Avrupa’yı etkisine alan aşırı sıcaklar yüzünden bazı ülkeler son 40 yılın, bazısı 66 yılın, bazı ülkeler ise 100 yılın en sıcak üçüncü gününü yaşadı. Onlarca şehirde sıcaklık alarmları verildi. Sıcaklıkların daha artması bekleniyor.
#Avrupa Rekor SıcaklarDünya genelinde son 20 yılda yaşanan 10 en ölümcül hava felaketinde, yarım milyondan fazla kişi hayatını kaybetti. İspanya'daki sel felaketinin ardından akıllara gelen olaylarda, üç tropikal fırtına, dört sıcak hava dalgası, bir kuraklık ve iki sel yaşandı. Fosil yakıtlara bağlı kalmanın iklim değişikliğini en çok etkileyen unsur olduğunu belirten iklimbilimci Dr. Friederike Otto, “Petrol, gaz ve kömür yakmaya devam edersek, acı çekmeye devam edeceğiz” dedi.
#KuraklıkEylül ayının gelişiyle birlikte yurt genelinde hava şartlarında hızlı bir değişim gözlemleniyor. Marmara başta olmak üzere birçok bölgede ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgâr gibi olumsuz hava koşullarına dikkat edilmesi gerektiği uyarıları yapılıyor. Bu yıl yaz mevsiminin bir ay daha uzun süreceği öngörülürken, ani yağışlar bu durumu nasıl değerlendireceğimiz konusunda kafa karışıklığı yaratıyor. Peki, parçalı bulutlu ve yağmurlu hava koşulları ne kadar sürecek? Eylül boyunca ve ekim ayında bizi nasıl bir hava bekliyor? Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ile konuştuk.
#Hava DurumuDiyarbakır ve Mardin’deki anız yangını felaketi sonrasında ülkenin çeşitli bölgelerinden de endişe verici yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre geçen yılın aynı döneminde 84 orman yangını kaydedilirken, bu yıl bu sayı yaklaşık beş kat artarak 399'a ulaştı. Bu büyük artışın nedenlerini ve alınması gereken önlemleri Prof. Dr. Doğanay Tolunay ile konuştuk.
#Orman YangınlarıGeçtiğimiz haftalarda hava sıcaklıkları tarihi rekorlar kırdı. Temmuz ayının 120 bin yılın sıcağı olabileceğini söyleyen iklim bilimciler, daha da kavurucu sıcak dalgalarıyla karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da bunu destekliyor ve "2024'te çok daha sıcak bir temmuz geçirebiliriz" diyor. Peki bu tablo dünyayı ve ülkemizi nasıl etkileyecek?
#Yüksek SıcaklarDünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD, Akdeniz, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya’da sıcaklık rekorları görülebileceğini duyururken İspanya’da hava sıcaklığı 44.8 dereceye ulaştı, İtalya’da da sıcaklığın 46 dereceye ulaşması bekleniyor.
#Dünya Meteoroloji ÖrgütüCNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yarından itibaren sıcaklıkların ortalamanın 4-5 derece üzerinde seyredeceğini söyledi. Prof. Dr. Şen, "Önümüzdeki 4 gün orman yangınları açısından kritik günler. Ormanın kenarından bile geçmeyin" dedi. Öte yandan hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması Marmara Denizi için de alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Marmara Denizi’nin nabzını tutan Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yüzeyde deniz suyu sıcaklığı 28, 10 metre derine indiğimizde ise 22 dereceydi. Yani çok yüksekti” dedi.
#Prof. Dr. Orhan ŞenDünyanın çevre gündemini iklim krizi ele geçirmiş durumda. Bir yanda seller, diğer yanda artan sıcaklık, kuraklık ve ölümler… Şimdi bir de bunlara sıcaklıkları olağanüstü arttırması beklenen El Nino ekleniyor. Türkiye’deyse durum bildiğimiz gibi. Şimdilik her şeyden biraz var ama fazlası kapımızda.
#İklim Kriziİklim krizi geleceğimizi giderek daha fazla tehdit ediyor. İnsanlık son şansını değerlendirip korkutucu gidişatı durdurabilecek mi? Hızla ısınan dünyamızda uzmanlar kuraklığın bir doğal afet düzeyine geldiğini söylüyor. "Doğum Yılı 2020" belgeselinin dördüncü bölümünde artan kuraklığın etkilerini masaya yatırdık…
#Doğum Yılı 2020Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un vatandaşlarına yaptığı 'enerji tasarrufu' çağrısı sonrası jet ski üzerinde görüntülenmesi ülkeyi karıştırdı. Milletvekilleri ve sosyal medya kullanıcıları cumhurbaşkanını 'iki yüzlü' olmakla suçladı.
#FransaBilim insanları, küresel iklim değişikliği ile ilgili uzun yıllar boyunca uyarılarda bulundu ama dünya durumun ne kadar kritik olduğunu bu yıl tüm gezegende birbiri ardına gelen felaketlerle çok iyi anladı. Ancak maalesef dahası da var....
