Dünyayı derinden sarsan koronavirüs salgını Portekiz’i de ciddi şekilde etkiledi. Vaka sayılarının artması ile sağlık siteminin çökme noktasına gelmesiyle zor günler geçiren ülke, aşı çalışmalarının geliştirilmesiyle umutlandı. Toplumun yüzde 86'sının aşılandığı Portekiz tüm dünya için de önemli bir örnek...
#Covid-19Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9-15 Ekim'de illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. Her 100 bin kişide Kovid-19 vaka sayısı İstanbul'da 292,33, Ankara'da 374, İzmir'de 47,99 oldu. Kastamonu ise 737,03 vaka yoğunluğu ile birinci sırada yer aldı. Bakan Koca, vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 ili de açıkladı.
#KORONAVİRÜSDünyada baskın varyant olan Delta'nın alt gruplarından biri bilim insanlarını alarma geçirdi. AY.4.2 mutasyonunun Delta varyantından çok daha tehlikeli olduğu öne sürülüyor. Peki AY.4.2 hakim varyant haline gelebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#Koronavirüs200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMACovid-19 pandemisinde aşıdan sonra en önemli korunma şekli maske-mesafe ve hijyen. Ancak pek çok gelişmiş ülke bu kuralları gevşetmeye başladı. Pek çok ülkede ise vaka ve ölüm sayıları hala ciddiyetini korumaya devam ediyor. Peki bazı ülkeler Covid-19’u kafalarında bitirdi mi? Bu salgının gidişatı açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#KoronavirüsDünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsKüresel piyasalar, Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron ile yeniden 'pandemi korkusu'nu hatırladı. Omicron varyantına diğer varyantlara göre daha sert tepki veren piyasalarda yaşanan son gelişmeleri ve olası senaryoları Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ve Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#PiyasalarAY.4.2 covid mutasyonu dünyayı alarma geçirdi. Yaklaşık 2 yıldır koronavirüs mücadelesi devam ederken Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'endişe verici' olarak sınıflandırdığı Delta varyantı mutasyona uğradı. AY.4.2' isimli Delta varyantı mutasyonu ile ilgili araştırma yapan bilim insanları AY.4.2'nin Delta varyantından çok daha tehlikeli olduğunu öne sürdü. Son yapılan araştırmanın ardından AY.4.2 bulaşıcılığı ve belirtilerine gözler çevrildi. Peki, AY.4.2 nedir, nerelerde görüldü? İşte, AY.4.2 coronavirüs mutasyonu ile ilgili detaylı bilgiler.
#Koronavirüs6 milyon çift doz Sinovac olmuş kişi hatırlatma dozunu yaptırmaya yanaşmadı. Ülkemizde her gün 200 binden fazla çift doz aşılı kişi bağışıklığını kaybederken sadece günde yaklaşık 30 bin kişi 3. doz aşısını yaptırıyor. Kasım ayında ise bizi bambaşka bir risk bekliyor. İşte 5 soruda salgınla mücadelede son durum
#KoronavirüsEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de görülen 'Mu' varyantı ile ilgili uyararak "'Mu' varyantı kışın bizim için sorun teşkil edebilir çünkü biraz bulaşıcılığı yüksek, dirençli bir varyant olarak şu anki yayınlarda çıkmaya başladı" dedi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise "İyi yönde ortaya çıkan varyantlar da var; ama bunlar maalesef hızlı bulaşma özelliği de kazandıracak ikinci bir mutasyona uğramadığı için kaybolup gidiyor, yayılmıyor" diye konuştu.
#Mu Varyantıİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, kentte Kovid-19 nedeniyle yoğun bakım ve serviste yatanların büyük çoğunluğunun aşısız olduğunu ve aşının yaklaşık 10 hastadan 9'unun ölümü engellediğini söyledi.
