Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda dünyaca ünlü pop sanatçısı Seal’ın konseri var. AKM’de ‘La Bayadere’ balesi ve ‘Uçan Hollandalı’ operasını izleyebilirsiniz. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar’dan 122 sanatçı ve 140 eserle hazırlanan karma sergi ‘EKOL TATBİKİ’ ise Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
#Uygar TaylanKoleksiyonunda bulunan 12 bini aşkın eserle ‘Türk sanatının hafızası’ konumundaki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 10 yılın ardından Tophane’deki yeni binasında yarın açılıyor. 1937’de kurulan müzenin eski mêkanındaki ilk ve son sergiye atıfta bulunan ‘Serginin Sergisi II’yle merhaba diyen müzenin açılış süreci, 20 Eylül 2022’deki büyük koleksiyon sergisiyle tamamlanacak. Müzeyi MSGSÜ Rektörü Prof. Handan İnci Elçi’yle konuştuk.
#İstanbul Resim Ve Heykel MüzesiAkademi’deki hocalık yıllarında Türk resmine damga vuran onlarca sanatçı yetiştiren İbrahim Çallı, bugüne kadarki en kapsamlı sergisiyle İzmir’deki Folkart Galeri’de. Hazırlığı beş yıl süren ‘Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı’, büyük ustanın öncü portre, nü, ölüdoğa ve manzaraları ile ‘Mevleviler’inden bir seçkiyi arşivsel bir yayın eşliğinde izleyiciyle sunuyor.
#İbrahim ÇallıKendisi de resim yapan Sultan Abdülmecid tarafından gönderildiği Paris’te, ressam Fernand Cormon’un atölyesinde çalıştıktan sonra İstanbul’a dönen ve 1914 Kuşağı adı verilen ressamlar grubunun en önemli isimlerinden sayılan Hüseyin Avni Lifij’in Pierre Loti’deki mezarı, seyyar satıcılar tarafından işgal edildi.
#Hüseyin Avni LifijSabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri’ sergisi, Türk resminin ilk yıllarındaki kuşaklar arası etkileşimi görünür kılıyor. SSM’nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne imge üretimindeki dönüşümü takip etmemize olanak veren SSM koleksiyonlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak istedik. Hoca-öğrenci ilişkisine odaklanan prensibimiz daha önce teşhir etmeye fırsat bulamadığımız eserlerimizi de bu kapsamda değerlendirmemize fırsat verdi” diyor.
#SSMAkbank Sanat’ta açılan ‘6 Sanatçı Öncülünü Arıyor’ sergisi, Murat Akagündüz ile Avni Lifij, Alpin Arda Bağcık ile İrfan Önürmen, Ramazan Can ile Şakir Gökçebağ, Fırat Engin ile Sarkis, Güneş Terkol ile Gülsün Karamustafa ve Burcu Yağcıoğlu ile Semiha Berksoy’u yan yana getiriyor. Serginin küratörlüğünü üstlenen Hasan Bülent Kahraman, “Konu çok zordu. Daha önce denenmemiş bir şeyi denedik. Kültürel köprüler ve bağlar beni her zaman çok ilgilendirdi” diyor.
#Hasan Bülent Kahraman‘7. Kıta’ temalı 16. İstanbul Bienali ve art arda açılan yeni müzelerle hayli hareketli bir yılı geride bırakırken yılın en iyi sergilerini 11 kişiden oluşan sanat yazarları jürisi değerlendirdi. Jürinin ‘ilk 10 sergi’ sıralamasına göre yaptığımız puanlamanın sonunda, Arter’de açılan Altan Gürman retrospektifi ilk sıraya yerleşti. İşte, 2019’un en iyi 15 sergisi...
#2019 En İyi SergilerTürkiye’de modern resmin kurucusu kabul edilen 1914 Kuşağı’nın en önemli ismi Avni Lifij, ilk kez bir araya getirilen 800’ü aşkın eseriyle Sabancı Müzesi’nde. Lifij’in 20’li yaşlarında yaptığı ve kendisini 40’lı yaşlarında bohem bir ressam olarak tasvir ettiği ‘pipolu otoportre’si Türk resminin en ünlü tablolarından. Otoportreleriyle bohem sanatçı kimliğini kuran, Türkiye’de resim sanatının terminolojisini değiştirdiğini Lifij, bu kuşak sanatçıları arasında Ahmet Haşim’in sembolizmine en yakın isimdir.
#Avni LifijSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Sabancı Holding’in katkılarıyla Türk resim tarihinde özgün bir yere sahip olan Hüseyin Avni Lifij’in(1886-1927) çok yönlü üretimini yansıtan bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
#Avni Lifij. Çağının Yenisi‘Bir Gölge Gibi Silineceksin’ büyük bir ustadan, Selim İleri’den okurlarına ve belki kendine de bir 70 yaş armağanı. Keyifle okunan, Selim İleri’nin okuduklarını, aldığı notları, değerlendirmelerini birer deneme bütünlüğünde edebi tad alarak okurken yazar ve eserleri hakkında yeni bilgiler edindiğimiz nadide bir eser.
#Selim İleriBugünden itibaren kışın resmi olarak başlayacağı 1 Aralık’a kadar tam 77 gün kaldı. Sonrası kar, fırtına, boran... Soğuklar iyice bastırmadan, kitaptan tiyatroya, sinemadan televizyona, sergilere, konserlere, restoranlara, festivallere kadar her gün bir tanesini yapabileceğiniz kültür-sanat, stil, gurme, kent ve seyahat önerileri derledik.
#Güzİki yeni müze, bir bienal, bir sanat fuarı, onlarca sergi ve etkinlik... Sanat sezonu en çarpıcı ve yoğun açılışlarından birini yapıyor eylül ayında. Alanında dünyanın en saygın etkinlikleri arasında yer alan ve uluslararası sanat profesyonellerini Türkiye’ye çeken İstanbul Bienali yaklaşırken Contemporary İstanbul’un yanı sıra müze ve galeriler de en iddialı sergilerine hazırlanıyor. Bu yılın heyecanını artıran önemli gelişme ise merakla beklenen iki yeni müzenin; Arter ve Odunpazarı Modern Müze’nin art arda açılıyor olması. İşte sanat dünyasının altın sezonu...
#16. İstanbul BienaliTürkiye’nin önde gelen müzayede evlerinden Artam Antik AŞ, 12 Mayıs Cumartesi günü 300’üncü müzayedesini gerçekleştirecek. Türk resminin büyük ustalarıyla çağdaş isimleri bir araya getiren müzayedede İbrahim Çallı’nın ünlü ‘Adada Gezinti’ tablosu 700 bin lira açılış fiyatıyla ilk kez satışa sunulacak.
#Resim