Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M ÇiçeğiUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıBir film izlerken bazen oradaki popüler oyuncunun adı dilimizin ucuna gelir ama bir türlü hatırlayamayız. Anahtarımızı veya cüzdanımızı arada sırada bir yerlerde unutabiliriz. Dün akşam ne yediğimiz de şıp diye aklımıza gelmeyebilir. Uzmanlara göre bunlar normal ancak unutkanlıkta bazı belirtiler kırmızı alarm olabilir.
#Hazan Aköz IşıkVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu son maçında bugün deplasmanda Danimarka ekibi FC Kopenhag ile karşı karşıya gelecek. Danimarkalı gazeteciler, 5 puanla 3.sırada bulunan ve gruptan çıkmak için kazanmaktan başka şansı olmayan temsilcimizin kritik maçını Spor Arena’ya değerlendirdi.
#GalatasarayKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkProf. Dr. Tevfik Özlü, “Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Semptomların varlığında hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanı konulup, tedaviye erken başlanması ölümlerin önlenmesi açısından çok önemlidir. Yoğun bakımda tedavisi gereken zatürre olgularının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40'ında ölüm meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.
#TRABZONKemik iliğinde oluşan MON (Monosit) bağışıklık sisteminin temel yapı taşlarıdır. Kanser, mantar ve iltihapla mücadele eden Monosit, sağlık açısından değerlidir. MON (Monosit) nedir, MON değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ile belirtileri neler sizler için derledik.
#Mon (Monosit) NedirKanama durumlarında, kanın durması için pıhtılaşma sağlayan trombositler vardır. Bu trombositlerin diğer ismi platelettir. PLT değerleri kan testleri yapılarak öğrenilebilir. PLT nedir, PLT trombosit değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri neler sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#PLT NedirHomosistein, yumurta, balık, et ve tahıllarda bulunan aminoasit yapıda olan bir maddedir. Ara parça olarak olarak bilinir. Vücutta işlevi ara parça olan Homosistein, kan tahlili istenerek ölçülebilir. Homosistein nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve belirtileri neler, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkHba1c Glikolize Hemoglobin en genel tanımı ile şeker hastalığının tespiti için yapılan testlerden birisidir. Bu test genellikle kan şeker seviyesinin ölçümünde çok büyük öneme sahiptir. Sadece kan şekeri seviyesini belirlemek için değil aynı zamanda da kontrol altında tutmak için de Hba1c Glikolize Hemoglobin değerleri ele alınır. Hba1c Glikolize Hemoglobin nedir? Hba1c Glikolize Hemoglobin seviyesinin normal değer aralığı ne olmalıdır? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#Hba1c Glikolize Hemoglobin NedirRDW (Red Cell Distribution Width) insan sağlığı için önemli kan testlerinden biridir. Genellikle kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tespiti için kullanılıyor. RDW’nin ne olduğunu öğrenip buna göre tedbirinizi alabilirsiniz. RDW nedir, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve sebepleri nelerdir, sizler için derledik.
#RDW NedirALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriRBC, kırmızı kan hücresi anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri de kan testleri yapılarak ölçülebilir. RBC nedir, RBC değeri kaç olmalıdır, RBC düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarınız sizler için derledik.
#SağlıkVitaminlerin ve minerallerin her birinin vücudumuzun farklı işlevleri üzerinde faydalı etkileri bulunur. Eksiklerinde ya da fazla alımlarında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınımını sağlayacaktır. Sağlıklı hücre büyümesi için önemli bir vitamin olan folat B9 vitamini olarak ta bilinir. Peki, folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#Folat NedirVücutta önemli görevi olan kırmızı kan hücrelerine yönelik yapılan test sonucu MVC olarak isimlendirilir. MVC değerinin öğrenilmesi tam kan testiyle mümkün olabilir. MVC nedir, değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri ile belirtileri nelerdir sorularının cevaplarını derledik.
#SağlıkUIBC, insan sağlığı için çok önemli çok önemli kant testlerinden biridir. Özellikle vücuttaki demir metabolizması hakkında bilgi vermesi açısından çok önemlidir. UIBC testi yaptırarak, kanınızdaki demir oranını öğrenip, buna göre önleminizi alabilirsiniz. UIBC hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.
#UIBC NedirBüyük trombosit hücreleriyle ilişkili olan PLCR, referans değerleri aralığında olduğunda, sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Değerleri bu nedenle dikkatle takip edilmesi ve uzman kişiler tarafından sürekli tespit edilmesi önemlidir. PLCR nedir, PLCR kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğini nedenleri ile belirtileri neler? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Plcr NedirÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriTrombosit, kan pıhtılaşmasını sağlayabilen, kanamayı durdurma görevi gören hücrelere verilen isimdir. Tıpkı diğer hücrelerde olduğu gibi kanda yeterli düzeye olmalıdır. Kanda bulunan bu trombosit hakkında mutlaka gerekli testlerin yapılması gerekir. Trombosit nedir, trombosit kan değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Trombosit NedirEritrosit, insan sağlığı için önemli görev üstlenen kırmızı kan hücreleridir. İnsan vücudunda birçok görevi vardır. Eritrosit hakkında sıklıkla araştırma yapılmaktadır. Eritrosit nedir? Eritrosit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Konu hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Eritrosit NedirŞap hastalığı insanlara geçer mi, öldürür mü? Şap yenilen etten bulaşır mı? sorularının yanıtları özellikle Kurban Bayramı'na gelinen bu günlerde sıklıkla aranank konular arasında. Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.
#Şap