#IstanbulSağlık Bakanı Fahrettin Koca, tespit edilen delta varyantı vaka sayısının 36 ilde 750 olduğunu açıkladı. Bakan Koca, 'Koronavirüs aşısı zorunlu olacak mı?' sorusuna 'Şu anda gündemimizde yok' yanıtını verdi. Öte yandan Bakan Koca Türkiye genelinde yapılan toplam aşı sayısının 59 milyonu aştığını belirtti. İşte Bakan Koca'nın koronavirüs sürecine ilişkin yaptığı önemli açıklamalar...
#Bakan Kocaİngiltere’yi kasıp kavuruyor... Almanya, Fransa, Rusya, İspanya alarm verdi... Delta varyantı korkutuyor! Aşılamada belli aşamaya gelen ülkelerde varyantın baskın hale gelmesi, 80’den fazla ülkede görülmesi salgında ‘dördüncü dalga’ endişesine yol açarken, Türkiye’de durum ne? Sinovac ve BioNTech aşılarının bu varyanta karşı koruyuculuğu var mı? TÜSAD Başkanı, İzmir Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu ile 7 soruda masaya yatırdık.
#Delta VaryantıDünyada birçok ülke mutasyonlarla mücadele ederken, Yeni Zelanda'da vaka sayısı neredeyse sıfırlandı. Halk maskesiz sokaklarda ve hayat normale döndü. Üstelik nüfusun yüzde 1,2'si aşılanmışken... Peki tuvalet kağıdı stoklama psikolojisinden, konserlerle koronaya veda partisi yapılan aşamaya nasıl gelindi? Türkler’den de görüşler alarak detaylıca araştırdık. İşte korona savaşını kazanan Yeni Zelanda’nın hikâyesi…
#Yeni ZelandaGünlerdir dünyanın içini acıtan haber ve görüntülerin geldiği Hindistan, daha birkaç ay önce koronavirüsün kontrol altına alındığı, kitle bağışıklığının oluştuğu ülkeler arasında sayılıyordu. Peki ne oldu da bu parlak tablo bir kâbusa dönüştü?
#HindistanKoronavirüs dehşeti Hindistan’da hız kesmiyor. Ülkede her gün yeni vaka ve ölüm rekorları kırılıyor. Hastanelerde yatak, oksijen ve ilaç kıtlığı had safhada. Hindistan’daki kriz, küresel aşı tedariği ve salgının yayılması anlamında dünyayı olumsuz etkileyebilir. Dünyanın gözü Hindistan’da.
#Gazetehaberleriİngiltere, 1 yıl içinde Covid-19 pandemisiyle mücadelede en ilginç örneklerden biri haline geldi. Avrupa'da can kaybının en fazla olduğu ülke ama Alman gazeteleri "Sizi kıskanıyoruz" diye manşetler atıyor. İşte İngiltere'nin inişli çıkışlı pandemi hikayesi...
#İngiltereGülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı koronavirüs salgını ile ilgili olarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Savaşçı,"Mart ayının 15'inden sonra günlük vaka sayılarımız 15 bine, Mart ayı sonu Nisan ayı başında 20 binleri bulabilir. Mart ayının 15'i bizim bu süreçteki rakamlarımız için aslında çok belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.
#Ümit SavaşçıGülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı koronavirüs salgını ile ilgili olarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Savaşçı,"Mart ayının 15'inden sonra günlük vaka sayılarımız 15 bine, Mart ayı sonu Nisan ayı başında 20 binleri bulabilir. Mart ayının 15'i bizim bu süreçteki rakamlarımız için aslında çok belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.
#AnkaraPandemide aşılar “out”, mutasyonlar “in” şeklinde özetlenebilecek bir noktadayız. Bunun da açık, net ve kabul edilebilir bir nedeni var: Her yeni mutasyon, virüsün -muhtemelen- sadece “bulaşıcılık yeteneği”ni değil, “hasta etme gücü”nü de arttırabiliyor. Bu da sadece yeni vaka sayılarında artma değil, ağır hasta rakamlarında da yükselme anlamına geliyor.
#Yazar