmaya çalışırken, ‘kuzeyi’ ilgilendiren bir adım atıldı. Adım, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasıyla Meclis’e sunulan bir anlaşmaydı ve ‘Türkler artık Kuzey Kutbu’nda ev sahibi olabilecek, balıkçılık yapabilecek’ diye duyuruldu.
#NATOMarmara’da bu yıl müsilaj olacak mı olmayacak mı diye tedirgin bir bekleyişteyiz. Çünkü her an olabilir... Müsilajı yaratan bütün koşullar olduğu gibi duruyor. Ancak gelin bu defa konuya tersten bakalım ve şu soruyu soralım: Marmara bugün tertemiz ve sorunsuz bir deniz olsaydı hayatımız nasıl olurdu?
#MüsilajDünyamız her geçen gün önüne geçilemeyecek şekilde değişiyor. Buzullar iklim kriziyle paralel olarak erir ve okyanuslarda su seviyeleri sürekli artarken İzlanda bunun tam tersini yaşıyor. Buz ülkesi İzlanda 'hem buzumuz bitiyor, hem sular gidiyor' paniği yaşarken dünyanın diğer ucundaki Marshall Adalarının ise durumu çok farklı...
#İzlandaOkyanusların en uysal balina türlerinden olan Kuzey Atlantik buzul balinası, insan eliyle gün geçtikçe daha tehlikeli bir boyuta ulaşan küresel iklim krizi, yoğun deniz trafiği ve endüstriyel balıkçılık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu olumsuz tabloya rağmen, tüm engelleri aşan anne balina 'Slalom' 10 yıl aradan sonra bir yavru dünyaya getirdi.
#BalinaAvrupa Birliği (AB) üyesi Fransa ile birlikten ayrılan İngiltere arasındaki balıkçılık haklarına ilişkin anlaşmazlıklar, dozu giderek artan karşılıklı talep ve tehditlerle diplomatik ve ticari bir krize dönüşme riski taşıyor.
#BalıkçılıkBelarus’ta yüzlerce mülteci Polonya sınır kapısına doğru hareketlenirken bir insanlık dramı da Fransa-İngiltere hattında yaşanıyor. Belarus yaptırım uygulayan AB’yi cezalandırmak için göçmenleri sınıra sürerken Fransa’nın da İngiltere’ye benzer baskı kurduğu iddia ediliyor.
#Mülteci‘Seaspiracy: Denizlerdeki Komplo’ belgeseli deniz yaşamına dair anlattıklarıyla dikkatleri üzerine çekti. Görüntüler 'Balık yemeyi bırakın' çağrılarının dahi oluşmasına neden oldu. Peki denizler ve okyanuslar çevre kirliliğinden büyük ölçüde nasibini alıyorken Türkiye'de durum nasıl? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Seaspiracy