Ludwig van Beethoven, müzik tarihinin en tartışmasız dehalarından biri. Genç yaşta kaybettiği duyma yetisine rağmen yarattığı eserler bugün bile müzik bilimcileri büyüleyen detaylar içeriyor. Yıllarca hastalıklarla mücadele eden ve 56 yaşında hayata gözlerini yuman Beethoven'ın ölüm nedeni de 200 yıl boyunca hep merak edildi. Dün yayımlanan bir araştırma bu konuda çok önemli detayları ortaya koydu. Beethoven'ın hayatına dair hiç bilinmeyen bir gerçek de bu araştırmayla ortaya çıktı. İşte tüm ayrıntılar...
#Ludwig Van BeethovenABD'de 1960'lı yıllarda yapılan bir araştırma yarım asırdan fazla zamandan sonra yeniden gündemde. O araştırma yüzünden hayatları mahvolanlar birer birer gün ışığına çıkıyor. İşte en iddialı bilimkurgu yapımlarında bile göremeyeceğiniz kadar inanılmaz, bir o kadar da üzücü bir "bilim" hikayesi...
#Bilimsel AraştırmaYaptığı ameliyatlarla kök hücre tedavisinde bir çığır açtığı söyleniyor her yaptığı ayakta alkışlanıyordu. Ancak birkaç yıl içinde söylediği insan olmadığı ortaya çıktı. Ne var ki o zamana kadar nice hastaya ölümcül hasarlar vermeyi sürdürmüştü. Hayatını kaybeden hastalar arasında Ordulu Yeşim Çetir de vardı. O skandal doktor yıllar sonra yeniden manşetlere taşındı...
#Paolo MacchiariniMeme implantları günümüzde en çok tercih edilen kozmetik cerrahi işlemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki implantların kısaca BIA-ALCL adı verilen ‘meme implantı ile ilişkili anaplastik büyük hücreli lenfoma’ya neden olduğunu duymuş muydunuz? "İmplant ile kanserin nasıl bir bağlantısı olabilir?" dediğinizi duyar gibiyiz. Biz de tam olarak bunu merak ettik, konunun uzmanlarına danıştık...
#LenfomaDünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız verdiği bir ödülle 70 yıllık bir yanlışın telafisi için önemli bir adım attı. Bugün milyarlarca insanın hayatını borçlu olduğu bir isimsiz kahramana, nihayet hak ettiği paye verildi. Siz de şu an yaşıyorsanız ve sağlığınız yerindeyse, ömrünüzün bir noktasında bu kahraman kadının mirasından faydalanmışsınız demektir. Peki kendisiyle tanışmak istemez misiniz?
#Henrietta LacksKoronavirüs pandemisi baş döndürücü bir hızda yeni veriler ortaya koyarken, son güncel verileri takip etmek oldukça değerlidir. Emziren annelerin en çok merak ettikleri konuların başında; Koronavirüs ilaçlarını emziren anneler kullanabilir mi? Koronavirüs aşısı emziren anneler için güvenli mi? gibi sorular geliyor. Sevgili anneler, iste bu yazıyı sizler için koronavirüs salgınında doğum sonu bakım ve emzirme konusunu en güncel öneriler ve kılavuzlar eşliğinde sunabilmek amacıyla hazırladım.
#Koronavirüsİstanbul Tabip Odası seçimlerine hazırlanan Hekim Hakları Platformu, ‘Malpraktis’ olarak bilinen ‘Tıbbi Hizmetlerin Kötü Uygulanmasından Doğan Sorumluluk’ hakkında hazırlanan kanun teklifine dair görüşünü açıkladı.
#Hekim Hakları PlatformuKoronavirüs (COVID-19) salgınının devam ettiği dönemde sadece fiziksel sağlığın değil, ruh sağlığının korunması da önemli bir konu. Peki, bunun için ne yapılabilir? Psikoterapist, Aile ve Çift Terapisti Dr. Obengül Ejder konuyla ilgili önerilerini açıkladı.
#KoronavirüsTıp Hukuku etiğinde temel ilkeler yarar sağlama, zarar vermeme, özerkliğe saygı gösterme, adalet iken; ikincil ilkeler dürüstlük, özel yaşama saygı, güvenilirlik, sadakat olarak sıralanabilir. Bu hususta özerkliğe saygı tartışmasız olup özerkliğe saygınının görünüm şekli ve uygulama alanındaki somut hali ise aydınlatılmış onamdır.
#Aydınlatılmış OnamBaşarısız meme küçültme ameliyatı yapan doktor ve bağlı bulunduğu hastanenin tazminat ödemesinin yolu açıldı. A. T., meme küçültme ameliyatı için Kadıköy’deki bir hastaneye gitti. Ameliyatı doktor İ.A. yaptı. Ancak ameliyat başarısız geçti. Sol memesinde renk değişimi ve his kaybı yaşayan A. T. bir kaç kez operasyon geçirmek durumunda kaldı. A. T.’nin kasığından iki kez alınan parça meme zeminine konuldu. Bir seferinde kasıktan alınan parçayı yere düşüren doktor, alınan parçanın üzerine bastı. A.T.’nin maddi tazminat talebini yerel mahkeme geri çevirdi. Ancak Yargıtay, verilen kararın hatalı olduğuna hükmederek bozdu.
#Avukat Serkan SezlevZihinsel engelli 46 yaşındaki Öznur Uyar, bir inşaatın asansör boşluğuna düşmüş şekilde bulundu. Haydarpaşa Numune Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği’ne götürüldü. Muayene sonrası bel omurunda kırıklar tespit edildi. Öznur Uyar’ı acil ameliyata almak için risklere karşı yakınlarının imza almak isteyen hastane yetkilileri hastanın yakınlarına bir türlü ulaşamıyordu. Hurriyet.com.tr bu durumu haberleştirdi. Sonuç gecikmedi ve hastaneden 45 dakika sonra müjdeli haber geldi. Öznur Uyar’ın annesi ve oğlunun hastaneye gelerek ameliyat için gerekli imzaları attı. Operasyon hazırlıkları başladı.