Binlerce yıldır Amerika’da yetişen ve yenen bir sebze acı biber. Kolomb’un Amerika’yı keşfiyle birlikte Avrupa’ya ve daha sonra dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. Acı biber, sadece lezzet verici bir besin değil, aynı zamanda birçok kültürde tıbbi amaçlarla da kullanılır. Günümüzde dünya mutfağının vazgeçilmez bir parçası haline gelen acı biber baş ağrısına da iyi gelir, kalori harcamanızı da sağlar...
#Acı BiberHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkBeslenme tarzının uzun yaşam üzerinde etkili olduğunu, sağlıklı ve iyi beslenmenin yaşam kalitesini artırdığına dair haberleri çok sık duyuyoruz. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma uzun ömürlü olanların ortak noktalarının düşük kalorili beslenmelerine bağlıyor. Uzmanlar bu nedenle herkesin hayali olan uzun ömrün anahtarlarından birinin az yemek ve sağlıklı kiloda kalmak olduğunu söylüyor. Peki bu bilgi gerçekten doğruluğu kanıtlanmış bir bilgi mi? Gerçekten daha az yemek yiyen daha mı uzun yaşıyor? Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ ile konuştuk.
#Uzun YaşamYaşlanma üzerine çalışan uzmanlar, kalori kısıtlaması ve aralıklı orucun hayvanlarda yaşam süresini artırdığını söylüyor. Yıllardır aynı durumun insanlar üzerindeki etkileri tartışılıyor. Peki, gerçekten normalden daha az kalori alanların hücreleri daha az mı yaşlanıyor? Az yemek ya da belirli bir saat aralığında yemek insan vücudunu nasıl etkiliyor? Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekGösteri dünyasının ünlülerini bilirsiniz... Birçoğu kazandığı milyon dolarların hatırı sayılır bir bölümünü ülkenin ya da dünyanın çeşitli yerlerinde satın aldığı gösterişli evlere yatırır. Kendi zevkine göre tadilattan geçirir ve sonunda da ünlü bir dekoratörle anlaşıp dayar döşer.
#Taylor SwiftHızlı çözüm arayanlar, bir an önce fazla kilolardan kurtulmak isteyenlerin başvurduğu yollardan zayıflama ilaçları ve iğneleri… Peki, yan etkileri ne, kilo problemine kökten bir çözüm mü? Uzmanlar hızlı kilo verme yöntemi olarak görülen ancak birçok sağlık problemini beraberinde getiren ‘zayıflama’ iğne ve ilaçları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazYeni Lokanta’da tattığım mantı ününü hak ediyor çünkü tuzlu yoğurt çok yakışmış ama benim zevkime göre biraz fazla kaynatmışlar. Kuzugöbeği mantarı ve tarhananın baharat gibi kullanılması başarılı. Mersin karides tuzlu-tatlı-ekşi-acı dengesi açısından en başarılı yemek. Kuzunun gerdanı seçici damakları hayal kırıklığına uğratmaz.
#Vedat MilorFAZLA kilosu olan her çocuk obez bir yetişkin olacak diye bir şey söylenmesi doğru olmasa da çocukluk döneminde görülen fazla kilo yetişkinlik dönemi obezite riskini artırır. Çocukluk dönemindeki fazla kilo, pediatrik hipertansiyon, Tip II diyabet, ileride gelişebilecek kalp damar hastalıklarına sebep olabileceği gibi, çocuğun özgüven gelişimini ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz Bay, kilo fazlalığı ve aileye düşen görevleri anlattı.
#1Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü, mide küçültme ameliyatlarından ziyade 7 gün, 24 saat aşırı kilolarla dolaşmaktan korkulması gerektiğini söyledi. Mide küçültme ameliyatlarının günümüzde daha çok uygulanır hale geldiğini ifade eden Güçlü, “Bunun iki sebebi var: Birincisi, obezite oranının günümüzde artmış olması, ikincisi tecrübe ve teknolojinin artması. Mide küçültme ameliyatlarında ölüm oranı binde ikidir. Zannediliyor ki, bu ameliyatlarda ölüm oranı yüksek. Halbuki safra kesesindeki risk neyse bu ameliyattaki risk de odur” dedi.
#1Yemek yemeyi herkes sever. Hayatta kalmamız için beslenmemiz tabii ki şart. Ancak ben bugün sizlerle yemeklerinizi ne şekilde ve nasıl tükettiğinizle ilgili bir farkındalık yaratmak istiyorum. Çünkü modern şehir hayatının da bir getirisi olan hızlı yeme kültürünün hem sağlığımızdan hem de yaşam kalitemizden çaldığını göz ardı ediyoruz. Hocam ne var ki, hızlı yemek tüketmekte diyorsanız, o zaman gelin, vücudumuza olan zararlarına birlikte bakalım.
#Buğra BuyrukçuTürk müziğinin efsane sanatçılarından İlham Gencer 101 yaşında Bodrum’da vefat etti. Uzun sanat hayatında birçok yeniliğe imza atan İlham Gencer, 2022 yılında Hürriyet’e verdiği röportajında vasiyetini şu sözlerle açıklamıştı: “Cumhuriyet’in 100. yılı için marş besteledim. Vasiyetim, Cumhuriyet’in 100. yıldönümü marşının devlet tarafından çaldırılması.”
#İlham GencerBir anne ya da baba çocukları için neleri göze alır? Kendi yemez ona yedirir, giymez giydirir. Kendi zevklerinden, yapmak istediklerinden vazgeçer. Hatta yeri geldiğinde çocuklarının yaşaması için kendi hayatını bile feda eder. Öyle değil mi? Yani bu, genel olarak kabul edilen bir davranış kalıbı.
#Ariel WinterObezite ile mücadele eden insanların sayısı her geçen gün artarken kilo kaybını sağlayan mucizevi bir ilaç hayatımıza giriyor. ABD’de son dönemde popülerlik kazanan kilo verme iğnesi Wegovy, İngiltere’de de onaylandı. Elon Musk’tan Kim Kardashian’a kadar pek çok ünlü ismin bu ilaçla zayıfladığı belirtiliyor.
#Obezite