Evde çalışanlar nasıl beslenmeli? Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar nelerdir? Evde kaldığımız süreçte kilo almamak için nasıl beslenmeliyiz? Diyetisyen Hazal Doğan, karantina sürecindeki beslenme alışkanlıklarına dair merak ettiğimiz sorulara yanıt verdi.
#HtvprogramlarKış aylarının gelmesiyle beraber sert mevsim geçişlerinden dolayı bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Çok sık nezle ve grip olmakla birlikte halsizlik, yorgunluk ve stres gibi belirtiler artıyor. Bu nedenle, özellikle bahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar tüketmek son derece önemli. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, yaklaşan soğuk kış ayları için bağışıklığımızı güçlendiren gıdalar hakkında ipuçları verdi.
#Hastalıklara İyi Gelen GıdalarSoğuk havaların yavaş yavaş kendini hissettirmesi ve bağışıklık sisteminizin zayıflaması, vücudunuzun direncinin düşmesine neden olacaktır. Ancak bu duruma düşmeden alabileceğiniz önlemler bulunuyor. Mesela doğru beslenme hastalıklara karşı savaşta uygulayabileceğiniz en basit ve etkili yöntemdir. İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, sizi hastalıklara karşı koruyacak 5 muhteşem yiyecek!
#Bağışıklık SistemiBir enfeksiyona mı yakalandık? Vücudumuzun bir yerinde bir kesik mi oluştu? Bağışıklık sistemimizin bunu iyileştirmek için devreye girmesine ‘akut iltihaplanma’ (enflamasyon) diyoruz. Ama bunun dışında bir de uzun süren hastalıklar, kötü beslenme, hareketsizlik, stres, sigara gibi nedenlerden ötürü devamlı iltihaplanma durumu yaşayabiliriz. Ve bu, dokulara hasar verebileceği gibi kalp hastalığı, alzheimer ve hatta kanser gibi bazı hastalıkları tetikleyebilir. Beslenmenize dikkat ederek bu durumla savaşabilirsiniz.
#İltihapsavar GıdalarBağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla ortaya çıkan sindirim sistemi hastalığına kabızlık denir. Kronik kabızlık, tedavi edilse bile nüksetme riski vardır. Akut kabızlık ise kısa sürer ve ilaçla tedavi edilebilir. Bu hastalığın başlıca nedenleri az su tüketmek ve gün içerisinde çok fazla hareket etmemektir. Kabızlığa iyi gelen çorbaları, meyveleri, sebzeleri ve yiyecekleri listeledik.
#KabızlıkProbiyotikler kısaca vücudumuzda bulunan yararlı bakteriler ve mayalardır. Bu yararlı bakteriler zararlı bakterilerle savaşırken sağlımıza da katkıda bulunurlar. Bu yanıyla probiyotikler hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça faydalıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için kullanımı oldukça önemli olan probiyotikler gıdalar yoluyla ya da takviye ürünler aracılığıyla alınabilir.
#BebekRamazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerektiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Sahurda yumurta, süt, kefir, peynir, yoğurt, iftarda ise yoğurtlu çorbalar, et, tavuk, balık, kuru baklagiller gibi protein içeren besinler mutlaka yer almalıdır. Ayrıca iftar yemeklerinizin içine çörek otu, sahur yemeklerinin içine de chia tohumu ekleyerek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine daha fazla destek olabilirsiniz” dedi.
#ANKARASibirya soğuklarının yaşandığı Erzurum’da vücut ısısını sabit tutabilmek için enerji değeri yüksek besinler tercih ediliyor. Kışın ve pandemi döneminin aynı zamana denk gelmesiyle bağışıklığı güçlendiren, enerji ve besin değeri yüksek gıdalara talep arttı.
#ErzurumGece saatlerinde şiddetli sancılarla uykudan uyandıran böbrek taşı sorunu kimi zaman hayatı kabusa çeviriyor. Bu sorunla başa çıkan kimselerin ise denemediği yol kalmıyor. Peki, böbrek taşının oluşmaması için neler yapabiliriz? Böbrek hastalıklarının tedavisine yardımcı olan ve böbreklere iyi gelen besinler neler? İşte merak edilen sorulara dair uzmanlardan öneriler…
#Böbrek TaşıKoronavirüs dünya gündeminin ilk sırasında olmaya devam ediyor. Aşı çalışmalarının ilerlemesi ve ilk uygulamaların birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de başlaması umutlarımızı artırdı. Koronavirüs aşılarının uygulanmasının ardından pandemi sürecinde kritik bir eşiği daha atlamış olacağımızı düşünüyorum. Devam eden süreçte kendimizi koronavirüsten kişisel önlemler alarak korumamız ve bağışıklığımızı güçlendirmemiz büyük önem taşıyor. Bu noktada koronavirüse karşı sağlıklı ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.
