Program çekimi için gittiğimiz Bakü’de Azeri mutfağını yakından tanıma fırsatı buldum. Kişniş, tarhun ve mercanköşk gibi yeşillikler bol kullanılıyor, Adana kebabına benzeyen lüle kebabına tuz ve karabiber dışında baharat katılmıyor. Ülkenin en ünlü balık yemeğiyse lavangi. Genellikle sazan balığıyla yapılan bu yemekte balığın içi soğan, ceviz ve nar ekşisi karışımıyla dolduruluyor. Bir ülkenin gastronomisinin gelişmesi açısından çok önemli olan üzüm ve şarap üretimi de bölgede mevcut. Pek çok kültürden etkilenerek oluşan kültür altyapısıyla hem turizm hem de gastronomi için yakın gelecekte gelişmeye çok açık bir yer burası.
#Azerbaycan‘Rüzgârlı Şehir’ anlamına gelen Bakü’ye Azerice ‘Bakı’ deniyor. Keşfedilmeyi bekleyen ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller ve kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzellikte. Ayrıca hem tarihi taş binalarının gece aydınlatmaları hem geniş bulvarların, parkların, gökdelenlerin ışıklı danslarıyla büyüleneceksiniz...
#YazarÇok geç kaldı ama sonunda beklenen oldu; iki kardeş ülke, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki vize uygulaması 1 Eylül 2019 itibariyle kaldırıldı. Yanı başımızdaki güzellikleri keşfetmek için güzel bir fırsat oldu bu... Ulaşımı kolay, kültürü, dili, dini, yemekleri, örf ve âdetleriyle bize bu kadar benzer ikinci bir ülke yok. Başkent Bakü daha çok kültür ve sanat turizmiyle öne çıkıyor. Şehir 24 saat yaşar. Geceleri ışıl ışıldır. Hazar Denizi’nin kıyısındaki en romantik şehirdir... Doğu’nun esrarengiz tarihinde kaybolmak isteyenler Azerbaycan’a mutlaka gitmeli. İşte Bakü’de görmeniz gereken 10 yer.
#Baküİki örnekle başlayayım…Haydar Aliyev Havalimanı’ndan Bakü’ye giriş yapıyorsunuz. Pasaport kontrolünde “Diğer ülke” vatandaşları için ayrılan bölümde beklerken bir görevli elinizdeki pasaportu görerek sizi uyarıyor; “Siz Türksünüz, bu ülke sizin. İstediğiniz bankodan geçebilirsiniz” diyor… Ya da gittiğiniz bir restoranda size yemek servisi yapan garson başını öne eğip biraz da utangaç bir ses tonuyla, “Biz sizi çok seviyoruz” diyor...
#AzerbaycanYılda bir ya da iki kez sağlık kamplarına gitmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışıyorum. Özellikle koşturmalı ve stresli bir hayatı olan herkesin de kendine böyle bir iyilik yapması gerektiğine inanıyorum. Detoks odaklı hizmet veren bir tür klinik olan bu merkezler Türkiye’de sağlık turizminin yeni gelişmeye başlayan bir kolu olsa da dünyada çok meşhur örnekleri var. İşte biri bizden diğeri kardeş ülke Azerbaycan’dan iki sağlık kampı…
#DetoksTürkiye sınırına hepi topu 45 km. uzakta, hemen yanı başımızda… Müthiş bir doğa, çok iyi olduğu hemen anlaşılan sanat ve kültür hayatı ve beni derinden etkileyen, sevgililere uğur getirdiğine inanılan aşk heykeli. Onu izlediğim 15-20 dakika zarfında tüm zorluklara rağmen birbirine nihayet kavuşmuş iki sevgili, o kadar insan içinde gelip ‘benden’ fotoğraflarını çekmemi istedi. Aşk’a boynumuz kıldan ince.
#Batum- Çanakkale Belediyespor'un Arjantinli kaptanı Lamas, günlerini antrenman ve maçlarda, evinde de eşi ve çocuğuyla geçiriyor - Ülkesinin milli takımının formasıyla 106 müsabakada oynayan Lamas'ın Türkiye'de en fazla sevdiği tatlı ise sütlaç - Lamas: "Yemek olarak da içli köfteyi seviyorum. Türk yemeklerinin çoğunda sebze ve zeytin oluyor. Zeytini de çok sevdiğim için neredeyse tüm yemekleri beğeniyorum"
TÜRKİYE’de hızlı büyüme yakalayan yeme-içme sektörünün 2014 sonunda 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektöre turizmin de katkı yaptığını anlatan Turizm, Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, “Zengin turistler çok para harcıyor. 1 gecede 1 milyon dolar ciro yapan restoranlar var” diye konuştu.
Niyazi Tagizade, Sovyetler Birliği’nin önde gelen orkestra şeflerindendi. Birçok Türk bestecinin eseri Rusya ve Azerbaycan’da ilk kez onun yönetiminde seslendirildi. 1984’te vefat eden bestecinin Bakü’deki evi 1994’ten bu yana müze. Piyanist İdil Biret, geçen ay ziyaret etti, izlenimlerini yazdı.
Vogue, Anjelique, Zuma, Kitchenette gibi markaları bünyesinde bulunduran İstanbul Doors, Tom Aikens Group’u alarak girdiği Londra’da iddialı plan yaptı. İstanbul Doors’un ortaklarından Levent Büyükuğur, “Şu anda Londra’da 3 olan restoran sayımızı yıl sonunda 7’ye çıkaracağız. Londra’da toplam 10 milyon sterlin yatırım yapmış olacağız” dedi.
Uslanmaz âşık, büyük şair, usta hatip, romantik komünist, vazgeçmeyen idealist, her şeyden çok vatansever, kimilerine göre de ortadan kaldırılması gereken bir vatan haini... Her şey söylendi hakkında, onlarca kitap yazıldı. Kimileri belgelerden, kimileri anılardan, kimileri tanıklıklardan yola çıkılarak, kimisi de tamamen kurmacadan hareketle kaleme alınmıştı.
Şapka İnkılâbı’na kadar uzanan bir tarih... Kökleri 1930’lara giden Vakko Türkiye’nin en köklü giyim markası. Grubun geçen yıl 150 milyon dolar olan cirosunun bu yıl 170 milyonu aşması bekleniyor. Vakko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jeff Hakko ile hep yabancı markaların başına geldiğini sandığımız taklit sorununu ve işten arta kalan zamanlarını konuştuk