Sağlığımıza iyi gelsin diye veya hastalanmamak için pek çoğumuz sık sık vitamin ve gıda takviyesi alıyoruz. Oysa ihtiyacımıza uygun değilse ve uzman danışmanlığında kullanmıyorsak aslında hayatımızı büyük riske atıyoruz. Belki ilk birkaç seferde bir etki göstermeyebilir ama hiç beklemediğimiz bir anda bedelini bize ödetebilir.
#Vitaminİngiltere’den gelen bu haber, hüzünlü olmasının yanı sıra herkes için de bir uyarı niteliği taşıyor. İngiliz Mark Ryan, aldığı yanlış teşhisten sonra değişen hayatını, üç çocuğunu ve yaşadığı zorlu süreci bakın nasıl anlatıyor...
#İngiltereKoronavirüs salgınının başlangıç noktası olan Çin, salgın tüm dünyada unutulmaya yüz tutmuşken bile sıkı tedbirlerden vazgeçmiyor. Ülkede uygulanan ‘0 vaka’ politikası tartışmaya yaratırken bu kez de ‘yeni tanımlanmış’ bir virüsün ortaya çıkması herkesi bir kez daha paniğe sürükledi…
#ÇinArkadaşları ile Avrupa turuna çıkan ancak hastalığı nedeni ile seyahatini yarıda kesmek zorunda kalan 18 yaşındaki İngiliz genç, geçmek bilmeyen yorgunluğunun arkasında 'akut lenfoblastik lösemi' hastalığının olduğunu öğrendi. 4 yıllık tedavi sonrası iyileşen genç şimdi insanları hastalığın belirtileri konusunda daha dikkatli olmaya çağırıyor.
#LösemiVitamin eksikliği son yıllarda çoğumuzun yaşadığı bir sorun. Yaşam koşulları, besinlerin giderek sağlıklı olmaktan çıkması gibi birçok faktörden etkilenen bu durum yüzünden vitamin takviyeleri de en büyük pazarlara hâkim olmuş durumda. Ancak büyük bir tehlikeyi de yanında taşıyarak…
#AvustralyaKobalamin adıyla da bilinen B vitamini, günlük hayatta sık sık tükettiğimiz birçok gıdanın içinde bulunur. B vitamini bakımından zengin olan sebzelerin başında ıspanak, börülce, taze fasulye ve bezelye geliyor. Fındık, badem ve Şam fıstığı gibi kuru yemişler de yüksek oranda kobalamin içerir. Bu vitaminin eksikliği sinir ve sindirim sisteminde birçok sağlık sorununa yol açabilir. B vitamini eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkHiperemezis gravidarum, tüm hamilelerin % 70-85'inde sık görülen, tedavisi zor ve ciddi bir hastalıktır. Bulantı ve kusma şeklinde ortaya çıkan gebelik kusmalarının %0.5-2'lik oranını kapsar. Hiperemezis Gravidarum, hamilelik hastalık spektrumunun en sınırında yer alan bir durumdur. Hiperemezis Gravidarum nedir, ne zaman olur sizler için derledik.
Lotus yani Nilüfer çiçeği, hoş ve çekici görünümü ile pek çok kişi tarafından beğenilmektedir. Oldukça güzel anlamlar ifade eden Nilüfer çiçeğini yetiştirmek ise zahmetli bir iştir. Şayet bu zahmete katlanırsanız hem güzelliğinden hem de faydalarından yararlanabilirsiniz. Konumuzda Nilüfer çiçeği hakkında geniş kapsamlı bilgilere değinerek yetiştirme ve bakımı ile ilgili bilgileri derledik.
#Nilüfer ÇiçeğiKayın mantarı, yenilebilir mantar türleri arasında bulunan bir mantar olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kavak mantarı olarak da bilinmekte olan kayın mantarı görüntüsü itibari ile bilinen mantar şekline göre farklılık göstermektedir. Kayın mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kayın mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Sizin için Kayın mantarı ile ilgili bilgileri derledik.
#Kayın Mantarı NedirÇatlayan dudaklar bir çok kişi tarafından yaşanan sağlık sorunları arasında geliyor. Hem kış mevsiminde hem de yazın karşılaşılan bu sorun hakkında çeşitli çözümler mevcut. Kışın rüzgarın yazın ise aşırı güneşin neden olduğu dudak çatlaklarından kurtulmak aslında hiç de zor değil. Sağlıklı ve pürüzsüz dudaklara sahip olmak için uygulamanız gereken birkaç küçük detay var. Peki, dudak çatlakları nasıl geçer? Dudak çatlakları nasıl tedavi edilir?
#Kışın Dudak ÇatlamasıBeynimiz karmaşık bir biyolojik makine gibi. Düzgün çalışması için yeterli oksijen ve özel besinler gerekli. Beyin için özellikle iyi olan ve doğal olarak hafızayı güçlendiren besinler arasında badem ve ceviz gibi kuru yemişler de var.. Balık yağı da bellek dostu. Esansiyel yağların hafıza güçlendiren rolü de çok önemli. Evin bir köşesine biberiye veya gül uçucu yağından bir pamuğa 4-5 damla damlatarak koyarsanız, hafızanızın güçleneceği bir ortam hazırlamış olursunuz. Çocukların ders çalışma odalarında zihin açıklığı ortamı sağlamak için de bu uygulamayı yapabilirsiniz.
#Esansiyel YağlarHer mevsimde olduğu gibi sonbahar mevsiminde de vitamin eksikliği sorunu oldukça sık yaşanıyor. Özellikle hassas olunması gereken sonbahar mevsiminde vitamin eksikliğini giderecek meyve ve sebzeler tüketmek çözüm olacaktır. İşte bazı yöntemler...
#Dengeli BeslenmeÖnce şunu bilelim: Meyvesiz olmaz! Ama şu önemli ayrıntıyı da unutmayalım: Meyvede de “azı karar çoğu zarar” kuralı geçerli. İkincisi “ne zaman yenecek?” sorusunun cevabı da mühim. “Neden?” sorusuna gelince... Bu yazıda size üç ayrı ve önemli ayrıntının yanıtını özetliyoruz. Bu yanıtları “meyve yemenin anayasası” gibi de düşünebilirsiniz.
#Osman MüftüoğluGüçlü bir belleğe her yaşta ihtiyacımız var. Zira güçlü bir belleğe sahip olan kişi sadece daha başarılı olmakla kalmıyor, daha iyi bir hayat sürüp daha iyi yaşlanabilme imkânını da buluyor. Zaten biraz da bu nedenle bellek araştırmaları sağlıkçıların en fazla ilgi duyduğu alanlardan biri. Bugün size bellekle ilgili genelde bilinen ama çoğu zaman pas geçilen iki önemli konuyu hatırlatmaya çalışacağız. Buyurun...
#Osman Müftüoğlu