Paylaş
Salsa dans şampiyonu Bülent Okan, aslında dansla tanışmasını kalp ve damar hastalığına borçlu. 2002’de kalp damarına stent takıldıktan sonra doktorları, vücut geliştirme sporunu bırakmasını tavsiye etti. O da buna bir aternatif aradı ve eşi Şebnem ile birlikte dansta karar kıldı.
Okan 50’sinden sonra başladığı dansı kısa zamanda ilerletti. Hatta 2006’da eşine, “Seneye Cumhuriyet Kupası’nı kazanacağız” dedi. Bir yıl bunun için uğraştılar ve kupayı almayı başardılar. Yıllar içinde başarılar sürdü: Mesela 2009’da da Murphy’s Cup’ı kazandılar.
2010’da Okan’ın damarındaki stent tıkanıklığı gidermeye yetmez hale geldi. Artık by-pass ameliyatı kaçınılmazdı. By-pass en sık yapılan ameliyatlardan olsa da aslında hiç de basit değil: Göğüs kafesi boydan boya açılıyor, hasta kalp ve akciğer pompasına bağlanıyor, damarlar bir yerden başka bir yere taşınıyor... Ameliyattan sonra da hastaların yeni hayatlarında kendilerine iyi bakması isteniyor.
Ancak birçok hasta iyi bakma uğruna kendine gereğinden fazla yasak koyuyor. Bülent Okan ise doktorlarına danıştı, yürüyüş, dans ve yüzme gibi aktiviteler için onaylarını aldı. Geçen yılki ameliyattan birkaç ay sonra ekimde alıştığı dans temposuna döndü. Hem de ne dönüş!
Halen İstanbul’daki Aytunç Bentürk Dans Akademisi’nin lisanslı sporcusu olan çift, Aralık ve Mart ayları arasında Türkiye Dans Sporları Şampiyonası’nın dört ayrı etabında da dereceye girdi. Salsa Şampiyonası Birinci Etap Yarışması’nda büyüklerde ikinci, daha sonraki ikinci ve üçüncü etaplarda birinciydiler. En son ferdi şampiyonada yine birincilik aldılar. Okan, madalyalarından ikisini ameliyatını yapan Doç. Dr. Azmi Özler ile kardiyoloğu Doç. Dr. İzzet Erdinler’e armağan etti.
Okan, “Ameliyattan sonra ilk dönemde çok tedirgindim. Ama yavaş yavaş tempoyu artırdım. Sadece dansla da yetinmedim. Bunun yanı sıra yazın rüzgâr sörfü ve snowbord yapmaya devam ettim. Dansta kazandığımız kupalar da bana enerji verdi” diyor.
İKİNCİ ŞANSINIZI İYİ KULLANIN
Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Azmi Özler, by-pass geçirmiş hastalara şu önerilerde bulunuyor:
* İdeal kilonuzu koruyun
* Hareketli olun
* Şeker, tuz ve yağ yönünden fakir gıdalarla beslenin
* Hayvansal yağlardan ve sigaradan uzak durun
* Alkol almayın
* Ameliyattan altı hafta sonra cinsel ilişkiye başlayabilirsiniz (iki kat merdiveni çıkabilen cinsel yaşamını sürdürebilir)
Çikolata ve kahveyi ilaç niyetine almayın
TAMAMLAYICI TIP
Bitter çikolata ve kahvenin kalp damar hastalıkları açısından bir miktar yararı olabileceğine ilişkin çalışmalar var. Ancak koruyucu etkileri olduğuna yönelik güvenilir bilimsel veriler henüz yok. Özelikle de kalp yetersizliği, kalp damar tıkanıklığı veya ritim bozukluğu olan hastaların aşırı çikolata ve kahve tüketiminden kaçınmaları gerekiyor.
Milka Karaağaçlı (tasarımcı)
SAĞLIĞIM İÇİN
* MUTLAKA YAPARIM
Haftada üç-dört kez spor yaparım. Günde en az bir litre su içiyorum. Sebze ve meyve yemeye özen gösteriyorum. Düzenli uykuya dikkat ediyorum.
* ASLA YAPMAM
Tatlıdan uzak duruyorum. Haftada birden fazla içki içmiyorum.
* MUTLAKA YAPACAĞIM
Yakın zamanda check-up yaptırmayı düşünüyorum.
Diyet için yararlı ipuçları
ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Kimberly Wills’in yazdığı’ İmdadınıza Yetişecek Küçük Diyet Kitabı’, yeme alışkanlarınızı kontrol altına alabilmeniz için ipuçları veriyor. Epsilon Yayınevi, 14 lira.
UZUN LAFIN KISASI
YANLIŞ
Bebek 6 aylıktan itibaren ek gıdalara geçince yiyeceklerini blender’dan geçirir, kolayca yuttururum.
DOĞRU
Ek gıdaları çatalla ezin ya da kevgirden geçirin. Blender bebeklerin tad alma becerisini köreltir.
Paylaş