Güncelleme Tarihi:
Stresli yaşam koşulları, yoğun tempolu iş hayatı ve benzeri durumlar gereği gün içinde fazla enerji harcıyoruz. Bu durumda baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerle karşılaşma ihtimali artıyor.
Yeterli vitamin ve mineral desteği almayan kadınlar, yoğun hayat temposuna ayak uyduramayıp halsiz düşebiliyor. Bu anlamda sağlıklı beslenmenin yanı sıra çareyi vitamin ve gıda takviyelerinde buluyorlar.
Araştırmalara göre multivitaminler hem zihin açıcı hem de enerji verici özelliklere sahip. Bu vitaminleri doğal yoldan yani besinlerden almak en sağlıklısı. Ancak çeşitli vitamin takviyeleri ile de sağlıklı bir yaşama kavuşmak mümkün.
Vücudunuzun ihtiyacı olan güce ulaşması ve gün boyu enerjinizin yüksek olması için birtakım gıda takviyeleri almanız da fayda var. Sizler için ihtiyacınız olabilecek vitamin takviyelerini bir araya getirdik.
Kalsiyum
Kadınların en büyük sorunlarından biri de erken yaşta görülen kemik yoğunluğundaki azalma. Kemik erimesi olarak bilinen Osteoporoz’u önlemek için günde 1000 – 1500 miligram kalsiyum almanızda fayda var. Öğünlerinize dahil edeceğiniz süt, peynir, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler ile bir tablet kalsiyum takviyesi, günlük ihtiyacınız olan miktarı karşılayacaktır.
Demir
Kansızlığın önüne geçebilmek için demir takviyesi almanız şart. İhtiyacınız olan demirin bir kısmını demir bakımından zengin olan et, yumurta ve fasulye gibi besinlerden alabilirsiniz. Ancak tam anlamıyla güçlü bir destek için demir takviyeleri kullanmalısınız. Demir oranını yükselten tabletler, C vitamini ile birlikte alındığında sentezleme süresi azalırken, günlük demir ihtiyacınız karşılanıp üşüme ve halsizlik gibi sorunlarınız ortadan kalkacak.
Folik Asit
Folik asit, özellikle hamileler ve gebe olmaya hazırlanan kadınlar için önemli bir takviye. Bu süreçte B vitamini eksikliği bebeğin beyin ve omurilik yapısını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple hamilelik döneminde besin takviyeleri dışında folik asit bakımından zengin olan ıspanak, fasulye, bamya, marul, ve portakal suyu tüketmenizde fayda var.
Omega 3 ve Balık Yağları
Omega 3 yağ asitleri sağlık açısından oldukça faydalı. İltihapları iyileştirici özelliğiyle kalbe giden damarları temizleyebiliyor. Ayrıca östrojen seviyesini dengede tutarak adet dönemlerini daha rahat geçirmenizi sağlıyor. İlerleyen yaşlarda görülebilecek kalp hastalıklarına karşı da koruyucu bir işleve sahip.Omega 3 almanın en kolay yolu bolca somon ve ton balığı tüketmek. Somon ve ton balığında yüksek oranda Omega 3 bulunuyor. Ancak bu balıkları her gün tüketmek yerine, haftada bir yemenizde fayda var. Aksi halde kandaki civa seviyesi aşırı oranlara çıkabilir.
Günlük omega 3 ihtiyacınızı gıda takviyelerinden de alabilirsiniz. Bu durum kan değerlerinizde herhangi bir problem yaratmaz. Ayrıca balık yağları da omega 3 açısından son derece faydalıdır. Her gün bir adet balık yağı hapı içmenin sağlığınıza genel anlamda faydası olacaktır.
B Vitamini
Vücudunuzun B vitamini ihtiyacı da yaş ilerledikçe artar. B vitamininin ilerleyen yaşlarda sentezi azalır. Bu durumda gıda takviyesi kaçınılmaz olur. B12 Vitamini kırmızı kan hücrelerinin gelişmesini sağlayıp sinir hücrelerini korurken, B6 vitamini kırmızı kan hücrelerinin formasyonunu dengede tutar.
B2 vitamini eksikliği ağızda ve dilde ağrı veren iltihaplı yaralara neden olurken, çift görme şeklinde rahatsızlıklara yol açar. B2 vitaminini arttırmak için süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, et ve balık gibi yiyecekler yemelisiniz. B12 oranını yükseltmek için ise böbrek, sığır eti, yumurta ve balık gibi yiyecekler tüketmeye özen gösterin.
Kaynak:Kozmy