#KoronavirüsKoronavirüs sürecinde evde daha fazla zaman geçirilmesi nedeniyle vücutta kilo artışları gözlemlendiğini belirten Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günay Eskici, "Bu kiloları vermek için kesinlikle şok diyetler, açlık diyetleri, tek besine dayalı diyetlerden uzak duralım. Çünkü bağışıklık sistemimizin zayıflamasına, hastalığa karşı daha dirençsiz hale gelmemize sebep oluyor" dedi.
#SağlıkGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriTüm dünya Covid-19 virüsü ile mücadele ediyor. Ağır hastaların hastanede tedavisi sürdürülürken, Covid-19 testi pozitif çıkan, hafif semptomlu hastaların tedavisi ise evde planlanıyor. Peki, Covid-19 pozitif hastalar karantinada nasıl beslenmeli? Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, koronavirüs hastalarına tıbbi tedavilerini desteklemek için tavsiyeler verdi.
#COVID-19Hava sıcaklıklarının azaldığı ve sonbahardan kışa geçişin yaşandığı bugünlerde uzmanlar, yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsızlıklara karşı uyardı. Bu gibi rahatsızlıkları kolay atlatmanın bazı tüyoları olduğunu belirten Diyetisyen Merve Çelik, sağlıklı beslenmenin en önemli savunma silahı olduğunu söyledi.
#SonbaharGebelik sürecinin getirdiği etkiler nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflayan hamileler ve yeni doğum yapan anneler, son günlerde artış gösteren koronavirüs vaka sayıları nedeniyle oldukça endişeli. Bu gruba giren kadınların, pandemi sürecinde vücut dirençlerini güçlendirebilmeleri için sağlıklı ve dengeli beslenmeye her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.
#KoronavirüsSon dönemde herkes bağışıklık sistemini güçlendirecek yollar arıyor. Limon, portakal, bergamot gibi bitki kabuklarını kaynatıp tüketmenin yararlı olabileceğini söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin sadece hastalık döneminde değil, her zaman güçlü tutulması gerektiğini söyleyerek, vücut direncini güçlendirmeye yardımcı olacak gıdalarla ilgili bilgi verdi.
#Bağışıklık SistemiSon dönemde herkes bağışıklık sistemini güçlendirecek yollar arıyor. Limon, portakal, bergamot gibi bitki kabuklarını kaynatıp tüketmenin yararlı olabileceğini söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, özellikle kronik hastalığı olanlar ve gebeler gibi özellikli gruplarda yer alan kişilerin bu ürünleri tüketmeden mutlaka hekimlerine danışmaları gerektiğinin altını çizdi.
#Prof. Dr. Gülçin KantarcıSONBAHARDA alınacak 2-3 kilonun bağışıklık fonksiyonunu tehlikeye sokabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Duygu Yıldırım, “Siz de fazla kiloluysanız veya olması gerekenden zayıfsanız, vakit kaybetmeden ideal kilonuza sağlıklı bir diyetle ulaşmalısınız. Bunun için günde 4- 6 öğün beslenin ve kahvaltınızı çok geç yapmayın” diyerek, 10 maddede bağışıklığı güçlendirmenin yollarını anlattı.
#Diyetisyen Duygu YıldırımTüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayı itibariyle online eğitimle tamamlanan 2019-2020 eğitim öğretim yılı geride kaldı. Virüs hala etkisini yitirmemişken gözler şimdi 21 Eylül günü başlayacak yeni eğitim öğretim yılında. Doğru maske kullanımı, sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarına ek olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için beslenme, fiziksel aktivite ve uyku düzeni oldukça önemli.
#ÇOCUKKoronavirüs salgını nedeniyle online eğitime geçen ve Haziran ayında kapatılan okullar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı en son açıklamaya göre 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle yeniden açılacak. 21 Eylül’de ise Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda yüz yüze eğitim başlayacak. Gerekli tüm tedbirlerin alındığı yeni eğitim yılında pek çok düzenleme olsa da ailelerin aklında “Çocuklarımızı nasıl koruyacağız” sorusu yer alıyor. Durumun hem psikolojik hem de sağlık tarafını sizler için detaylıca ele aldık.
#ÇocukGünümüzde sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıdaya olan ilginin artmasıyla birlikte fonksiyonel gıdalar öne çıkmaktadır. Gıdaların insan bedenine olan olumlu etkileri çok eski zamanlardan beri bilinmekte hatta Hipokrat “Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun” diyerek gıdaların sağlık üzerine olan etkisine bundan tam 2500 yıl önce vurguda bulunmuştur.
#Dilek ÇiftçiHalk arasında ‘sivilce’ diye bilinen, yağ bezlerinde iltihaplanmalara yol açan hastalık, tıp dünyasında ‘akne vulgaris’ veya kısaca ‘akne’ diye anılır. Yani sivilce ve akne, aynı hastalığa verilen farklı isimlerdir. Peki sivilceler neden oluşur? Yediklerimiz sivilce yapar mı? Hangi vitaminlerin eksikliğinde görülür? İşte yanıtları...
#Sivilce