Şimdilerde uykusuzluk sorununa çare olsun, uykuya dalmayı kolaylaştırsın diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Üreticiler bu battaniyelerin uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırdığını iddia ediyor. Peki ama uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#BattaniyeÇağımızın en büyük sorunlarından biri olan uykusuzluk çoğu insanın ortak derdi. Şimdilerde bu soruna çare olsun diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırması umuduyla alınan bu battaniyeler üreticilerin iddia ettiği gibi gerçekten işe yarıyor mu? Eskinin ağır yün yorganları yerine içine cam boncuklar veya plastik pellet koyularak üretilen bu battaniyeler sağlıklı mı? Bu konuda araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Sağlık2022 Dünya Kupası'nda dün gece oynanan ve büyük heyecana sahne olan Hollanda - Arjantin maçından bir de kötü haber geldi. Maçı tribünde takip eden ABD'li gazeteci Grant Wahl, rahatsızlanarak hayatını kaybetti.
#Hollanda - ArjantinÜst solunum yollarından geçmekte olan havanın boğazdan geçme esnasında dokunun titremesi ile ortaya çıkan sese horlama adı verilir. Uyku esnasında iken damak, dil kökü ve küçük dil ile boğazın birleştiği nokta daralma gösterir. Bu daralmaya bağlı olarak nefes alıp verme esnasında meydana gelen sesin şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterir. Yetişkinlerde horlama olasılığı %45 kadar bir orana denk gelmektedir. Horlamaya bağlı gelişme gösteren diğer nedenlerin neler olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda HorlamaKim istemez kolunu bile kıpırdatmadan fazla kilolarından kurtulmayı… "Ama kilo vermek hiç de o kadar kolay değil" diyorsanız bu araştırmanın sonucu sizin de yüzünüzü güldürecek ve bir an önce uyumak isteyeceksiniz. Aslında zaten yaptığı bir şeyin dozunu biraz daha artırarak kilo vermek isteyenleri buraya alalım…
#SağlıkDilimiz pek çok dille etkileşim içine girdiği için çok zengin bir dildir. Bu nedenle çoğu zaman daha önce hiç duymadığımız bazı kelimelerle karşılaşarak bu kelimelerin anlamını öğrenmek istiyoruz. Dilimize başka dillerden geçerek uzun yıllardır da sıkça kullanılan kelimeler arasında yer alan sözcüklerden birisi de riyazat anlamına gelir. Riyazat ne demek, ne anlama gelir sizler için derledik.
Covid19 pandemisinin ülkemizde görülmesinden bu yana ilk kez işletmelerde ve otellerde müşteriler için yılbaşı kutlaması yapılacak. Çekirdek ailenizle evinizde veya dışarda bir yerde eğlenmek istiyorsanız, yapmanız gerekenleri derledik. Konunun uzmanları ile konuşup, dikkat etmeniz gereken hususları sıraladık. Yemek tercihlerinizde nelere dikkat edebileceğinizi paylaştık. Ayrıca yeni yılda da trafik kurallarına uymanızı rica ederek, oluşacak ihlallerdeki ceza oranlarını sizlere hatırlattık.
#BURSAMide ağrısı belirli zamanlarda mustarip olduğumuz sorunların başında geliyor. Bu nedenle geceleri, strese bağlı geçmeyen mide ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, neden olur sorularının yanıtları pek çoğumuz tarafından sıklıkla araştırılıyor. Mide ağrısına sadece fiziksel nedenler değil, stres gibi psikolojik nedenler de sebep olabilmektedir. İş yaşamı ve özel yaşamdaki sorunlar sırta vuran, hatta kıvrandıran mide ve karın ağrılarını tetikleyebilir.
#Mide AğrısıBaş ağrısını ortaya çıkaran ve ağırlaştıran faktörlerin belirlenmesi; tanının ortaya konmasında veya uygun bir tedavi yaklaşımının seçilmesinde çok önemlidir. Medicana Avcılar Hastanesi Nöroloji Uzmanı, Uzm. Dr. Nejla Çabuk baş ağrıları hakkında önemli bilgiler verdi.
#Baş AğrısıPandemi döneminde bağımlılık kriterleri de değişirken çocuklar, ergenler ve gençler teknoloji bağımlısı haline geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burak Doğangün, karşılaştığı çarpıcı örnekleri anlattı: “Günlerce uyku uyumayan, yemek yemeyi, su içmeyi unutan hatta bilgisayarın başından kalkmamak için altına bez isteyen ergenler var...”
