GeriMutfak Tüyoları Fava nedir? Fava nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Fava nedir? Fava nasıl yapılır?

Fava nedir? Fava nasıl yapılır?

Bezelye, börülce, mercimek ve nohut gibi proteince zengin bir besin olan baklanın en yaygın kullanımı, iç kabukları çıkarıldıktan sonra kurutulmuş tanelerin haşlanıp, ezilmesiyle oluşturulan, fava adıyla tanınan, zeytinyağı ve dereotu eklenerek yenen ezme şeklidir. Fava, lokantalarda meze olarak servis edilir. Peki, fava nasıl yapılır?

Fava bir diğer adıyla bakla ezmesi, özellikle Ege ve Yunan mutfağında yaygın olarak yapılan bir lezzettir. Favanın servis öncesinde hafif sulu bir kıvamda kalması gerekmektedir. Bekledikçe suyunu çeken fava soğuk sunuma hazırlanmalıdır.

Fava için gerekli malzemeler

1 su bardağı kurutulmuş bakla
1 adet orta boy soğan
2 adet kesme şeker
Yarım limon suyu
Dereotu

Fava nasıl yapılır?

Küçük bir tencere içine zeytinyağı konulur. Üzerine 1 su bardağı bakla ve bir miktar su ilave edilir. 1 çay kaşığı tuz ekledikten sonra kaynamaya bırakılır. Baklaların iyi pişmesi için suyu çektikçe su eklenir. Bir başka tava içinde zeytinyağının üstüne iri doğranmış 1 adet soğan koyup pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından kavrulan soğanlar, tencerenin içine dökülür. Üzerine 2 adet kesme şeker ve yarım limon suyu eklenir. Pişen baklalar patates püresi kıvamına gelene kadar çırpılır. Düz bir kap içine dökülür, kesilebilir kıvama gelmesi için soğumaya bırakılır. Doğranmış dereotu ile süslenir. Favamız servise hazırdır.

FAVAYI SEVEN BUNU DA SEVDİ: FALAFEL TARİFİ

 

False