Güncelleme Tarihi:
Bağışıklık sistemi vücudu mikroplara, bakterilere ve virüslere karşı koruyan en önemli savunma sistemidir. Hastalıklara yakalanmamak ya da daha az hasarla atlatmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stresten uzak durabilmek çok önemli. Günümüzde değişen iklim koşulları ve zor yaşam şartları nedeniyle bağışıklık sistemini güçlü tutmak da oldukça zorlaşıyor. Ancak yaşam kalitesini artırmak için tüketilen gıdalara dikkat etmek şart. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, mevsim geçişlerinde vücut direncinin güçlendirmek için sağlıklı bir yaşam tarzının yanında dikkatli beslenmenin de önemine dikkat çekiyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin sahip olması gereken en önemli özellik antioksidan kapasitenin yüksek olmasıdır. Antioksidan içeriği yüksek olan besinlerin başında meyve ve sebzeler geliyor. Bu dönemde beslenmenizde özellikle elma, armut, nar, portakal, mandalina, kivi gibi meyveler ile ıspanak, karnabahar, brokoli, pazı, roka, maydonoz, soğan, sarımsak, kereviz gibi sebzelere mutlaka yer verin.
Turunçgiller iyi bir C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra potasyum, folik asit ve flavonoid kaynağıdır. Ayrıca turunçgillerde bulunan naringenin ve hesperidin narenciyelere acımsı tadı veren bileşikler olup, kan yağlarının ve kan şekerinin normal sınırlarda seyretmesinde faydalıdır. Nar, mandalina, portakal, kivi gibi meyveler ve maydonoz, brokoli, roka gibi sebzeler antioksidan özelliği olan C vitaminini bol miktarda içerir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncimizi artırır.
Yüzyıllardır soğan ve sarımsağın ünü devam ediyor. Hem çok iyi bir antioksidan hem de mükemmel bir antibiyotik olarak vücudu enfeksiyonlara karşı koruyorlar.
Bilim insanları yıllar sonra bağırsağın ikinci beyin olduğunu ilan ettiler. Bağışıklık sistemini direk ilgilendiren organın bağırsak olduğu ortada. Dolayısıyla vücut direncini arttırmak adına bol bol probiyotik içeren gıdalar tüketilmesi gerekiyor. Kefir ve yoğurt bunların başında geliyor. İçerdikleri dost bakteriler sayesinde bağırsak sağlığını koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar.
Zencefil ve zerdeçal kış aylarının vazgeçilmezleri olarak beslenmemizde mutlaka yer almalı. Zencefil B3, B6 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum gibi zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde birçok hastalığa iyi geliyor ve bağışıklığı güçlendiriyor. Zerdeçal da bol miktarda A ve E vitamininin yanında demir, manganez, potasyum, bakır, B6 vitamini gibi vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. Bu sayede serbest radikallerin oluşmasını engelleyerek, vücut direncinin düşmesini önlüyor.
Olmazsa olmazlardan biri de yulaf. Yulaf, içerdiği beta-glukan sayesinde antimikrobiyal ve antioksidan özellik gösterir. Beta-glukan bağışıklığı güçlendirir ve yara iyileşmesini hızlandırır.
Son olarak unutmamamız gereken bir nokta, su tüketimi. Kuru ve soğuk havalar vücuttan su kaybına neden olabiliyor. Ayrıca kış aylarında su içme isteğimiz de azalabilir. Bu nedenle su içmeye özen göstermeli ve günde en az 8-10 bardak su tüketilmeli.