Abartısız onlarca kez ziyaret ettim Ayasofya’yı. Her ziyaretimde farklı bilgiler öğrenip ruhumu tatmin etsem de Ayasofya’yla ilgili bazı belli başlı klasik bilgi ve efsaneleri çok seviyorum. Her ziyaretimde de mutlaka bunları görmeye ya da düşünmeye koyuluyorum. Sizin için Ayasofya ile ilgili ilginç bilgileri bir araya getirdim. Bu bilgilerden sonra salgın sonrası bu görkemli yapayı mutlaka ziyaret edin derim. İşte Ayasofya ilgili ilginç üç bilgi…
#IstanbulVenedik, bugün eski saraylarını koruma mücadelesinde. Bir konağı korumak az bir şey değil. Venedik’i korumak için İtalya gayretini tabii ki gösterecek. Ama dünyanın Venedik için gösterdiği gayret hiçbir şekilde istenen düzeyde değil... Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hayli orijinal... Marco Polo, dünya tarihinin ilginç bir seyyahıdır. Milattan önce 13. asırdan beri kaleme alınan seyahatnameler var. Onların içinde Marco Polo’nunki en çok tartışılanı...
#VenedikBeyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, sahaflık mesleğine olan ilgisinin 1970’li yıllarda başladığını ve kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini ifade ederek iyi bir sahaf olmanın kurallarını anlattı. Demirören Yayınları'nın tıpkıbasımını yaptığı Fossati albümünü çok beğendiğini söyleyen İşli, “Bir sahaf olarak roman boyutu ve akademik boy kitapları daha çok seviyor ve tercih ediyorum ama bazı prestij kitaplar da çok özel" ifadelerini kullandı.
#Emin Nedret İşlKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#Rota3 çocuk annesi Arzu Ulaş, 18 yaşında ara verdiği eğitim hayatına 32 yaşında geri dönünce çocukluk merakı olan ‘yeraltı’na yöneldi. Osmanlı’nın 600 yıllık belgelerini inceledi, mağaracılarla çalıştı. Ve sarnıçlardan mahzenlere, çukur çeşmelere kadar İstanbul’un altındaki yapılarının izini sürdü. ‘Osmanlı Belgeleri Işığında İstanbul’un Yer Altı Yapıları” isimli kitaba imza attı.
#Arzu UlaşUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Havalimanı’nda yıl sonunda yolcu sayısının 4 milyona ulaşacağını öngördüklerini belirterek, “Trabzonumuza yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladık. Mevcut iç hatlar terminal binasına iki adet sabit yolcu köprüsü ve körük ekleyeceğiz. Özellikle yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasının aciliyeti vardı. Şu anda yıl sonuna kadar 3 bin 240 metre uzunluğundaki yeni pist ve 10 milyon yolcu kapasiteli 110 bin metrekare büyüklüğündeki yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını tamamlayacağız” dedi.
#Abdulkadir UraloğluUEFA Konferans Ligi kura çekimi bugün tamamlandı. Temsilcilerimiz Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin mücadele edeceği gruplar belli oldu. Dörderli 8 gruptan oluşan Konferans Ligi’nde gruplarını birinci bitiren takımlar direkt olarak son 16 turuna kalacak. Twente’yi mağlup ederek gruplara kalan Fenerbahçe H Grubu’nda mücadele ederken Dinamo Kiev’i eleyen Beşiktaş ise D Grubu’nda yer alıyor. Ülke puanı açısından oldukça önemli olan mücadeleler şimdiden araştırılmaya başlandı. Peki UEFA Konferans Ligi grup maçları ne zaman? Beşiktaş-Fenerbahçe Konferans Ligi maçları tarihi belli oldu mu? İşte, Konferans Ligi’nde grup maçlarının başlayacağı tarih…
#Konferans LigiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, "2023 yılının ilk 6 ayında Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 17 arttı ve 22 milyon 945 bin olarak gerçekleşti. Yüzde 27 artışla 21.7 milyar dolar gelir elde edildi." dedi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKapadokya bölgesine ilk kez 60 yıl önce ayak bastım. Oraya her sene birkaç tur yaptıkça bölgeyi daha çok tanıdım; ucu bucağı olmayan bir yerdi. Bölge çok ilginç bir büyüme içinde. Nüfusunun çok arttığını söylemek mümkün değil. Turist sayısında da kontrol sağlanırsa gelecek buranındır. Ama tabii çevrenin korunması en önemli nokta. Bu bölgenin tarihi Anadolu’ya ışık tutuyor.
#Anadoluİstanbul'daSaraçhane Arkeoloji Parkı’nda yürütülen kazılarda 3 adet mezar steli parçası bulundu. Çalışmalarla ilgili detayları paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Biz İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne çok özel bir seri kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz" dedi.
#İSTANBULBütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza her mevsim harika manzaralara bürünen, doğanın içinde ailece vakit geçirmeye uygun, mutlaka görülmesi gereken gölleri sorduk. 12 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 13 gölü önerdiler...
#Rota‘Bizans Şiir Antolojisi/4-15. Yüzyıllar’ kitabını hazırlayan Siren Çelik, “Bizans edebiyatı nedir?” sorusu eşliğinde ‘çok geniş topraklarda farklı ırktan, dilden ve dinden insanlara hükmetmiş’ Bizans’ın Yunanca, Latince, Arapça, Süryanice, Koptça, Ermenice ve Slavcadaki şiirsel dışavurumuna dikkat çekiyor.
#Bizans Şiir AntolojisiBu hafta başlayacağımız yazı dizisinde Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde anlatılan Mutfak Kültürünü ele alacağız. Seyahatnamede verilen bilgileri doğru anlayabilmemiz için önce eseri doğru yorumlamamız gerekiyor. Bundan dolayı bu hafta birinci bölümde Evliya Çelebi’yi ve seyahatnamesini inceleyelim istedim.
#BursaİSKİ su kesintisi 13 Ekim Perşembe günü günü pek çok vatandaş tarafından araştırılmaya başlandı. Şu ana kadar pek çok vatandaşın merakla araştırdığı konu olan sular ne zaman gelecek sorusu, İSKİ'nin resmi internet sitesi üzerinden açıklandı. Peki, sular ne zaman gelecek? İşte, İSKİ su kesintisi hakkında detaylı bilgiler
#Sular Ne Zaman GelecekMalazgirt Zaferi'nin 951. yıl dönümü kutlanıyor. Malazgirt Muharebesi Türk ve dünya tarihinin dönüm noktalarından birini oluşturur. Bu savaş, Bizans’la yapılan ve Türklere Anadolu’nun kapılarını açan meydan savaşıdır. Peki, Malazgirt Zaferi ne zaman, kaç yılında oldu?
#Malazgirt ZaferiSiz de fotoğraf çekmenin büyüsüne kapılanlardan mısınız? O halde rahat ayakkabılarımızı giyelim. Yanımıza çok fazla ekipman almaya da gerek yok. Fotoğraf makinesi, iki-üç fotoğraf kartı ve bir yedek pil yeterli. Sokaklar tüm sürprizleriyle bizi bekliyor.
#FotoğrafçılıkDeprem ve tsunami konulu panelde konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Türkiye sınırları içerisinde 8'den büyük deprem olmaz, imkansız. Sadece Güneybatı Anadolu'da, Yunan Adaları, Girit ve Rodos'un oralarda 9'dan büyük ya da yakın deprem olabilir. Bu da bizi etkileyebilir" dedi.
#Prof. Dr. Şükrü ErsoyDeprem ve tsunami konulu panelde konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Türkiye sınırları içerisinde 8'den büyük deprem olmaz, imkansız. Sadece Güneybatı Anadolu'da, Yunan Adaları, Girit ve Rodos'un oralarda 9'dan büyük ya da yakın deprem olabilir. Bu da bizi etkileyebilir" dedi.
#İstanbulYeni pasaportların verileceği tarih belli oldu. Sahteciliğe karşı daha güvenli hale getirilen yeni nesil pasaportlar ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan pasaport üretimini gerçekleştirebilecek alt yapının kurulduğunu kaydederek, Topkapı, Birinci Meclis ve Ayasofya Camii'nin yer aldığını söyledi. Yeni TC kimlik kartlarında olduğu gibi polikarbon malzemeden yapılan Yeni pasaportlar mevcut pasaportlara göre, daha dayanıklı ve uzun ömürlü olacak. Peki, yeni pasaportlar ne zaman verilecek? Pasaportlar değiştirilecek mi? İşte, o konularla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#PasaportUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ”Eğiste Hadimi Viyadüğümüz, ülkemizin ulaşım alanında yapımı devam eden en önemli projelerinden biridir. Türkiye'nin en yüksek ayaklı köprüsünü inşa ederek Toroslar’a adeta bir mühür vuruyoruz. Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi’ni kesintisiz şekilde birbirine bağlıyoruz” dedi.
#Eğiste Hadimi ViyadüğüAyasofya Fatih Medresesi bugün yeniden açılıyor. 86 yıl sonra yeniden açılan Ayasofya Medresesi merak edilen konulardan biri oldu. Medrese, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak yeniden restore edildi. Peki, Ayasofya Medresesi nerede? Ayasofya Fatih Medresesi’ni kim yıktırdı? İşte merak edilenler
#Ayasofya Medresesi