Kronik enflamasyon salgını gün geçtikçe artıyor. Sedef, egzama ve romatizmal hastalıklarla karşımıza çıkan enflamasyondan kurtulmanın anahtarı sağlıklı beslenmede. Glisemik yükü yüksek beyaz un, rafine şeker, nişasta, mısır ve ayçiçeği yağlarından uzak durmak şart.
#BeslenmeHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkSızdıran bağırsak sendromu, bağırsakların astarını etkileyen bir sindirim durumudur. Sızdıran bağırsak sendromunda, bağırsak duvarlarındaki boşluklar, bakterilerin ve diğer toksinlerin kan dolaşımına geçmesine izin verir. Bu nedenle sızdıran yani geçirgen bağırsak sendromu günlük yaşantıyı derinden etkiler. Peki, Sızdıran (geçirgen) bağırsak sendromu nedir, nasıl anlaşılır? Sızdıran (geçirgen) bağırsak sendromu belirtileri ve tedavisi...
#Sızdıran Bağırsak Sendromu35 yaş altındaki 15 kadın... Her birinin geleceği değiştirecek bir fikri vardı. Google ve MediaCat sayesinde eğitim ve mentorluk aldılar, fikirlerini geliştirdiler. Çevre dostu mobilya üreten de var, denizdeki atıklardan mayo üreten de, duygu temelli melodi yaratan yapay zekâ geliştiren de... İşte karşınızda altı girişimci kadın...
#KadınlarMİKROBİYOTA ve Probiyotik Derneği Başkanı Prof. Dr. Meltem Yalınay, bağırsak mikrobiyom analizinin kişinin bağırsaklarındaki dengesizliğin düzenlenmesi için en uygun probiyotik önerisi ve prebiyotik desteğinin en doğru şekilde planlamasına yardımcı olduğunu söyledi. Yalınay, "Bağırsak mikrobiyom analizi, hastalık henüz gelişmeden önlem alma olanağı sağlar. Bağırsak mikrobiyom analizleri kişiselleştirilmiş tıbbın ve koruyucu hekimliğin en önemli güçlerinden biridir" dedi.
#Prof. Dr. Meltem YalınayBağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70’inin bağırsaklarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Bağırsak sağlığı için özellikle sigara, stres, gereksiz antibiyotik ve ağrı kesicilerden uzak durulmalı. Ayrıca tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır” dedi.
#Prof. Dr. Vedat GöralGeçirgen bağırsak sendromu, son dönemlerde adından sıkça söz ettiren bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. En son oyuncu Neslihan Atagül'ün geçirgen bağırsak sendromuna yakalandığını açıklaması üzerine oldukça merak edilen bu hastalık hakkında Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz, önemli bilgiler veriyor.
#Geçirgen Bağırsak SendromuSon dönemlerde adından sıkça söz edilen geçirgen bağırsak sendromunun, otoimmun hastalıkların altında yatan en büyük nedenlerden biri olarak gösterildiğini söyleyen Uzm. Dyt. Uzm. Klinik Psk. Merve Öz, beslenme hatalarından stres, antibiyotikler, antideprasanlar başta olmak üzere gereksiz kullanılan ilaçlardan bakteri ve/veya virüs gibi patojenlere kadar birçok etkenin bağırsak geçirgenliğini etkileyerek hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.
#Merve ÖzGüçlü bir bağışıklık sistemi gittikçe önem kazanırken, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Vücutta en fazla mikroorganizmayı barındıran, bağırsak mikrobiyotasıdır. Mikrobiyotanın en önemli enerji kaynağı diyet ile alınan karbonhidratlardır. Diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir” dedi.
#Diyet ÖnerileriGüçlü bir bağışıklık sistemi gittikçe önem kazanırken, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Vücutta en fazla mikroorganizmayı barındıran, bağırsak mikrobiyotasıdır. Mikrobiyotanın en önemli enerji kaynağı diyet ile alınan karbonhidratlardır. Diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir” dedi.
#Uzman Diyetisyen Kübra ŞahinHalk arasında ''bağırsak florası'' olarak da bilinen ''bağırsak mikrobiyotası'', yanlış beslenmeyle doğrudan etkileniyor ve birçok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. İşlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekti.
#Kırmızı Et TüketmekBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, yapılan araştırmalar sonucu günlük 70 gramın üzerinde kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine karşı riski artırdığına dikkat çekerek, ''Özellikle de işlenmiş et ürünleri, salam ve sucuk gibi ürünleri fazla tüketmemek gerekiyor'' dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıSalgın sürecinde eve kapanarak yüksek miktarda karbonhidratlı yiyecekler tüketmek bağırsak sorunlarını da beraberinde getirdi. Mide ve bağırsaklarda bulunan serotonin, bağırsak hareketlerinin ve işlevlerinin düzenlenmesine katkıda bulunduğunu belirten uzmanlar, “Serotonin eksikliğinde kişi kabızlık, şişkinlik gibi birtakım sağlık sorunları ile karşılaşabilir” uyarısında bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, kabızlık sorunuyla ilgili bilgiler verdi.
#KabızlıkEnerji azlığı, yorgunluk, bitkinlik, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıkların altında serotonin azlığının yattığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. İsmet Melek, "Mutluluk veren serotonin üretiminin yüzde 90'ı bağırsaklarda gerçekleşiyor" dedi. Melek, serotonini artırmak için Akdeniz diyeti, yoğurt, kefir, ev yapımı turşu, şalgam tüketilmesi uyarısında bulundu.
#BağırsakSon yıllarda toplumda görülme sıklığı artan aşırı kilo ve obezite ile mikrobiyata arasında önemli bir ilişki olduğunu belirten uzmanlar, obez ve normal kilolu kişilerin mikrobiyotasındaki bakteriyel çeşitliliğin de farklı olduğuna dikkat çekiyor. Beslenme ve diyetetik uzmanı Prof. Dr. Murat Baş, bağırsak sağlığı bozulduğunda bağırsaklardan salgılanan GLP-1 hormonunun azaldığını, bu durumun iştah artışına yol açtığını söyledi.
#ProbiyotikBağırsakların, genel sağlık üzerindeki etkisi daha çok ortaya çıktıkça probiyotikler adından en sık bahsedilen ürünler haline geldi. Gün içinde çoğu öğünde probiyotikten zengin olan yoğurt tüketilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Karaca, “Probiyotikler hemen etki göstermezler, etkilerini görebilmek için en az 2 hafta düzenli kullanılmalı” dedi.
#Probiyotik BesinlerBağırsak sağlığının genel sağlık açısından önemine işaret eden uzmanlar, çocukluk çağında doğru probiyotik kullanmanın önemini vurguluyor. Çocuklukta kullanılan probiyotiklerin önemine değinen Prof. Dr. Merih Çetinkaya, “Probiyotiklerin en önemli noktası, pek çok hastalığın, hastalık şiddetinin veya görülme sıkılığının azaltılması ve hastalığın çocuk vermiş olduğu zararı en aza indirilmesidir” dedi.
#Probiyotik