Plantar siğiller ayakların alt kısımlarında, genellikle baskıya maruz kalan topuk bölgelerinde ortaya çıkar. Bu basınç ayrıca siğilin sert, kalın bir deri tabakasının (nasır) altında içe doğru büyümesine neden olabilir. Uzmanlar, bu yaygın ve inatçı siğiller için denenebilecek birkaç seçenek olduğunu söylüyor.
#SiğilAyak siğilleri, bazı insanların hayatlarını gerçekten zorlaştırabiliyor. Yaygın görülen bir sorun olan plantar siğiller HPV nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayak tabanında sert ve kabarık yükseltilere neden olan bu siğiller, yürüyüş ve koşu sırasında ağrıya neden olabilir. Peki neden bu siğiller oluşuyor, oluşmasını önlemek mümkün mü? Bulaşıcı mı? Doktora gitmeden kurtulmanın bir yolu var mı? Doğal yöntemler işe yarar mı? Uzmanlar ne diyor?
#SiğilAyaklarımız bize sağlığımız hakkında şaşırtıcı bilgiler veriyor ama kaçımız bunun farkındayız? Kimler ayaklarını belli aralıklarla kontrol ediyor ve fark ettiği değişimleri önemsiyor? Tabii ki pek çoğumuz buna dikkat etmiyoruz. Peki hangi değişimleri önemsemeliyiz ve ayaklarımızın sesine kulak vermeliyiz? Alanında uzman isimlerle konuştuk.
#SağlıkClara Shellman, kişisel bakımı için bir salona gidip pedikür yaptırdı. İşlem sırasında parmağı kesilen kadın günler sonra ayağında sorun yaşamaya başladı ve hijyenik olmayan koşullar yüzünden ayağının enfeksiyon kaptığını öğrendi. Maalesef doktorlar bacağını kesmek zorunda kaldı. Size çok uzak bir ihtimalmiş gibi gelebilir ama durum hiç de sandığınız gibi değil. Sağlıksız koşullarda yapılan pedikürlerin tehlikeleri neler? Clara Shellman'ın üzücü hikayesinden yola çıkarak uzmanlarla konuştuk...
#Ayak BakımıCerrah olmak, eyalet sağlık kurulunuzdan uzun, yoğun eğitim ve lisans almayı gerektirir. Devlet tarafından zorunlu kılınan gereksinimleri tamamladıktan sonra, profesyonel kuruluşlar tarafından ek sertifikalar alınabilir. Peki, Cerrah mesleğini seçme süreci nasıl ilerlemektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#CerrahAmerikan New York Times (NYT) gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın babası Fred Trump'ın, kiracısı olan bir doktorla anlaşarak oğlunda bir kemik hastalığı olduğuna dair sağlık rapor aldığını, Başkan Trump'ın böylece Vietnam Savaşı'na gitmediğini iddia etti.
#Vietnam SavaşıÜç yıl boyunca düzenli olarak topuklu ayakkabı giymenin ayak ve bacaklara kalıcı zarar verebileceğinin açıklanmasından sadece günler sonra uzmanlar “Parmak arası terliklerin ayak sağlığı açısından topuklu ayakkabılardan daha zararlı olabileceğini” iddia etti.
#Parmak Arası TerlikÜç yıl boyunca düzenli olarak topuklu ayakkabı giymenin ayak ve bacaklara kalıcı zarar verebileceğinin açıklanmasından sadece günler sonra uzmanlar “Parmak arası terliklerin ayak sağlığı açısından topuklu ayakkabılardan daha zararlı olabileceğini” iddia etti.
#Ayak Sağlığı8 ilde, 1875 kişiyle yapılan Ayak Profili Araştırması’nda Türklerin ayaklarının büyüdüğü ortaya çıktı. 20-65 yaş arasındaki kadınların ortalama ayak numarası 37.8, erkeklerin 43. Araştırma danışmanı Ayak Bileği ve Ayak Hastalıkları Uzmanı Dr. Umur Aydoğan, "Erkeklerde ortalama 42, kadınlarda 37.5’i geçmeyeceğini tahmin etmiştik. Her iki cinste de numaralar büyümüş" diyor.
Ayak sağlığı konusunda Türkiye'nin önde gelen isimlerinden biri olan Opr. Dr. Selim Uluğtekin, bu alanda ilklere imza attı. Ayak taban, ayak bacak basıncının ölçülmesi, ayak tabanının belirlenmesini sağlayan bilgisayar destekli cihazlar geliştirdi. Ayak analizi laboratuvarı, ayakkabı tabanı ve sorunlu ayaklar için ayakkabı üretimi yapan bir atölye kurdu.<br>
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBHKış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, pek çok insan geleneksel halk reçetelerine yöneliyor. Öksürükten burun tıkanıklığına kadar yaygın sağlık sorunları için tercih edilen bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ise merak konusu. Uzmanlar, bu uygulamaların arkasındaki bilimsel temeli sorgularken, etkili olup olmadıkları üzerine yapılan tartışmalar da dikkat çekiyor. Peki bu yöntemlerden hangileri etkili, hangileri abartılıyor? Op. Dr. Mustafa Bilazer, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarYaz tatilinde telefon ve bilgisayar başında fazla zaman geçiren çocukların ebeveynlerine uzmanlardan uyarı geldi: “Okul döneminde çocuklara ‘pat’ diye internet yasağı getirmek öfke patlaması yaratır. Ebeveyn-çocuk ilişkisini bozar...”
#Uzman Dr. Gencay KoçFarklı alışkanlıklara sahip yabancılarla bir arada yaşamak toplum olarak uzun süredir verdiğimiz bir sınav. Yaşam tarzımızın tehdit edildiğine inanıyor birçoğumuz. Zaman zaman tansiyon da yükseliyor, istenmeyen şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz. Peki, verdiğimiz tepkiler, sarf ettiğimiz sözler bizi ırkçı mı yapıyor? Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#Irkçılık