Paylaş
Anahtarlarınızı sık sık nereye koyduğunuzu unutuyor musunuz? Telefonunuzu veya gözlüklerinizi her defasında bulmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Zayıf hafıza, dünyadaki milyonlarca insanı etkileyen önemli bir sorun. Bellek güçsüzlüğü yaşla birlikte artıyor. Yaşın yanı sıra belleği zayıflatan birçok farklı unsur da var. Uyku problemleri, stres, depresyon, B vitamini eksikliği, alkol, sigara ve bazı ilaçlar (yan etkileri) sağlıklı bir belleğin düşmanı. Bu yazımda size formda bir zihin için ihtiyacınız olan besinlerden ve şifalı bitkilerden söz edeceğim.
Biberiye uçucu yağı ve kokusu
Biberiye de tüm dünyada “rosmarin” diye tanınan çok kıymetli uçucu yağ. Bu yağ kozmetikte ve ilaç sanayinde kullanılır. Çocukluğumda rahmetli babamla bitki özleri fabrikamızda en çok işlediğimiz ve uçucu yağını özel damıtma usulüyle çıkardığımız bitkilerdendi.
İngiltere'de biberiye uçucu yağının öğrenme ve hafıza yeteneğini artırdığına dair yapılan ilginç bir çalışmaya dikkat çekmek istiyorum; Kokusunun verildiği bir deney odasında çalışan insanların okuduğunu anlama ve aklında tutma oranının normal deney odasındaki (kokunun yer almadığı) insanlara göre yüzde 15 arttığı gözlemlenmiş. Benzer deneysel çalışmalar gül üzerine de yapıldı. Gül yağı ve gülsuyu kokusunun da hafızayı güçlendirdiği bilimsel deneyle de ortaya çıktı. Kullanım şekli çok basit: gül veya biberiye uçucu yağından bir pamuğa 4-5 damla damlatarak odanızın bir köşesine koymanız yeterli olacaktır.
Bademi, cevizi hergün tüketin
Beynimiz karmaşık bir biyolojik makinedir. Düzgün çalışması için yeterli oksijene ve özel besinlere ihtiyacı vardır. Beyin için özellikle iyi olan ve doğal olarak hafızayı güçlendiren besinler arasında kuruyemişler de var.. “Yağlı tohum” olarak adlandırılan kuruyemişler bellek gücünü korumada önem taşıyor. Bunlar arasında badem, ceviz, fındık ve ayçekirdeği bilinen iyi kaynaklar hafıza geliştirmede. Örneğin, bademler beyin aktivitesini artırır, gelişimini destekler. Yüksek besin yoğunluğundan dolayı konsantrasyonu yükseltir. Badem antioksidanlar, Omega 3 bakımından zengindir. Magnezyum, önemli anti-oksidanlar ve vitaminler içerir. Hergün 1 avuç badem yerseniz bunun faydasını 1 veya 2 ay sonra fark edeceksiniz. Cevizi de unutmayalım, hafıza dostu gıdalarda o da her daim en üst sıralarda.
Balık yağı ve bellek
Balık yağı takviyeleri de hafıza ve beyin fonksiyonlarını geliştirir. Balık yağı içeriğindeki yağ asitleri, özellikle Alzheimer hastalığıyla ilişkili beyin plakalarının oluşumunu önler. Somon, sardalye, ringa balığı ve uskumruyu düzenli olarak haftada 1 veya 2 gün tüketin. Eğer balık yemiyorsanız veya sevmiyorsanız haftada 1 balık yağı hapı tüketmenizi tavsiye ederim.
Orman meyveleri hafıza güçlendirir
Yaban mersini, kiraz, çilek gibi orman meyveleri, beyin fonksiyonlarını ve hafızasını geliştiren harika bir flavonoid kaynağıdır. En iyi değeri elde etmek için bunları düzenli olarak tüketin. Beyin sağlığı için diğer en iyi gıdalar arasında avokado, pancar, kemik sıvısı, brokoli, kereviz, hindistancevizi yağı ve siyah çikolatalar da var.
Daha ciddi vakalarda örneğin Alzheimer hastalığında bellek oldukça zayıflıyor. Bu gibi şiddetli hafıza rahatsızlıkları özel tıbbi tedavi gerektirir ve sadece evde hazırlanabilecek doğal uygulamalarla olumlu sonuçlara varılamaz. Bu hastalıklarda gerekli bilgileri doktorunuzdan veya sağlık hizmeti sağlayıcınızdan almalısınız. Bizlerin tavsiyeleri klasik tıbba dair çerçevesi çizileni tamamlamak içindir. Hafıza gücünüzü sadece doğadaki natürel besinlerle değil, tıbbi önlemlerle de koruyabileceğinizi aklınızdan çıkarmamalısınız.
HERBALİST TARKAN GÜVELOĞLU
Paylaş