Güncelleme Tarihi:
AYASOFYA Camii Derneği’nin salonunda düzenlenen toplantıya, Başkonsolos Ali İhsan İzbul ile birlikte Din Hizmetleri Ataşesi Ramazan Tupal, Eğitim Ataşesi Muteber Gamze Bozgöz, DİTİB Türk İslam Cemiyeti Duisburg Wanheimerort Dernek Başkanı Adnan Mavi, DİTİB Türk İslam Cemiyeti Duisburg din görevlileri Yusuf Karakoç, Havva Öztürk, Türk Eğitim Merkezi Koordinatör Öğretmeni Hasan Gürsoy, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Türkçe Saati Projesi öğretmenleri Ela Nur Şahin ve Nurdan Kanıkurumaz, DİTİB Türk İslam Cemiyeti Duisburg Kadın Kolları Başkanı Derya Öte, Duisburg Belediye Meclisi Üyesi Şevket Avcı katıldı. DİTİB Türk İslam Cemiyeti Duisburg Wanheimerort Dernek Başkanı Adnan Mavi’nin konuşmasının ardından “Bir bina, bir asırlık tarih ve Duisburg Türk Cemiyeti’ başlıklı bir tanıtım videosu gösterildi. Videoda Ahmet Ünalan, 1908 yılında inşa edilen ve Türk Evi olarak anılan bina ile ilgili bilgiler verdi. Türk Evi binası 1984 yılında kundaklanmış ve 7 Türk vatandaşı burada hayatını kaybetmişti. Bina cephesinde bu kundaklamaya dair bir bilgi levhası asılı.
‘HER ZAMAN DESTEK OLACAĞIZ’
Başkonoslos Ali İhsan İzbul ise şunları söyledi: “Görev bölgemde 60 civarında DİTİB bağlı, toplam 120 civarında cami derneğinin hepsini elbette ziyaret etmek istiyorum. Türk toplumunun 62 yıldır hem Almanya’nın hem Türkiye’nin ekonomisine, kültürüne, şehir hayatına, edebiyatına kadar önemli katkılarda bulunmasına, çalışkan, üretken olmasına, bulunduğu topluma uyum sağlamasına, eğitim seviyesinin yükselmesine, bilimde, sanatta ileri düzeyde katkı sunan bireyler yetişmesine, işçi konumundan işveren konumuna geçmesine başta DİTİB olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımızın katkısı büyük. Bu yüzden en çok büyük bir takdiri hak ediyorlar. DİTİB Wanheimerort Cemiyeti de bulunduğu bina da gerçekten etkileyici bir tarihi arka plana sahip. Özellikle gençlerle yapılan çalışmalar, her türlü eğitim destek çalışmaları gerçekten memnuniyet verici. Eğitim konusu, bu bizim için her daim değişmez öncelik teşkil ediyor. Türkçe alanında yapılan çalışmalar memnuniyet verici ve biz de her daim destek olacağız.”
YENİ DÜZENLEMELERİ ANLATTI
CDU Belediye Meclisi Üyesi Şevket Avcı da yaklaşık 500 bin nüfusu olan ve nüfusunun üçte biri yabancı olan Duisburg ile ilgili genel ve son yıllarda yabancılar dairesinde yaşanan sorunlarla ilgili bilgi verdi. Avcı, özellikle pasaport uzatma, oturum alma, davetiye çıkarma gibi işlemlerde randevu alınamaması, işlemlerin aylarca sürmesi gibi finans ve personel kaynaklı sorunların, artık ek önlemlerle çözüldüğünü anlattı. Randevularda online sisteme geçildiğini, pasaport işlemleri için de yeni bir yer açıldığını ve orada işlemlerin yapıldığını belirten Avcı, dairenin adını da Uyum ve Göç Servisi olarak değiştirdiklerini belirtti.
Konuşmaların sonunda Başkonsolos Ali İhsan İzbul, Eğitim Ataşesi Muteber Gamze Bozgöz ve Din Ataşesi Ramazan Tupal ile vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı. Vatandaşlar özellik, Türkçe dersleri, emeklilik, yaşlılara araç götürme hakkı, telefon harçları gibi konularda sorular yöneltti. Türk Eğitim Merkezi’ndeki (TEM) dersler, sportif faaliyetler ve kurslarla ilgili de bilgi alan, hazırlanan kitapları inceleyen Başkonsolos İzbul, TEM Voleybol Kız Takımı oyuncuları Zeynep, Minire, Lujana ile fotoğraf çektirdi, şeref defterini imzaladı.