Farklı dönemlerde yaşamış her medeniyet dünya kültürüne zenginlik katmıştır. En eski kıtalardan biri olan Asya kıtasında her dönemde farklı milletler öne çıkmıştır. Türkler, Çinliler, Japonlar, Moğollar Hintler gibi milletler tarihin farklı sahnelerinde güçlenmiş, zaman zaman birbirlerinden etkilenerek farklı isimlerde devletler kurmuşlardır. Bu devletlerden biri de Babürlülerdir. Peki, Babür Devleti hangi tarihlerde var olmuştur? Kuruluşu hangi tarihe denk gelir? Kurucusu kimdir? Hükümdarları kimlerdir? Sınırları nereye kadar genişlemiştir? Yıkılışı nasıl olmuştur? İşte detaylar.
#Babür Devleti TarihiHayatının ilk 50 yılı kabileleri kendisine yeniden bağlı kılmakla ve savaşla geçti. Kısa zamanda Kore sınırlarından Orta Avrupa bölgelerine kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuştu. İstilaları çok kanlıydı. Teslim olmayan şehirleri, çocuktan ihtiyara kılıçtan geçiriyordu. Orta Asya’nın Türk kronikleri, İbnü’l-Esîr gibileri ve Rusya’nın letopisleri bunu “Tanrı’nın, insanlığın günahları için gönderdiği bir ceza” olarak tasvir ederler.
#Cengiz HanMuhammed Zahîrüddîn Babür Şah, 1483’te doğdu. Babası öldüğünde 12 yaşında tahta çıkmak zorundaydı. Babür; Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail, VIII. Henry ve Şarlken hükümdarların devrinde Doğu’daki bir yıldızdı. Onun zamanında Delhi, Agra; tıpkı Isfahan, Tebriz ve İstanbul ile Batı’da bile bulunmayacak parlaklığa erişmiştir. Şair bir hükümdardı.
#Babür ŞahTimur Devleti, Büyük Timur İmparatorluğu ya da Timurlular olarak da anılan, askeri ve devlet teşkilat yapısında Türk-Moğol Devleti unsurlarını barındıran bu büyük Türk İslam Devleti’ne dair Timur İmparatorluğu tarihi, Timur Devleti (Timurlular) kuruluşu, kurucusu, hükümdarları, sınırları ve yıkılışı konularını sizler için derledik.
#Timur İmparatorluğu TarihiLahor’a ayak bastığım ilk andan ayrıldığım son ana kadar Pakistan’ın tüm renkleriyle kucaklaştım: Tasavvuf dergahları, sufi Kavvali müziği, tarihi Babür Bahçeleri, şehrin tarih kokan sokakları, Wagah’taki Hudut Kapanış töreni... Penjab Eyaleti’nin başkentini görmek, adeta tüm Pakistan’ı görmekle eşdeğerdi…
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hindistan ziyaretinin ilk gününde Başkent Yeni Delhi'deki tarihi mekanları ziyaret etti. İlk olarak Hümayun Türbesi'ni gezen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eşi Hayrunnisa Gül'e, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve eşi Şeyma Akdağ ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım da eşlik etti. Delhi'nin Güneyinde yer alan ve UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer alan türbe hakkında bilgi alan Gül çifti, Türbenin bulunduğu yapının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Türbenin bahçesinde bulunan yaşlı bir ağaç, Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler türbe ziyaretini yaparken devrildi. Hümayun Türbesi, Delhi'nin güneyinde yer alır. Türbe birçok yapıdan oluşur. Ayrıca Hümayun Türbesi UNECO Dünya Mirası Listesi'ndedir. Çevresinde oldukça etkileyici bahçeler ve parlar bulunur. Humayun, Müslüman Türk Babür devleti hükümdarı olarakta biliniyor. Haber - Kamera: Özgür ALTUNCU / YENİ DELHİ / DHA
#HtvhaberÇıkar amaçlı suç örgütü elebaşı Alaattin Çakıcı'nın, Bebek'te Tevfik Nurullah Ağansoy'un da aralarında bulunduğu 4 kişinin öldürülmesine ilişkin yargılandığı davada, “haksız tahrik altında tasarlayarak insan öldürtmeye azmettirmek” suçundan 18 ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.