Çocuklar karne aldı, yaz tatili başladı. Eğitime verilen bu uzun ara çocukların öğrenme kaybı yaşamasına sebep oluyor. Eğitim Bilimci Dr. Bahar Eriş, eğitimin sürekli bir eylem olduğunu belirtiyor ve yaz dönemini verimli geçirmenin öneminin altını çiziyor. Peki, ama yaz tatilini verimli geçirmek için neler yapılmalı? İşte öneriler...
#ÇOCUKTeknolojinin yaygınlaşmasıyla artık öğretmen-veli ilişkisi de yeni bir boyut kazandı. Eskinden dönemsel yapılan veli toplantıları artık günün her saatinde hatta mesai bitiminde bile gerçekleşiyor. Okul-veli WhatsApp grupları bazen amacını aşıp öğretmenlere zor zamanlar yaşatabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizde madalyonun her iki yüzüne de bakmaya çalıştık, hem veliler hem de öğretmenlerle konuştuk.
#ÖğretmenPandemi sebebiyle uzun süre evde kalan çocuklar, okula döndükten sonra pek çok sorunla karşı karşıya kaldı. En temel yönergelere uymakta zorluk çekiyor, arkadaş bulamamaktan şikâyet ediyor; “Benimle kimse oynamıyor”, “Benim yerime onunla oynamak istediğimi söyler misin” diye sıkıntılarını dile getiriyorlar. Biz ne yapacağını bilmeyen bir çocuğa nasıl destek olacağız?
#ÇocukHayal güçlerinin gelişmesi, kelime haznelerinin zenginleşmesi için çocuklara okuma sevgisi aşılamak ve kitapları hayatlarının bir parçası haline getirmek önemli. Çocukları, merak duygusu uyandıracak eserlerle buluşturan, onlara renkli dünyalar sunan en iyi çocuk kitapçılarını jürimize sorduk.
#ÇocukDünyanın önde gelen dijital sağlık uzmanlarından Avustralyalı Dr. Kristy Goodwin, bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek olan Türkiye’nin en kapsamlı ebeveyn-uzman buluşma platformu Momtalks’ta Türk annelerle online ortamda bir araya gelecek. “Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek” adlı kitabıyla geniş bir takipçi kitlesine ulaşan Goodwin, katılacağı oturumda ebeveynlere çocuklarının gelişiminde teknolojiyi nasıl doğru şekilde kullanacaklarının ipuçlarını anlatacak.
#Momtalks“Anne, babam küpüthanede mi?” / “Baba, benden bu oyuncağı al.”Yukarıdaki ifadeler 3 yaşındaki kızıma ait. Hem bir bilim insanı hem de meraklı bir baba olarak kızımın dil gelişimini yakından takip ediyorum. 19’uncu yüzyılın ilk yarısında yaptığı sayısız deneyle çocuklarda dil edinim sürecini inceleyen ilk bilim insanı, felsefeci Dietrich Tiedemann kadar sistematik bir şekilde araştırmasam da bu gözlemler bana pek çok veri sunuyor.
#PROF. DR. CEM BALÇIKANLI KİMDİR?Çocuk bakımı, ev ve iş arasında sıkışan anneler pandemi sürecinde iyice zorlaşan koşullar sebebiyle ‘karar verme yorgunluğu’ yaşıyor. Birçoğu havlu atma noktasına geldi! Uzmanlar annelerin durumunun sadece tükenmişlik sendromuyla açıklanamayacağının altını çiziyor ve “Anneler ihanete uğramış hissediyor” diyor. Çocuk bakımı ve ev işlerinde sahada olmayan babalar, esneklik sağlamayan işverenler ve zayıf kalan toplumsal destek sistemleri başlıca sebepler. Annelerle ne yaşadıklarını konuştuk, uzmanlardan da konuyla ilgili öneriler aldık...
#AnnelikAnne-babaların çoğu çocuklarına aşırı müdahaleci ve korumacı davranıyor; onları yönlendirme ihtiyacı duyuyor. Böyle olunca çocuk kendi potansiyelini nasıl keşfedecek? Eğitimbilimci Dr. Bahar Eriş yeni çıkan kitabı ‘Senin Yolun Hangisi?’nde “Onlara kaya gibi sağlam, su gibi akışkan, bambu gibi esnek olmayı öğretin” diyor.
#YazarCiddi bakışları, üzerindeki yeleği ve ‘Felsefe konuşalım’ diye başladığı konuşmasıyla girdi hayatımıza 10 yaşındaki Atakan ve Türkiye’nin gündemine oturdu. Atakan için sosyal medyada “Cumhurbaşkanı adayım”, “Türkiye’nin parlak geleceği” ve “Benden çok biliyor” diye yazan da oldu, “Zekâsından korktum” ve “Samimi bulmadım” yazan da. Psikolog, psikiyatrist ve akademisyenler Atakan’ın öncelikle çocukluğunu yaşaması gerektiğini söylüyor, “Ancak potansiyeli de doğru değerlendirilmeli” diye ekliyorlar.
#GazetehaberleriTÜYAP kitap fuarı için geri sayım devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışından 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı beklenen TÜYAP’ta, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan kültür etkinliklerinde ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşacak. Peki, TÜYAP kitap fuarı ne zaman? TÜYAP imza günleri takvimi…
#TÜYAP Kitap Fuarı Ne ZamanColumbia Üniversitesi’nde üstün yetenek alanında doktora yaptıktan sonra 10 yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde ders veren Bahar Eriş’in yeni kitabı ‘Korkmasaydın Ne Yapardın’ çıktı. ‘Anne Beynim Aç’, ‘Çocuklar Nasıl Başarır’ (Mümin Sekman ile birlikte), ‘Her Çocuk Üstün Yeteneklidir’ ve ‘Gölgedeki Yıldızlar’ kitaplarına imza atan Eriş, bu kez yetişkinleri ‘konfor alanları’nın dışına çıkmaya davet ediyor.
#Columbia Üniversitesi1969’da kurulan Türkiye Konferans Tercümanları Derneği (TKTD), kuruluşunun 50. yılı vesilesiyle hazırlattığı Bu Kulaklar Neler Duydu: Türkiye’de Konferans Çevirmenliğinin 50 Yılı adlı kitabını basına tanıttı. Basın toplantısının ardından gerçekleşen kokteylde konferans çevirmenleri, paydaşlarıyla bir araya gelerek 50 yıllık ortak tarihlerini kutladı.
#Türkiye Konferans Tercümanları Derneği‘Hayalini yansıt, gücünü göster!’ sloganıyla dünyada hızla yayılan ‘Maker Bilim Fuarı’ Mersin Tarsus’da yapıldı. ‘School Maker Faire Günü’, 600 ‘mucit’ öğrenciyi buluşturdu. 44 atölye çalışması gerçekleştiren öğrenciler etkinlikte; yarışma, teknoloji ve roket gösterileriyle yaratıcılıklarını sergiledi.
#Tarsus SEV İlköğretim KurumlarıToplumsal önyargılarımız var. Bedensel veya zihinsel bir engeli olana ‘acıma’ hissiyle yaklaşıyoruz, üstelik bunu karşımızdakine de hissettiriyoruz. Halden anlayanlarımız pek az! Bu durum öylesine büyük bir iç isyana dönüştü ki, toplumumuzda yer alan Down sendromlu bireyler “Ben olmadan benim hakkımda asla!” dediler. Yani, “Benim hakkımda konuşma ve kendi kendine karar verme. Beni dinle!”
#Down Sendromu