Fazla kilolarından kurtulmaya karar verenlere ezberletmeye çalıştığımız bir ilke var: “Kilo kaybını değil, yaşam tarzını hedefleyin!” Eğer sadece kilo kaybına odaklanırsanız, hele bir de fazla yağlarınızdan kurtulmanın kolay ve hızlı olacağını, hep aynı hızda devam edeceğini düşünürseniz çok geçmeden hayal kırıklığına uğrarsınız. Nedeni şu...
Bedenimizi birikmiş kirlerden, zehirlerden arındırmak yani detoks yapmak günümüzde bir tür sağlık kontrolü-vücut bakımı haline geldi. İyi de nasıl yapılacak bu detoks? Nerede yapılacak? Kim yapmalı, kim yapmamalı? Hangi uzman(lar)ın kontrolünde olmalı? Yoksa bu kadar ince ayara gerek yok mu?..
Herkesin elinde farklı bir detoks formülü var. Herkes kendi formülünün daha iyi olduğunu düşünüyor. İyi de nasıl yapılacak bu detoks? Nerede, nasıl yapmalı, kim yapmamalı? Hangi uzmanın kontrolünde olmalı? Yoksa bu kadar ince ayara gerek yok mu? Bitmedi! Hangi formül daha iyi? Mucize bir formül var mı?
“Gebelik döneminde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi hem kendi sağlığının korunması hem de bebeğin bedensel ve zihinsel gelişiminin sağlanması açısından çok önemlidir” diyen Diyetisyen Şeyma Yılmaz, bu süreçte olan anne adaylarına sağlıklı beslenme önerileri sundu.
#HamileGeçtiğimiz haftanın en çok konuşulan sağlık haberi bir araştırma grubunun yayınladığı “kırmızı et” raporu oldu. McMaster Üniversitesi (Kanada) merkezli o raporda bilinenin aksine, kırmızı etin kalp ve damar hastalıklarını tetiklemediği, kanseri davet etmediği, şeker hastalığı ihtimalini arttırmadığı ileri sürülüyordu.
#YazarRamazan Bayramı, bir ay tutulan orucun ardından gelen en güzel zamandır. Ancak bayramda beslenmeye dikkat edilmeli, hiçbir şeyde aşırıya kaçılmamalı. Bayramda sütlü tatlıları tercih etmenin sağlık için daha faydalı olacağından bahseden Diyetisyen Salih Gürel konu hakkında bilgiler verdi.
#Ramazan Bayramıİnternette veya belirli noktalarda satılan sıvı zayıflama diyetleri hakkında uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Garipoğlu, bu tür diyetlerin kalp ritim bozukluklarına neden olabileceğini ve light ürünlerin belirli düzeyde tüketilmesi gerektiğini söyledi.
#Sıvı Diyeti Nasıl YapılırKilo vermek bir hayli güç ve zahmetli bir iş. Verilen kiloları geri almak ise çok kolay. Bu bilgiyi istatistiksel veriler de doğruluyor, kilo verenlerin yüzde 70’inden fazlası 1 yıl geçmeden yüzde 90’ı da en çok 5 yıl içinde eski kilolarına geri dönüyor. Peki bu işin kalıcı olması gayretlerin başa çıkmaması için ne yapmalı? İlk tavsiyem şunlar: Kilo verdikten sonra da doğru beslenme alışkanlıklarınızı ısrarla sürdürün ve her gün bıkıp usanmadan egzersiz yapın. Beslenmenizi ciddiye alın ve her gün en az 5000, mümkünse 7500 adım atma görevinizi yerine getirin. Peki ya diğerleri? Hazırsanız, buyurun...
#Osman MüftüoğluKilo sorununun matematiksel bir boyutunun olduğu doğrudur. İhtiyacınızdan fazla kalori alır (fazla yer, içer) ve bu fazla kalorileri yakmayı (yani hareket etmeyi, egzersiz yapmayı) unutursanız o kalorilerin kısa bir süre sonra yağa (yani trigliseride) dönüştürülerek yedek enerji şeklinde bedeninizin bir yerlerinde depo edileceği de kesindir.
#Osman MüftüoğluHijyenik bir yaşam sağlığın vazgeçilmezlerinden biri, bu kesin. Ne var ki burada da yine “ifrat” ve “tefrit” dengesi yani “kararında tutma” meselesi devreye giriyor. Zira yetersiz ya da bozuk hijyen kadar aşırı ve takıntı haline gelen bir hijyen çabası da bizi hasta edebiliyor. Özetle durum şudur...
#Osman Müftüoğlu