Atriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTürkiye'de 800 bin kişi, çarpıntı, bayılma, halsizlik, yorgunluk ile kendisini gösteren aritminin (kalp atışında düzensizlik) en yaygın türü olan atriyal fibrilasyon hastası. Ancak çok sayıda hasta, 60 yaş üzeri her 4 kişiden birinde görülmesine rağmen teşhis edilemeyen hastalığından habersiz yaşıyor. Bu da inme ve ölüm riskini artırıyor. Prof. Dr. İlyas Atar, "Binlerce insan, hastalığından habersiz olarak yaşamına devam ediyor" dedi.
#Atriyal Fibrilasyon BelirtileriÇoğunlukla erkeklerde görülen damar tıkanıklığa bağlı kalp krizinin, genç kadınlarda da yaygın olarak görüldüğü gözlemlendi. Genç kadınlar arasındaki “endişe verici” artışın ardından yapılan araştırmalar, Covid-19 ile kalp krizi arasında bağlantı olduğunu tespit etti.
#Kalp Krizi‘Kalp Yetersizliği Haftası’nda, hastalığa dair çarpıcı bilgiler ortaya konuldu. Türkiye’de kalp yetersizliği hastası her 2 kişiden 1’i, 5 yıl içinde yaşamını yitiriyor. Ülkemizde kalp yetersizliği görülme yaşı ortalama 68 iken, gelişmiş ülkelerde ise 74.
#Kalp Yetersizliği HaftasıKALP çarpıntısının, kişinin kalp atışını hissetmesi olarak tanımlandığını kaydeden Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, her çarpıntı şikayetinin kalple ilgili bir problem olduğunu göstermediğini vurguladı. Birçok sebepten dolayı çarpıntı hissedebileceğini ifade eden Hepçivici, “Kalp, irade dışında çalışan bir organdır. Kendi çalışma şekli vardır. Dakikada 60—100 arasında uyarı üreterek kasılmasını ve kanın vücutta dolaşmasını sağlar. Çarpıntı durumlarında genelde nabız hızlanır. Bu hızlanma bazen normal ritimde olur. Koşma, heyecanlanma durumlarında nabzın hızlandığı gibi olur. Bazen de bir ritim bozukluğu olur ve kalp o şekilde hızlanır. Bazen hiçbir şey olmadan stres, anksiyete, panik atak, kansızlık, yüksek kafein tüketimi, tiroit hormonlarında dengesizlik, egzersiz gibi faktörler de nabzın hızlanmasına sebep olabilir” dedi.
#1Düz bir karnınız varsa kanser riskiniz daha mı düşük? Karın çevrenizdeki yağ en iltihaplı yağ olsa da bu; basen, kol ve bacaklarınızdaki yağın kanser veya kalp hastalığı riskinizi arttırmadığı anlamına gelmez. Araştırmalar gösteriyor ki vücut kitle indeksi 25 ve üzeri olan kişilerde farklı oranlarda farklı sağlık sorunları oluşuyor.
#YazarAşılar virüs ve bakterilere karşı kişisel bağışıklık oluşturarak kişilerin enfeksiyona yakalanma riskini azaltır veya enfeksiyona yakalanmanız durumunda hastalığın daha hafif seyretmesini sağlar. İlaçlarla karşılaştırıldığında; ilaçlar yalnızca hastalığı iyileştirirken, aşılar hastalığın kişiden kişiye bulaşma riskini önler ve hastalığın ortadan kalkmasını sağlar
#Koronavirüs AşısıGündemdeki haberlerin ardından internette aranan konular arasında yer alan arka arkaya felç geçirmek (inme) sebepleri merak ediliyor. Beyin damarlarının aniden tıkanması yada yırtılması neticesinde beynin hasar alması ve ortaya çıkan belirtilerin 24 saat ya da daha uzun sürmesine inme denilir. 24 saatten kısa sürede düzelen durumlar için geçici iskemik atak (GIA) denilir. Geçici iskemik atak yaşandığında belirtiler geçici olsa da tıpkı kalp anjinası sonrası kalp krizinin gelmesi gibi geçici belirtilerin ardından ağır bir felç durumu oluşabilir. Geçici iskemik atak (GİA) geçiren insanların %5-10'u 1 ay, %15-20'si 1 yıl içinde büyük bir inme geçirmektedir.
#İnmeÜnlü aktör Kadir İnanır’ın geçirdiği rahatsızlıkla gündeme gelen beyne pıhtı atma, kalp-damar hastalıklarından, enfeksiyonlardan, tümörlerden ve travmalardan kaynaklanabiliyor. Pıhtı atmanın alınacak tedbirlerle önlenebileceğini belirten uzmanlara göre, ilk saatlerde müdahale kalıcı hasarların önüne geçebiliyor.
#Kadir İnanırAtriyal fibrilasyon (AF) en sık görülen ritim bozukluklarından biri ve kalpte düzensiz ve hızlı kalp atımlarına neden oluyor. Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, tüm dünyada kalp ritim bozukluğunun arttığını belirterek, bu durumun bazı kanserlerden daha ölümcül olduğunu açıkladı.
#Ekg Çekimi