En fazla tercih edilen içeceklerin başında çay ve kahve geliyor. Çay ve kahvenin türünün, tüketim miktarının, hazırlanma şeklinin sağlık üzerinde farklı etkileri oluyor. Sevilen bu iki içeceğe ilişkin bilimsel verileri aktarılıyor.
#Ay Ve Kahvenin EtkileriVietnam ve Brezilya gibi önde gelen kahve üreticilerinin yaşadığı kuraklığın ucu, Türkiye’deki beyaz yakalıya kadar ulaştı. Küresel kahve fiyatları rekor seviyelere çıkınca, yurtiçinde bir bardak karton kahvenin fiyatı 150 lirayı aştı. Sektör temsilcileri, hem fiyatların geldiği seviye hem de evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla kahve demleme ekipmanları ile kahve makinesi satışlarında sert artışlar olduğunu anlattı. Kahve zincirlerinde satılan bir bardak espresso kahve çeşidi 70 TL’den başlarken; evde bir bardak Americano, cappuccino, latte ya da mocha içmenin maliyeti 22 liraya geliyor.
#KahveSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveÇayın ve kahvenin faydalarını konu alan bilimsel çalışmalara ilişkin haberler basında sık sık karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca "Peki hangisi daha faydalı?" diye bir kafa karışıklığı yaşamak çok doğal. Bu haberimiz de tam olarak bu soruya yanıt arıyor ve kahveyle çayı araştırmalar ve uzman görüşleri eşliğinde çeşitli başlıklarda kıran kırana bir karşılaştırmaya sokuyor. İşte tüm detaylar...
#KahveCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıSigaranın beslenme durumuna etkilerini değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Indrani Kalkan, “Sigara da koronavirüs gibi tat ve koku alma duyumuzu, iştahı etkiliyor. Çalışmalar, sigaradaki nikotinin tat tomurcuklarını morfolojik değişime uğrattığını göstermiştir” dedi.
#Dr. Indrani Kalkan- Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde yürütülen proje kapsamında, kayısı çekirdeğinden deneme amacıyla kahve üretildi - İstasyon Müdürü Erdoğan: "İçimi, tadı, aroması çok hoş. Yapımı çok kolay bir kahve. Malatya olarak nasıl ki kayısı ürünlerini dış pazarda çok rahat satabiliyorsak, kayısı çekirdeği kahvesini de satacağız"
İtalya’nın Campania bölgesindeki Napoli kenti acımasız mafya sayesinde yine dünyanın gündemine geldi. Aslında İtalya’nın bu en fakir kenti, daracık renkli sokakları, lezzetli yemekleri, damak çatlatan pizzaları, insanı aşka sürükleyen Napoliten şarkıları ve sıcakkanlı insanları ile dost bir şehir. Bu hafta şehirle ilgili izlenimlerimi anlatacağım. Gelecek hafta ise ünlü pizzalarını.
Tat ve koku alma duyuları aniden ve tümden yok olmuştu. Günler boyunca, baharat kavanozlarından köpek pisliğine, önüne gelen her bir şeyi boş yere koklayıp durdu. Korkunç bir şeydi! Hiçbirinden koku almıyordu! Gırtlağına düşkün biri olarak, yaşamı bir anda tepetaklak olmuştu.