Paylaş
Özellikle genç kadınlarda saç dökülmesine yol açabilecek beslenme eksikliklerinin bir numarasında demir eksikliği sorunu var.
B12 eksikliği, D vitamini eksikliği, omega eksikliği, çinko eksikliği, biotin (B vitamini) eksikliği de saç dökülmesine yol açabiliyor ama özellikle 20-50 yaş grubunda ilk sırayı demir noksanlığı alıyor.
Demir eksikliği tüm nedenler arasında en sık gördüğümüz, en yaygın saç dökülme sebebi. Saçınız dökülüyorsa gidip mutlaka bir demir ölçümü yaptırın.
Demir ve ferritin seviyeleriniz 50’nin altındaysa bir doktordan yardım alın.
Haşimato hastaları çoğalıyor
Son dönemde özellikle internet medyasında haşimato hastalığını da glutene bağlayan yeni bir anlayış gelişti. Bunun bilimsel bir temeli yok. Haşimato hastalığı daha çok şehirli toplumda ve özellikle kadınlarda görülüyor. Glutene bağlı olsaydı daha çok un tüketen, ekmek yiyen köylü kadınlarda da görülmesi gerekirdi. Haşimato bir bağışıklık sistemi hastalığıdır, bir otoimmün sorunudur ve temel nedeni beslenme değil ruhu besleyememedir. Haşimato stresle başa baş giden bir sorun, stresi yönetemezseniz haşimatoya yakalanma riskine dikkat edin.
Karpuz mu, kavun mu?
Beslenme açısından, şeker ve lif yükü açısından farklılıkları var. Karpuz olağanüstü bir likopen mucizesi. Erkekte prostat, kadında meme kanserinden korunmak için daha çok “karpuz” derim.
Daha çok posa istiyorsak, bu kez yanıt “kavun”. Kavunun glisemik yük ağırlığı karpuzdan daha azdır. Yani daha az kilo aldırır. İkisinden de vazgeçmeden değişimli yemeyi tavsiye ederim.
Günde bir yumurta mı daha fazlası mı?
Normal bünyeler için her gün bir yumurta, kolesterol sorunları olanlar için gün aşırı bir yumurta sağlıklı. Daha fazlası için sağlıklı demek zor.
Çünkü yumurtanın içerisinde araşidonik asit dediğimiz inflamatuar yani iltihap uyandıran bir madde var. Yumurtayı nasıl yiyeceğimiz de önemli. En sağlıklı olan bizim kayısı dediğimiz yarı pişmiş halde kabuklu olarak haşlanmış yumurta.
Çok pişmiş yumurtada sarısı ile beyazı arasında oluşan yeşil çizgi, proteinin bozulduğunu olduğunu gösterir. Protein bozulmuş, yumurta yumurta olmaktan çıkmış demektir. Yumurtayı çok yağda yakarsanız bu kez de toksik etki ortaya çıkar.
Sık ilaç kullanımı karaciğeri yağlandırıyor
Her ilaç karaciğere az ya da çok uğrar. İlaçlar vücuttan atılırken ya karaciğerde safrayla ya da böbrekle atılır. O yüzden “ben karaciğere zarar vermem” diyen ilaç beni ikna edemez, “az zarar veririm” diyene belki ikna olabilirim. Eğer karaciğerinizi seviyorsanız az hap yutunuz.
Şu 5 altın kuralı asla unutma!
1- Her kilo sorunu bir sağlık sorununun sonucudur. Bu sorun çözülmeden kilo problemi çözülemez ya da bedensel veya ruhsal/duygusal yönetilemez.
2- Yalnız diyet yapmanız yetmez, mutlaka diğer çözümleri özellikle “düzenli egzersiz yapma” görevini de devreye sokmak zorundasınız.
3- Diyetleriniz sorununuzu çözmek
üzere size özel planlanmalıdır. Her diyet herkese uymaz.
4- Aktivitenizi artırmadan, günlük hayatınızı daha aktif hale getirmeden bu sorunu kontrol altında tutamazsınız.
5- En etkili
sonuç beslenme değişikliği ve aktivite artışını bir yaşam tarzı haline getirince alınır.
Safra taşı neden ve nasıl oluşur?
Safra kesesi taşlarının oluşmasına yol açan birkaç faktörden söz etmek mümkün. Bunlar arasında en önemlileri safra yoğunluğunun artması, bazı kan hastalıkları, safra yolu tıkanıklıkları ve kanda bulunan bazı maddelerin artmasıdır.
Yaş ilerleyip fazla kilolar arttıkça ve bu tabloya kolesterol değerlerindeki yükselme de eşlik ediyorsa safra kesesinde taş oluşma riski de artar.
Özellikle fazla kilolu, sarışın, beyaz tenli ve çok doğum yapmış kadınlarda olasılık daha da yüksektir. Ayrıca ailesinde safra kesesi taşı öyküsü olanların genetik olarak eğilimli oldukları biliniyor.
Sanılanın aksine, yiyecek ve içeceklerin safra taşı oluşumuna doğrudan bir etkisi yoktur.
Ama eğer safra kesenizde taş varsa, bazı yiyecekler, özellikle de yumurta, yağlı besinler, bakliyatlar ve alkolün ağrı ataklarına neden olabileceğini belirtmekte fayda var.
Safra taşının belirtileri neler?
Ağızda acı bir tat, nefesin kötü kokması ve baş ağrısı gibi belirtiler, sessizce seyreden bir safra kesesi sorununu işaret ediyor olabilir. Bazen de ateş, terleme ve şiddetli karın ağrısı ile aniden başlayan safra kesesi iltihapları görülebilir.
Mide, göğüs, sağ omuz, sırtta ortaya çıkan, kürek kemiklerinin arasına doğru yayılan şiddetli ağrılar ve yemeklerden sonra şişkinlik, geğirme, bulantı gibi hazım sorunları da safra kesesiyle ilgili sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.
Bu semptomlardan şikâyetçiyseniz tetkikler için bir uzmana başvurmanızı öneriyorum.
Safra kesesi taşı teşhisini sadece hastanın şikâyetlerine dayanarak koymak doğru olmaz.
Paylaş