Paylaş
BİR an için aniden ayaklarınızın üzerine basamadığınızı, yürüyemediğinizi ve günlük hayatta hiç bir işinizi yapamadığınızı düşünün. Yaşam size zehir olurdu değil mi? İşte bu nedenle ayak sağlığımız, kalp veya karaciğer sağlığımız kadar önemlidir. Ayaklarımızda en ufak bir yakınmada uzmanına başvurmak gerekir.
Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Hayri Öztekin ayak hastalıkları hakkında şu bilgileri verdi:
* TABAN ÇÖKMESİ: Doğuştan veya sonradan olabilen, hastayı yürürken zorlayan, ayakkabıları deforme eden çok sık karşımıza çıkan bir ayak rahatsızlığıdır. Kemiksel şekil bozukluğuna yol açtıysa ameliyat tek çaredir. Ancak gevşek düztabanlık ise özel tabanlık ve egzersizlerle hasta tekrar normal yaşamına dönebilir.
* ÇUKUR AYAK: Düztabanlığın tam tersidir. Ayak kavisini yapan adale gergin, başparmak havaya kalkmış gibidir. Çoğu kez tabanlık ve egzersizler ile hastanın yakınmaları geçer. Ciddi şekil bozukluklarında ameliyat gerekir.
* BAŞPARMAK ÇIKINTISI: Kadınlarda sık gördüğümüz bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla taban çökmesiyle görülür. Her iki ayak başparmağında dışa açılanma, üst üste binme ve ağrılı-kızarık şişlikler oluşur. Başlangıçta tedavi parmak arası makaraları, gece atelleri ve özel tabanlıklardır. Ancak şekil bozukluğu çok ilerlemeden yapılan yumuşak doku ameliyatları daha başarılıdır.
* AYAK ÖNÜ AĞRISI: Ayak önü enlemesine kavisin düşüklüğü, tarak kemiklerinin uç kısımlarını yürürken zemine yaklaştırarak ağrılı nasırlara, sinir topaklanmalarına yol açar. Tedavide kilo kontrolü, ayak önü tabanlıklar, enjeksiyonlar ve ameliyat önerilmektedir.
* BAŞPARMAK EKLEMİ KİREÇLENMESİ: Hasta yürürken başparmak yukarı kalkamadığı için çok ağrılı bir tablodur. Genelde operasyon gerekir. Bazen eklem içi trombosit hücrelerinden zengin plazması veya eklemin akışkanlığı yüksek steril sıvılarla yağlanması yararlı olabilir.
* TOPUK DİKENİ: Özellikle sabahları hastayı ayağının üzerine basamayacak kadar ağrıya neden olan, zeminde ayak biyomekaniğinin bozulması veya romatizmal rahatsızlıktır. Tedavisi topuk simitleri, kilo kontrolü, lokal enjeksiyonlar ve ameliyattır.
Burada sayamadığımız daha birçok neden (tırnak batmaları, ağrılı nasırlar, gut hastalığı, aşil tendiniti, çekiç parmak deformiteleri, terzi nasırı, şekere bağlı yaralar, damarsal sorunlar, bel fıtıkları, huzursuz bacak sendromu) mutsuz ayaklara neden olabilir. Mutlu ayaklar için lütfen ayak ağrılarınızı ihmal etmeyiniz.
Paylaş