Doktor-hasta ilişkisinde yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Doktor-hasta ilişkisinde yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2008 17:30

ADANA Hasta ve Hasta Yakını Hakları Dernek Başkanı Avukat Bülent Maraklı, Yargıtay’ın, hastaya eksik bilgi veren hekime 125 bin YTL ceza verilmesi kararını onamasının, hasta- hekim ilişkisinde yeni bir dönem başlattığını söyledi.

Ameliyat sonrası ses kısıklığının oluşması nedeniyle 2003’de açılan ve 2008’de ‘hekim ne kadar kusurlu değilse de, ameliyat yönünde rıza alınmasına rağmen, hastanın ameliyatın yapılması esnasında ve sonrasında meydana gelecek komplikasyonlara ilişkin bilgilendirilmediği, buna ilişkin aydınlatılmış bilgi rızası (onamı) bulunmadığı’ gerekçesiyle Yargıtay 13’üncü Daire tarafından, doktorun faiziyle birlikte 125 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edilmesi kararını onaması tarihi karar olarak nitelendirildi.

Adana Hasta ve Hasta Yakını Hakları Dernek Başkanı Avukat Bülent Maraklı, bu kararla aydınlatma yapılarak rıza alınmadan, tedavi ve cerrahi müdahale sonucu, beklenilmeyen ve istenilmeyen sonuç doğar ise, meydana gelecek maddi ve manevi zararlardan, tedaviyi ve cerrahi müdahaleyi gerçekleştiren hekimin sorumlu olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Avukat Maraklı, “Olay özel hastanede gerçekleşir ise, özel hastane ile hekim birlikte sorumludur. Devlet ve üniversite hastanelerinde, hekimin kişisel kusuru söz konusu değilse, zarardan kurum sorumludur. Kurumun da rücu hakkı söz konusudur” dedi.

‘GELECEKTE DAHA DA ÖNEM KAZANACAK’

Genelde hasta haklarının, özelde ise ‘aydınlatılmış onam’ işleminin önümüzdeki yıllarda dünyada ve ülkemizdeki insan haklarının gelişimi sürecinde daha da önem kazanacağı ve yasal yaptırımlarının daha titizlikle uygulanacağını belirten Avukat Maraklı, “Bu konuda hekimlerin ve hastaların bilgilendirilmesi, hekimlerimizin aydınlatma işlemini davranış modeli haline getirmelerinin sağlanması için eğitim çalışmaları ve denetimin arttırılması gerekmektedir” diye konuştu. Avukat Maraklı, aydınlatma ve rızanın alınmasında hasta ve doktorun dikkat etmesi gereken konuları da şöyle sıraladı:

“Aydınlatılmış onam alma ve bilgilendirmeler primer hekim tarafından yapılmalıdır. Hasta dosyasının oluşturulması esnasında, hemşire veya görevli tarafından verilen onam formları imza edilmemeli. Hekim tarafından açıklaması yapılmayan bu bilgilerin kabul edilerek imza edilmesi, aydınlatmanın hekim tarafından yapıldığı sonucunu doğurabilir. Yani bu belge delil teşkil edebilir. Aydınlatılmış onam, hastanın sosyal- kültürel yapısına uygun ve anlayacağı dilden hazırlanmalı ve bu konuda hastadan tarih, saat ve anladığına dair bir not içeren yazı ve imza alınmalıdır. Hasta ve yakını verdiği onamı geri alma hakkına sahip olmalıdır. (Acil durumlarda hekimin itiraz hakkı mevcuttur) Hastanın özgür iradesi ile karar verebileceği ortam sağlanmalıdır. Fiziksel ve psikolojik açıdan hastaya bu olanak ve zaman tanınmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!