Paylaş
Kulak çınlaması hiç hafife alınmaması gereken, sık karşılaşılabilen ve rahatsız edici bir durumdur. Aralıklı veya sürekli olabilir, hafif bir uğultudan şiddetli bir tiz sese kadar değişik şekillerde olabilir. Bazı insanlar kafamın içinde sanki bir fabrika çalışıyor, bazıları kafamın içinde devamlı bir kuş ötüyor, bir diğeri kafamın içinde zaman zaman sanki tren geçiyor ya da kulaklarımda devamlı rüzgar sesi oluyor gibi farklı şekillerde şikayetler ile başvurabilirler. Genel olarak toplumun % 17’sinde, yaşlı toplumun ise % 33 ünde görülebilen bir problemdir.
Kulak çınlamasının birçok nedeni vardır. En çok karşılaştığımız neden ise işitme kaybıdır. Özellikle tiz seslerde görülen işitme kaybı. İşitme sinirlerinin mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan sinir uçlarında meydana gelen hasarlar işitme kaybı ve tinnitusa neden olurlar. Diğer nedenler;
Kulak çınlaması özellikle tek taraflı işitme kaybı ile birlikte olursa bu çok önemlidir. Akustik nörinom denilen beyinde bir köşe tümörünün habercisi olabilir. Aynı şekilde doğumsal damarsal bozuklukların, damar kaynaklı ciddi tümörlerin, meniere hastalığının habercisi olabilir.
Günümüzde pek çok araştırmacı çok sayıda tedavi önermiştir. Ancak kulak çınlaması çok inatçı bir problemdir ve pek çok vakada özel bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi nedene yönelik olarak planlanmalıdır. Hekiminiz tarafından detaylı bir muayene yapılmalı, gerekli görülürse filmler, tetkikler istenmelidir. Bazı vakalarda zamanla kendiliğinden düzelmekte ya da kişi bu problemle yaşamayı öğrenmektedir.
Kulak damarlarını açıcı bazı ilaçlar, vitaminler, bazı mineraller, antihistaminik- anti alerjik ilaçlar, dekonjestan ilaçlar, lokal anestezikler, antidepresan ilaçlar verilebilir.
Eğer neden tam olarak saptanmış ise ve uygun vakalarda cerrahi müdahale iyi netice verebilir. Elektriksel uyarı, elektroşok tedavisi, maskeleme tedavisi de uygulanabilir. Bazı hastalarda lazer tedavisi, hipnoterapi veya akupunktur tedavisi uygulamaktadır.
Maskeleme tedavisi: Özellikle gece, etrafın sessiz olduğunda kulak çınlaması çok daha rahatsız edicidir. İki istasyon arasında ayarlanmamış bir radyonun (FM kanalı) çıkardığı sesin, alçak sesle dinlenmesi çınlamayı maskeleyebilmekte. Böylece hasta uykuya dalabilmektedir. Bu mantıktan hareketle bazı hastalar, rahatlatıcı ses üreten elektronik aletler kullanmaktadır. Yine aynı şekilde bazı firmalar, bu hastaların büyük bir kısmının aynı zamanda işitme azlığı da olduğu için işitme cihazlarında hem sesi yükseltici hem de çınlamayı azaltıcı (maskeleyici) teknikler ve cihazlar geliştirmişlerdir.
Paylaş