#GazetehaberleriBaş ağrısını ortaya çıkaran ve ağırlaştıran faktörlerin belirlenmesi; tanının ortaya konmasında veya uygun bir tedavi yaklaşımının seçilmesinde çok önemlidir. Medicana Avcılar Hastanesi Nöroloji Uzmanı, Uzm. Dr. Nejla Çabuk baş ağrıları hakkında önemli bilgiler verdi.
#Sağlık YanınızdaYetişkinler gibi neredeyse bir yıldır kısıtlı bir sosyal hayatta yaşayan çocuklar, belki de virüsün ‘yan etkilerinden’ en çok hasar alan grup. Araştırmalar pandemi öncesi sağlıklı olan çocukların yüzde 58’inde en az bir psikolojik semptom görüldüğünü ortaya koyuyor. Sebeplerin başında evde ve akransız kalmak geliyor. Dört uzmana, çocukların süreçteki kayıplarını ve telafi yöntemlerini sorduk...
#GazetehaberleriYeni bir yıl yeni başlangıçlar, yeni umutlar anlamına geliyor. Genellikle yılbaşı akşamları yeni seneye zengin yılbaşı sofraları eşliğinde giriliyor. Bu sene 31 Aralık akşamı başlayacak sokağa çıkma kısıtlaması 4 gün sürecek ve bu da koronavirüs pandemisi gölgesinde geçecek yılbaşı gününün çok dikkat gerektirdiğine işaret ediyor. Çünkü çeşit çeşit yemeklerle hazırlanacak sofralar normalde tüketilenden daha fazla yemek yemeye ve 4 gün boyunca evde olmak da hareketsizlik nedeniyle farklı sağlık problemlerine yol açabilir. Fitoterapi Uzmanı Diyetsiyen Rumeysa Kalyenci, yılbaşı sofraları ve sokağa çıkma yasağı süreci için beslenme önerilerinde bulundu.
#YılbaşıSalgın nedeniyle yaklaşık 1 yıldır çoğumuz evdeyiz. Kısıtlamalar, yasaklar derken evde harcanılan süre de uzadı. Bu da haliyle tüketim alışkanlıklarımıza yansıdı. En çok mutfakta ya da TV karşısında zaman geçirirken atıştırmalık ve abur cubura da servet ödedik! Evde kalmak elbette kendi sağlığımız için önemli ama dikkat! Koronavirüse yakalanmayacağız derken kalp sağlığınızdan olmayın. İyi bir kalp sağlığı için yapılması ve yapılmaması gerekenleri uzmanlara sordum.
#YazarBir gece uykusuz kalmak ertesi gün yorgun ya da sinirli olmamıza, sürekli uykusuz kalmak ise kronik hastalıklara yol açıyor. İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgını sürecinde düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve enfeksiyon riskini azaltmak açısından önem taşıdığını vurgulayan Sağlıklı Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Sinan Akkurt, düzenli uyku için önerilerde bulundu.
#Düzenli UykuBipolar bozukluk esasen çok da bilinmeyen ancak toplumda neredeyse 50 kişiden birinde görülen bir ruh sağlığı sorunudur. Bipolar bozukluk en basit haliyle; zaman zaman kişinin çökkünlük ve taşkınlık dönemler yaşamasıdır. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, bipolar bozukluğu düşündüren durumları açıkladı.
#Bipolar BozuklukGöz altı halkaları iyi dinlenmiş yüzlerde bile görülebiliyor ve çoğu zaman nedeni genetik faktörlere bağlanıyor. Sebebi genetik bile olsa göz altı halkalarını önlemenin, azaltmanın bazı yolları vardır!
#Göz Altı Halkaları Neden OlurMeme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri gelişiminde; genetik faktörler, kalitesiz gıdalar ile kötü beslenme ve şişmanlık, fiziksel aktivitenin az olması, doğurganlığın az olması gibi kişiye ait özelliklerin yanı sıra çevresel faktörlerin de kanser gelişiminde tetikleyici özelliği olabileceği düşünülmektedir. Bu çevresel faktörlerden birinin, toplumda az bilinen, yapay gece aydınlatma ışığına (ingilizce; ALAN) fazla maruz kalmanın olabileceği son yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.
#Meme KanseriYeni yayınlanan bir araştırmada, çocuklarda iştah fazlalığı ve obezite sıklığındaki artışa yol açan risk faktörlerinin daha doğmadan önce başladığını bir kez daha ortaya koyduğunu dile getiren Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Belma Haliloğlu, anne ne kadar fazla kilo ile gebe kalırsa bebeklerinin gelecekte obez olma ihtimalinin o kadar arttığını söyledi. Doç. Dr.Haliloğlu, yine son dönemlerdeki yayınların gebelikteki gereksiz antibiyotik kullanımının da çocuktaki obezite riskini artırdığını belirtti.
#Doç. Dr. Belma Haliloğlu