Mide balonunda ‘çin malı’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Mide balonunda ‘çin malı’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2023 07:00

Son yıllarda mide balonuyla zayıflama sıkça başvurulan yöntemlerden biri. Ancak uzmanlar FDA onayı olmayan merdiven altı ve Çin malı mide balonlarının öldürücü olabileceği uyarısı yapıyor.

Haberin Devamı

Yaz mevsimiyle birlikte pek çok kişi, ince ve fit vücut hayaliyle doktorların yolunu tutmaya başladı. Kilo sorununu çözmek için kullanılan yöntemlerden biri de mide balonu. Ancak Genel Cerrah Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, “Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayı olmayan ve muadillerine göre ucuz mide balonları sağlık değil, ölüm getirir” dedi ve şu uyarılarda bulundu:

UCUZSA DİKKAT

“Mide balonu operasyonu için 35-40 bin lira alt sınırdır. Eğer size hekiminiz bu rakamın altında operasyon yapacağını söylerse kuşkulanın. Çünkü kullandığı mide balonu Çin malı olabilir. Çin malı mide balonları, içeriğinde bulunan kimyasallar nedeniyle öldürücü olabiliyor. Bu balonlar FDA onaylı değil. Doktorunuza balonun menşeini muhakkak sorun. En çok da yutulabilir mide balonlarında bu risk bulunuyor.

Mide balonunda ‘çin malı’ uyarısı


YAZIN TALEP ARTIYOR

Haberin Devamı

Yaz mevsiminde mide balonu taktırmak isteyen hasta sayısında ciddi artış yaşanıyor. Çünkü bu yöntemle ayda 8 kilo vermek mümkün. Balon uygulaması 30-35 yıldır var. FDA’nın onaylı üç balon tipinin güvenli olmasını söylenmesinden sonra balonlara talep arttı. Ancak mide balonu davranış tedavisine, diyet tedavisine ve ilaç uygulamasına cevap vermeyen, cerrahinin komplikasyonlarından korkan hastaların tercihi olmalı.”

BALON NASIL ZAYIFLATIYOR

Endoskopiyle yemek borusundan mideye yerleştirilen ve yutulabilen çeşitleri olan mide balonu, yer kapladığı için açlık hisini azalarak daha az yemek yenmesini sağlıyor. Hedef kiloya ulaşıldıktan sonra 6-12 ay içinde mideden çıkartılabiliyor. Vücut yapısı ve operasyon sonrası diyet programlara uyulmasıyla ilk uygulamada 6-12 ay içinde 10-30 kg arasında kilo verilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!