Pandemi dönemi, bağışıklık sistemimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Hücre, doku ve organlardan oluşan bu karmaşık ağ, vücudumuzun kendisini enfeksiyon ve hastalıklara karşı savunurken kullandığı en önemli silahı.
#Bağışıklık Sistemi NedirBağışıklık sistemindeki doğuştan gelen bozuklukların veya yetmezliklerin en önemli göstergesi, çocuklarda sık tekrarlayan enfeksiyonlardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İmmünoloji-Alerji Uzmanı Dr. Gülten Türkkanı Asal, çocuklarda bağışıklık sistemi hakkında detaylı ve önemli bilgiler verdi.
#Çocuklar Neden Sık HastalanırGünümüzde sağlıklı yaşam ve doğal besinler, insanların daha fazla ilgisini çekmektedir. Bu doğal besinlerden biri de Hint bektaşi üzümüdür. Bu üzüm, hem meyve olarak tüketilebilir hem de suyu çıkarılarak çeşitli sağlık faydaları sağlar. Özellikle her sabah aç karnına bu suyu içmek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu birçok besin maddesini almanızı ve çeşitli sağlık sorunlarından korunmanızı sağlayabilir. Peki, Hint Bektaşi üzümü nedir, nasıl kullanılır? İşte Hint Bektaşi üzümü faydaları
#Hint Bektaşiİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz Işıkİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKEnflamasyon, iltihaplanma ya da yangı gibi isimlerle de karşımıza çıkan inflamasyon, ‘modern yaşamın belası’ olarak nitelendiriliyor. İnflamasyonla savaşta gıda takviyelerinden beslenme ve egzersiz önerilerine pek çok yola başvuruluyor. Peki ama iltihaplanan şey tam olarak nedir, neden olur ve bu her zaman kötü bir şey midir? Ne zaman ve nasıl müdahale etmek gerekir? İşte 2023'te sağlık gündeminin en sıcak konusu haline gelen inflamasyon hakkında merak edilen tüm detaylar...
#İnflamasyonBizler toplum olarak genelde bağımlı insanlarız. Kendimizden önce yakınlarımızı düşünmeyi neredeyse âdet haline getirmişiz. Oysa hem ruhumuz hem de bedenimiz bizden her zaman öncelik ister. Kendi ihtiyaçlarımıza, görünüşümüze, mutluluğumuza odaklanmak aslında bencillik değildir. Bunu yapamadığımız sürece hastalıklar peşimizi bırakmaz.
#BedenHalk arasında ‘sümük’ olarak tabir edilen, burundaki mukus tabakasının birçok işlevi bulunuyor. Bu tabakanın rengi, kişilerin vücudunda neler olup bittiğine dair çok önemli bilgiler veriyor. Peki mukus tabakasının vücutta ne gibi işlevleri var? Burun mukusunda oluşan renk değişimleri hangi hastalıkların habercisi? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAkciğer enfeksiyonu akciğerdeki bakteri ve virüsler sebebiyle ortaya çıkar. Soğuk algınlığından sonra akciğer enfeksiyonu ya da daha ileri boyutta zatürre ile karşılaşılabilir. Akciğer enfeksiyonunu evde kontrol altına almak için sağlıklı beslenmeli, bolca dinlenmeli ve bulunduğunuz ortamı havalandırmalısınız. Akciğer enfeksiyonunun nasıl temizleneceği ve nasıl tedavi edileceğini ayrıntıları ile derledik.
Halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona, ‘Varicella zoster’ isimli virüsün yol açtığı hastalığın yetişkinlikteki adıdır. Gece yanığı şiddetli ağrılara yol açabilir, bu nedenle belirtileri takip ederek tedavisi için harekete geçmek gerekir. Peki, gece yanığı nasıl olur, nedenleri nelerdir? İşte zona belirtileri ve merak edilenler...
#ZonaŞu anda Omicron varyantı küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Tüm dünyada hızla yayılan varyant nedeniyle hatırlatma dozlarını yaptırmış tam aşılar da dahil olmak üzere çok daha fazla insan covid pozitif çıkıyor. Omicron bir ayı aşkın süredir hayatımızda ama elde edilen veriler çok yeni ve hala net değil. Bu nedenle testi pozitif çıkanların kafalarında onlarca soru var. Biz de bu soruları uzmanlarımıza sorarak yanıtlarını aldık. İşte Omicron varyantı ile enfekte olanların en çok sorduğu sorular...
#OmicronGeçtiğimiz ay New York Üniversitesi'nde bir domuzdan, insana böbrek nakli yapıldı. İlk kez bir hayvandan insana organ nakli olmasıyla tarihe geçen ameliyat, organ nakli için sıra bekleyen milyonlarca insana da umut oldu. ABD'den gelen haber günde ortalama 3 insanın böbrek beklerken hayatını kaybettiği Türkiye için de umut oldu. İşte bu operasyonu ABD'de takip eden Türk bilim insanının ağzından son gelişmeler, Diyanet'in fetvası ve Türkiye'deki son durumun fotoğrafı...