#Kuzey YarımküreTarihi ve ölümcül bir sıcak hava dalgası Avrupa’yı kavuruyor. İspanya ve Portekiz’de yüzlerce insanın ölümüne sebep olan sıcaklıklar, orman yangınlarına da sebep olarak Fransa’da da binlerce kişiyi yerinden etti. İngiltere ise 38 dereceyi aşan sıcaklarla her geçen gün rekor tazelemeye devam ediyor ve uzmanlar sıcaklıkların 40 dereceyi aşacağını öngörüyor. Peki Avrupa bu denli kasıp kavrulurken Türkiye’yi neler bekliyor? Bu sıcak hava dalgasına karşı ne yapmalıyız?
#SıcakABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) aylık küresel iklim raporuna göre, Haziran 2022, küresel sıcaklık kayıtlarının başladığı 1880’den itibaren en sıcak 6’ncı ay oldu. Kutup buzulları ise 44 yıllık kayıtlarda rekor seviyeye yakın eriyerek küçüldü.
#HaziranAlmanya’da yılın ilk çöl sıcakları geçtiğimiz hafta sonu yaşandı. Ülke genelinde sıcaklar ortalama 35 derece civarında oldu. Treuenbrietzen’de cuma günü başlayan yangın, bu sabah yağan yağmurla kontrol altına alınabildi. İspanya’da da 20 bin 500 hektardan fazla ormanlık alan küle döndü.
#Treuenbrietzenİklim değişikliği nedeni ile bu sene beklenenden çok daha erken gelen sıcak hava dalgası ABD ve Avrupa'da alarma neden oldu. İspanya sıcakların neden olduğu orman yangınları ile boğuşurken Fransa'da açık hava etkinlikleri yasaklandı. ABD'nin Kansas eyaletinde en az 2 bin büyükbaş hayvanın aşırı sıcaklar nedeni ile telef olduğu duyuruldu. Aşı sıcakların Türkiye'ye gelip gelmeyeceği sorusunu CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen yanıtladı...
#AVRUPASalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim DegisikliğiKüresel ısınma bu yaz rüzgâr ve hidroelektrik enerji üretimini olumsuz etkileyince ihtiyaç doğalgazdan karşılandı. Ancak şimdi kış arifesinde gaz stokları son yılların en düşük seviyesinde. Bu da fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskıya neden oluyor. Doğalgaz maliyetindeki artış ısınma faturasını yükseltmesinin yanı sıra et ve taze gıda üretimini bile olumsuz etkilemeye başladı, İngiltere’de rafların boş kalabileceği uyarısı yapıldı.
#İklim KriziSon yıllarda tüm dünyada oldukça ekstrem hava olayları meydana geliyor. Bazı uzmanlar söz konusu sıra dışı hava olaylarının artmasının, öngörülebilirliği azalttığından da endişe duyuyor. İklim kriziyle mücadelede ortaya çıkarılan modellemeler gerçekte yaşanılanların gerisinde mi kalıyor? Doç. Dr. İsmail Dabanlı hurriyet.com.tr'ye anlattı
#İklim KriziÇin, Japonya, Hindistan, Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Türkiye ve daha sayısız ülke... Son yıllarda hatta sadece içinde bulunduğumuz bir ayda dünyanın her yerinden rekor sıcaklık haberleri, sel ve heyelan felaketleriyle ilgili son dakika gelişmeleri almaya devam ediyoruz. Peki bunun nedeni gerçekte ne? Ve daha da önemlisi bilim dünyası bu duruma nasıl çözüm önerileri sunuyor? Hepsi bu haberin detaylarında...
#İklim Kriziİstanbul’da her şeyin son 109 yılda yaşanan 1.5 derecelik sıcaklık artışından kaynaklandığını belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “İklim krizi küresel bir sorun ama İstanbul’un asıl sorunu aşırı nüfus artışı ve ormansızlık. İstanbul için sürdürülebilir bir ekonomi ve kent yaşamı bu şekilde mümkün değil. Zararı büyük olur” dedi. Adil Tek, “İstanbul için kuraklık artık depremden daha büyük tehlike. Yakında iklimsel kaynaklı ölümleri görmeye başlayacağız. İstanbul’da rekor sıcak günler hep son yıllarda ve bu günlerin yaşanma sıklığı artıyor. Felaket kelimesini kullanabiliriz Acil olarak sembolik 2 saatlik su kesintileri yapmamız lazım” diyor.
#GazetehaberleriAvrupa sıcaktan kavruluyor. Türkiye’de de önümüzdeki hafta sıcaklığın mevsim normallerinin 2-4 derece üstünde olması bekleniyor. Sabancı Üniversitesi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin’in hazırladığı rapor, sıcak dalgalarının iklim değişikliğine bağlı olarak arttığını ortaya koyuyor. Türkiye’de sıcak dalgalarına bağlı ölümler yaşandığını ancak bunların tespit edilmediğini anlatan Şahin, 2003’te Avrupa’daki sıcak dalgasında 20 bin kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak “Önlem almak için Türkiye’de 20 bin kişinin ölmesini beklemeyelim” diye uyarıyor.
#Gazatehaberleri