'Binlerce İnsan Hastalığını Bilmeden Yaşıyor'

Güncelleme Tarihi:

Binlerce İnsan Hastalığını Bilmeden Yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2019 11:07

Türkiye'de 800 bin kişi, çarpıntı, bayılma, halsizlik, yorgunluk ile kendisini gösteren aritminin (kalp atışında düzensizlik) en yaygın türü olan atriyal fibrilasyon hastası. Ancak çok sayıda hasta, 60 yaş üzeri her 4 kişiden birinde görülmesine rağmen teşhis edilemeyen hastalığından habersiz yaşıyor. Bu da inme ve ölüm riskini artırıyor. Prof. Dr. İlyas Atar, "Binlerce insan, hastalığından habersiz olarak yaşamına devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Ölüm riskini en az 2 kat artırıyor

Türkiye'de minimum 800 bin, kötümser bir tahmin ile de 1 milyon 600 bin insanın atriyal fibrilasyon hastası olduğunu düşünüyoruz. Atriyal fibrilasyon tüm inmelerin yüzde 20'sinden sorumlu ve kalp yetmezliğinin en önemli nedenlerinden bir tanesi. Ölüm riskini 2 kat arttıran bir ritm bozukluğu. İlaç tedavisi ve ablasyon yöntemi denilen bir teknik ile tedavi edilebiliyor. Atriyal fibrilasyon ile pıhtı riskinin artması nedeniyle kan sulandırıcı ilaçlar ile pıhtıyı engellemeye çalışılıyor. Ayrıca halk arasında yakma tedavisi olarak bilinen ablasyon tedavisi yapıyoruz.

Ülkemizde tedaviye ulaşan insan sayısı çok düşük

Ülkemizde her yıl yaklaşık 70 bin insanın atriyal fibrilasyon tanısı aldığı tahmin ediliyor ve inme vakalarının yüzde 20'si atriyal fibrilasyon nedeniyle yaşanıyor. Bu aslında tedavi edilebilir bir hastalık. Almanya'da her yıl 1 milyon 600 bin insan atriyal fibrilasyon için ablasyon tedavisi görürken bu rakam ülkemizde yüzde 2 civarında. Totalde ülkemizde yaklaşık 2 bin insanın ablasyon tedavisine ulaştığını düşünüyoruz. Bu çok düşük bir sayı.

Haberin Devamı

Belirtileri neler?

  • Özellikle istirahat halindeyken hissedilen çarpıntı
  • Bayılma
  • Halsizlik, bitkinlik
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı ve göğüste baskı hissi
  • Kalp atımında düzensizlik hissi

60 yaşın üstünde 4 kişiden 1'inde var

Aritmi kalp atışındaki herhangi bir bozulmadır. Artması, düşmesi, normal düzenin dışında bir ritm oluşması aritmidir. Aritmi bir yaşlılık hastalığıdır. Risk faktörleri de yaşla birlikte artar. Atriyal fibrilasyon gençlerde de olabilir, bazı kişileri hiç etkilemeyebilir, bazı kişiler acil servise sık sık başvuruyor olabilir. Farklı hasta profilleri var. Ancak atriyal fibrilasyon yaş ile çok alakalı bir hastalık. 60 yaşın üzerinde minimum yüzde 20 oranında yani 4 insandan birinde görülüyor.

BAKMADAN GEÇME!