#Organ NakliCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dış siyasetteki mücadele alanlarından iç politikadaki sıcak tartışmalara, gündeme dair tüm kritik gelişmeleri Kanal D-CNN TÜRK ortak yayınında değerlendirdi. Sel bölgesindeki vatandaşları uyaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Darda zorda kalmadıkça ulaşıma kapalı sayılabilecek karayollarını da tercih etmeyin, çünkü her an heyelan olabilir." çağrısında bulundu. THK'nın devletin bir kurumu olmadığını belirten Erdoğan, "THK yetkilileri gerekli adımları atmadığı gibi çalışır durumdaki uçakların da bakımını yaptırmayarak hepsini çürümeye terk etmişler. Şimdi çıkıp THK'yı çalıştırmıyor diyorlar. THK'yı çalışamaz hale getiren sizsiniz. " diyerek tartışmalara son noktayı koydu. Türkiye'nin Afgan göçmen politikası hakkında gerekli adımların atıldığını vurgulayan Erdoğan, "Türkiye yolgeçen hanı değildir. Şu anda gerek İran kapısından, gerek Irak'tan duvarlarımızı ciddi oranda yükseltiyoruz. Buralardaki yükselen duvarlar düzensiz göçün ülkemize girmesini engellemek için. Tamamıyla sınırlarımız bu surlarla, duvarlarla örülüyor." dedi. Sosyal medya platformlarıyla ilgili Meclis'in düzenleme yapması gerektiğini belirten Erdoğan, "Ofisini açacaksın, vergini ödeyeceksin, açmadığın takdirde bedelini ödeyeceksin." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSİnsan vücudu bazı gıdalara karşı tepki gösterebilir. Bu durum alerji olarak adlandırılır. Soğan alerjisi de bu alerjiler arasında yer alıyor. Soğan alerjisinin belirtileri ve kimlerde olduğu merak edilen bir konudur. Bu konu hakkında pek çok insan internet üzerinden bilgi sahibi olmak istiyor. Soğan alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, soğan alerjisi hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Soğan Alerjisiİnsanların yaşayabileceği pek çok alerji çeşidi bulunuyor. Bu alerji çeşitleri arasında deniz alerjisi de bulunuyor. Deniz alerjisinin hangi durumlarda oluştuğu merak edilen konulardan birisi oluyor. Deniz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Deniz suyu alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi vermek için sizlere detayları derledik.
#Deniz Alerjisi NedirYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoKüçük ve kısa ömürlü bir canlı olmasına rağmen sinekler bazen çok can sıkıcı olabiliyor. Vücudumuzda herhangi bir yeri ısırdıklarında oldukça rahatsız edici bir kaşıntı o bölgeye hakim olur. Peki, sinek ısırığı ve kaşıntısı nasıl geçer merak edilen detayları derledik.
#Sinek Isırığı Nasıl OlurÇocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olduğu için yetişkinlere göre daha sık hastalanırlar. Bağışıklık sisteminin çocukluk döneminde kuvvetlendirilmesi yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için düzenli beslenmenin yanı sıra, sağlıklı bir ortamda da büyümesi gerekir.
#ÇocukFonksiyonel tıp, hastalıkların nasıl ya da neden oluştuğuna dair sorular sorar ve cevaplar arayarak her birey için hastalığın ana nedenini bulup sağlığına kavuşturmayı hedefleyen modeldir. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Feryal İlkova, fonksiyonel tıp yaklaşımı ile her bireye özel tedavi uygulandığını belirterek, fonksiyonel tıp hakkında bilgiler verdi.
#Fonksiyonel TıpFobi tarzında bir hastalık korkusunun ortaya çıktığını belirten Pskiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hastalık fobisi olan kitlenin çoğaldığını ve hastanelerin risk altında olduğunu vurguluyor. Bazı bireylerde örtülü strese de rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Örtülü stres, duygularını bastıran kişilerde çok oluyor. Duygu ifadesine izin vermedikleri için devamlı stres bağışıklık sistemini bastırıyor. Örtülü stres, vücuttaki uyuyan kanser hücrelerini uyandırır ve kişide kanser başlar” dedi.
#PsikolojiMutfaklardan ve yemeklerden eksik edilmemesi gerekenler, vitaminler, şifa çorbaları ve daha pek çoğu bugünlerde tavsiye olarak sıklıkla gündeme geliyor. Fakat bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olacak diğer detayların etkisi de göz ardı edilemeyecek kadar büyük. Bunların başında ise uyku, egzersiz ve stres kontrolü geliyor. Türk Böbrek Vakfı, başta böbrek hastaları olmak üzere tüm toplumu bu konularda bilgilendirmeye devam ediyor.
#BağışıklıkKibrin aslında bir hastalık belirtisi olduğunu belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kibirli kişilerin sıradan olma korkusu yaşadıklarını söyledi. Bu kişilerin narsistik yaralanma yaşadıklarına dikkat çeken Tarhan, başarısız olduklarında yaşamlarına son vermeyi bile düşünebileceklerini ifade ediyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kibir ve gururun psikolojisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
#Kibir Hastalık Belirtisi Mi