Veri dağıtım kuruluşu Matriks, deprem bölgesinde Up School işbirliğinde Matriks Android Yazılımcı Meslek Edindirme Projesi’ni geliştirdi. Amaç bölgedeki kadınlara yazılım eğitimi vererek nitelikli işgücü piyasasında fark yaratmak. Geçen yıl eğitim alan kadınlar arasında hemşireler gibi farklı meslek gruplarından kadınlar yer aldı. Şirket bu kadınlara mentörler atadı. Şimdi sırada 11 ilde saha çalışması yapmak ve daha çok kadına ulaşmak var.
#MatriksKüçük, mütevazı mutfağına hayallerini sığdırmaya çalışan bir gençti Taha Duymaz. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş depremlerine Hatay’da, halasının evinde yakalandı. Bina yıkıldı, ne yazık ki günler sonra cansız bedenine ulaşıldı. Evinde pişirdiği yemekleri videoya çekerek çok kısa sürede binlerce takipçiye ulaşmış, nahif bir çocuktu. Bir gastronomi eğitimi alma hayali vardı. Olmadı, yetmedi zaman.
#Taha DuymazKitap, kültür ve sanat gazetesi ‘Book Culture Art (BCA) Times BCA Time’s’ tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ‘Altın Kalem Ödülleri’ Beykoz’da bulunan Mihrabat Korusu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Dış haberler dalında ‘Altın Kalem Ödülü’ne bu yıl Londra’da yaşayan Turkish Press gazetesi imtiyaz sahibi İsmail Karakaş layık görüldü.
#LondraGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimRamazan sadece oruç yoluyla bedenimizi değil, iyilik yoluyla ruhumuzu da güçlendirdiğimiz bir ay. Ben de bu hafta size elçilerinden biri olarak çalıştığım, Avustralya’nın ihtiyaç sahiplerine yemek dağıtma konusunda önde gelen yardım kuruluşu OzHarvest’tan, ayrıca ülkemizdeki ve dünyadaki diğer yardımlaşma örneklerinden bahsetmek istiyorum...
#RamazanMüze Gazhane 19-20 Mart tarihlerinde WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul'a ev sahipliği yapacak. Bu seneki mottosu '#birlikteyiz' olan festival kapsamında kadınlar sanat buluşmalarında, panellerde, atölye çalışmalarında, hikâye aktarımlarında, canlı performanslarda ve müzik dinletilerinde bir araya gelecek. Festival, WOW – Dünya Kadınlar Vakfı ve British Council ortaklığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle gerçekleştirilecek.
#WOWFilm gibi bir hayat hikâyesi olan Ayşe Tükrükçü, katıldığı programlar ve yaptığı konuşmalarla binlerce kişiye örnek olmaya devam ediyor. Geçirdiği zor günler ardından Hayata Sarıl Lokantası’yla hem hayata tutunan hem de binlerce kişinin hayata tutunmasına yardımcı olan Ayşe Tükrükçü’nün hayatı merak ediliyor. Peki, Ayşe Tükrükçü kimdir? İşte Hayata Sarıl Lokantası’nın mimarı Ayşe Tükrükçü’nün hayatı…
#Ayşe Tükrükçü KimdirBİLİYORSUNUZ, cumaları kadın girişimcileri yazdığım gün. Yürünmemiş yollardan yürüyen kadınları yazıyorum. Onlardan biri de “Pelin’in Ekmeği” Pelin. Yani Pelin Uğur Akün. Turizm sektöründe çalışan ciddi bir profesyonel o. Ama bundan birkaç yıl önce ekşi mayalı ekmek işine de ciddi ciddi sardırdı. “Çantamda bir ekmek var, ister misin?” diye başladı bizim onunla ekmek muhabbetimiz.
#Yazarlarİstanbul Bilgi Üniversitesi, umut vadeden hikayeleri desteklemek amacıyla ilk kez “BİLGİ Umut Var”ı hayata geçirdi. BİLGİ’li öğrenciler, onlara umut veren iyilik hikayelerini seçti. Projenin ikinci aşamasında yapılan halk oylaması sonucu belirlenen 10 iyilik hikayesinin kahramanı, 13 Aralık Perşembe günü santralistanbul’da gerçekleşen BİLGİ Umut Var gecesinde duyuruldu.
#ÜniversiteİZMİR’de bir dönem, “askıda ekmek” gibi dayanışma örnekleri sergilendi. Fırına gidenler ihtiyacı olan ekmeği alıyor, fazladan da bir-ikisinin ücretini ödüyordu. Ücreti ödenen ekmekleri de gereksinim duyanlar alıyordu. Şimdi de sürüyor, bu tür kampanyalar. Hatta “askıda yemek” bile vardı, devam ediyor mu bilemiyorum.
#İzmirSokakta yaşayan ve toplumda yok sayılan insanların hayatlarına tekrar sarılmaları amacıyla kurulan Hayata Sarıl Derneği; evsiz insanlara, psikolojik destek, mesleki eğitim, iş ve yaşam imkanı sunacak bir lokanta açıyor. Evsiz insanların “eski evsiz” statüsüne geçmelerini sağlayacak Hayata Sarıl Lokantası’nın çalışanları da evsiz ve ihtiyaç sahibi insanlar olacak.
#EvsizKoca koca şehirlerde evsiz olmaktan zor ne var? Karda kışta, yağmurda çamurda, sıfır güvenceyle ayakta kalmaya çalışmaktan daha yıpratıcı ne olabilir? Belki duymak, görmek, hatırlamak istemiyoruz ama Türkiye’de, çoğunluğu İstanbul’da onbinlerce evsiz insan yaşıyor... Dertlerini daha iyi anlayabilmek, seslerini size ulaştırabilmek için üç gün onlar gibi yaşadık. Sokaklarda, parklarda, yağmur altında yattık. Onlarla beraber aşevlerinde karavanadan yemek yedik. Tanışıp hikâyelerini dinledik.
#Evsiz İnsanlarSabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıradışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programınınyedinci sezonunun ikinci Fark Yaratan’ı AyşeTükrükçü oldu. “Evsizlere Çorba” projesi yaklaşık 1 sene önce Ayşe Tükrükçüönderliğinde başladı. Proje kapsamında Şefkat Der’in Cihangir’deki evsizlerevinde Ayşe Tükrükçü tarafından pişirilen çorba her gün imece usulüyle Taksimçevresinde yaşayan 170 evsize dağıtılıyor.
#Fark Yaratanlar