Akşam için hafif bir şeyler arıyorsanız, zeytinyağlı bakla nefis bir alternatif. Ayrıca zengin besin içeriğiyle de sofralarınıza renk katacak. Yanında yoğurtla ikram edildiğinde de tadı ayrı bir güzel oluyor. Peki zeytinyağlı bakla nasıl yapılır? İşte zeytinyağlı bakla tarifi...
#Zeytinyağlı BaklaBezelye, börülce, mercimek ve nohut gibi proteince zengin bir besin olan baklanın en yaygın kullanımı, iç kabukları çıkarıldıktan sonra kurutulmuş tanelerin haşlanıp, ezilmesiyle oluşturulan, fava adıyla tanınan, zeytinyağı ve dereotu eklenerek yenen ezme şeklidir. Fava, lokantalarda meze olarak servis edilir. Peki, fava nasıl yapılır?
#FavaFalafel tarifi sofralarında değişik lezzet arayanların hazırladığı yemeklerden. Ortadoğu mutfağından gelen falafel, nohut köftesi veya bakla ezmesinin çeşitli baharatlarla karıştırılarak yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor. Ara sıcak olarak tüketilen bu lezzet oldukça pratik. Damak ve göze hitap eden falafeli ilk kez denemek istiyorsanız tarifimiz tam size göre. Peki, falafel nedir ve nasıl yapılır? İşte, denemek isteyenler için falafel tarifi ve adım adım yapım aşaması.
#Falafel NedirBesin değeri bakımından oldukça zengin olan fava Ege bölgesine ait muhteşem mezeler arasında yer alıyor. MasyerChef ekranlarında yarışmacıların en iyisini yapmak için çalıştığı Ege usulü fava nasıl yapılır, nasıl kullanılır merak edenlere, işte MasterChef fava tarifi ve malzemeleri…
#FavaYılbaşı menüsü evde yeni yılı kutlayacak olanlar tarafından merak ediliyor. Yılbaşı menüsü örnekleri ailesine ve sevdiklerine birbirinden leziz tarifler sunmak isteyen milyonlarca kişinin araştırmaları arasında yer alıyor. Peki, Yeni yıl sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız yılbaşı yemekleri, yılbaşı mezeleri, yılbaşı tatlıları ve görkemli yılbaşı masası ile yılbaşı menüsü 2023 seçenekleri...
#Yılbaşı Menüsü 2023Tv8 ekranlarının sevilen yarışma programı MasterChef All Star 30 Ağustos Zafer Bayramı’na özel olarak yeni bölümüyle izleyici karşısına çıktı. MasterChef fava tarifi de mutfağa ilgi duyan izleyiciler tarafından merak edilip araştırılmaya başlandı. Bakla ezmesi olarak bilinen fava tarifi ve yapılışı da oldukça basittir. Peki, Fava ezmesi nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?
#FavaMuharrem ayı geldi, aşure kaynatma zamanı... Tecrübeli şefler Sinem Özler ve Aydın Demir’e malzeme seçiminden pişirme tekniklerine bu çok sevilen geleneksel tatlımızın inceliklerini sorduk. Sinem Özler’e göre rengini daha açık tutmanın sırrı süt. Aydın Demir’se “Buğdayı püre haline getirmeden tam ayarında kaynatmak işin temeli” diyor.
#AşureEskiden esnaf lokantalarının menüsünde olan beyinli Beykoz kebabı, Hicaz pilavı, irmik çorbası gibi pek çok yemek artık günümüz lokantalarında bulunmuyor; haliyle gençler bunların adını bile duymuyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu tatları hatırlatmak için yazmaya karar verdiği ‘Esnaf’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz şef Mehmet Yalçınkaya’ya göre esnaf lokantaları ‘aşçılığın kalesi ve şehrin kalbi’... Yalçınkaya ayrıca “Çağlalı enginarımı yemeden kimse ölmesin” diyor.
#Mehmet YalçınkayaBitkisel protein ve folat bakımından zengin bir sebze olan bakla, bahar aylarıyla birlikte sofralarda yerini almaya başladı. Bu sağlıklı besini belli işlemlerden geçirerek kış ayları için derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Peki bakla derin dondurucuda nasıl saklanır? İşte baklayı saklamanın yolları...
#BaklaBizim mutfağımızda enginarın kuzu etli ve terbiyelisi çok sevilir, zeytinyağlısı, dolması ve daha pek çok yemeği yapılır. Enginar göbeğine azıcık limon sıkıp çiğ halde yiyebilir veya salatalarınıza katabilirsiniz. Enginarın reçelini de yaparlar, hatta Seferihisar’da bir mekânın menüsünde tatlısı bile var.
#Enginar21 Mart gündönümüyle resmi olarak bahar başladı yarım küremizde... Her ne kadar karla tam olarak vedalaşmamış bölgelerimiz olsa da mutfağa taze bakla, enginar, kuşkonmaz girdiyse cemreler düşmüşçesine bir bahar havası yaşanır mutfağımda... Baharın tazeliğini tabaklarımıza taşıyacak pratik önerilerim var.
#EnginarSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaHicri takvime göre Muharrem ayının 10. Günü hazırlanan aşurenin yapımıyla ilgili araştırmalara başlandı. Çeşitli bakliyat ve malzemelerle hazırlanan geleneksel lezzetimiz aşure için, herkes sevdiklerine en iyisini sunmak istiyor. Peki, Aşure kaç malzeme ile yapılmalı, hangi malzeme ne zaman eklenmeli? Aşurenin yapımında önemli tüyolar…
#Aşure Kaç Malzeme İle YapılmalıRamazan'ın gelişiyle birlikte sevdiklerine özel lezzetler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerini titizlikle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için Ramazan'ın sekizinci gününe güzel enfes bir menü hazırladık. İşte 20 Nisan Salı günü 'lezizz' Ramazan menüsü...
#RamazanDünya da var olan önemli canlılardan birisini de bitkiler oluşturur. Bitkiler hem oksijen alabilmemiz için hem de beslenmemiz için öneli olan canlı türüdür. Bunların yanı sıra birçok bitki bir tohum varlığı sonucu meydana gelir. Oluşmaları için tohum gerekir. Tohumun büyüyüp gelişmesi ile de nohut meydana gelmektedir. Nohut tohumu nasıl ve zaman ekilir? Nohut tohumu nasıl olur ve nereden alınır? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
Bakla tohumu nedir? Bakla tohumu nasıl olur? Bakla tohumu ne zaman ekilir? Bakla tohumu nasıl çimlenir? Bakla tohumu ne kadar aralıklar ile sulanır? Bakla tohumu nerelere ekilir? Bakla tohumu nasıl saklanır? Bakla tohumu hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Doğada var olan her besin maddesi esasında birer şifa kaynağı olma özelliği barındırır. Fakat bamya kürü son zamanlarda bir hayli fazla tercih edilen besleyici nitelikteki gıdalar arasında yerini almış durumdadır. Sizin için Bamya kürü nedir ve nasıl yapılır? Bamya kürü faydaları ve tarifi şeklinde çok merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
Manisa mutfağının sevilen yemeklerinden bakla dizmesi yapmanın tam zamanı. Baklalar şimdi su gibi taptaze. Hele bir de sakız bakla olursa zeytinyağlı bakla dizmesinin tadına doyum olmuyor. Sızma zeytinyağı, sarımsaklı süzme yoğurt ve kıyılmış dereotuyla birlikte baklanın lezzeti zirve yapıyor.
#Zeytinyağlı Bakla TarifiTürk halk geleneğinde önemli bir yeri olan aşure, yüz yıllardır muharrem ayı içinde yapılarak komşulara ve akrabalara dağıtılıyor. İçeriğindeki zengin besinlerle sağlık içinde oldukça faydalı olan aşurenin nasıl yapılığı ve tarifi de 2019 aşure gününün gelmesiyle birlikte merak ediliyor. İşte araştırılan "Aşure nasıl yapılır?" sorusunun yanıtı..
#Aşure NasılFarklı ve lezzetli aşure tarifi edinerek aşure günü kapsamında çok sayıda bakliyatı bir araya getirerek tatlılarını yapmak isteyenler için çok sayıda seçenek yer alıyor. İşte, Osmanlı döneminde yapılmakta olan aşurenin tarifi ve yapılışı hakkında bazı bilgiler
#AşureMübarek Muharrem ayı devam ederken, Aşure günü de merak konusu oldu. Müslümanlar için önemli bir yere sahip olan Aşure günü, Muharrem ayının 10. günü içerisinde yer alıyor. Aşure günü toplumsal dayanışma ve yardımlaşma açısından toplumumuzda geleneksel olarak manevi değerler taşıyor. Peki, Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Aşure Günü Ne Zaman?Muharrem ayının başlaması ardından gözlerin çevrildiği aşure günü için geri sayım devam ediyor. Aşure günü, İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı Muharrem ayı içerisinde idrak ediliyor. Türkiye'nin dört bir yanından aşure kokuları yayılıyor. Peki, 2019 aşure günü ne zaman?
#Aşure GünüMüslümanlar için mübarek olan, hicri takvimin ilk ayı olarak kabul edilen Muharrem ayı 31 Ağustos'ta başladı. Muharrem ayında ibadetlerini idrak etmeye başlayan vatandaşlar, bu mübarek ay içerisinde yer alan aşure günü tarihine yönelik araştırmalarını yoğunlaştırdı. Peki, aşure günü ne zaman? Aşure gününe kaç gün kaldı? İşte, aşure günü hakkında merak edilen bazı bilgiler.
#Aşure Günü Ne Zaman?Lezzeti ve faydaları ile sofralarımızdan eksik olmayan bakla, Türk mutfağında farklı çeşitleri ile yer almaya devam ediyor. Yapımı ve hazırlanışı ile özellikle ev hanımları tarafından ilgi gören bakla çorbasının tarifi internette en fazla araştırılan tarifler arasında yer alıyor. Peki, bakla çorbası nasıl yapılır? İşte bakla çorbası tarifi.
#Bakla Çorbası Nasıl Yapılır?Muharrem ayının yaklaşmasıyla birlikte aşure günü de gündeme gelmeye başladı. Türk kültüründe önemli bir yeri olan, büyük küçük herkes tarafından sevilen aşurenin ortaya çıkışı Nuh tufanına dayandırılıyor. Peki, bu yıl aşure günü ne zaman başlıyor? İşte, bu sorunun yanıtı ve ilk kez aşure yapacak olanlar için püf noktalar.
#Aşure Günü Ne Zaman Başlıyor