80 yıllık ömrüne 56 kitap ve 6 senaryo sığdıran Türk Edebiyatının usta kalemlerinden Attila İlhan, vefatının 14. yılında anılıyor. Şiirseverlere yeni ve farklı ufuklar açarak Türk edebiyatına damga vuran şair, romancı, deneme yazarı düşünür, senarist, gazeteci ve eleştirmen Attila İlhan, sevenleri ve okurları tarafından vefat yıl dönümünde unutulmadı. İşte, genç edebiyatçıların ilham kaynağı Attila İlhan hakkında tüm ayrıntılar...
#Atilla İlhan Ne Zaman Öldü?Müjde Ar’la rol aldığı 1982 yapımı “İffet” filmindeki ‘Cemil’ rolüyle hafızalara kazınan Faruk Peker, açtığı YouTube kanalında sinema, spor ve özel hayatıyla ilgili anılarını anlatıyor. Oyuncu, paylaştığı bir videoda Cem Yılmaz’a olan sevgisini de dile getirdi.
#Faruk PekerYazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar KürYazarlığının 40. yılını kutlamaya hazırlanan, edebiyat dünyamızın usta ismi Mario Levi ile buluştuk; 19 yaşında aşk acısını dindirmek için yazdığı ilk hikâyeden bugüne uzanan yolculuğunu dinledik. Levi, “Yazmak benim için bir hayata tutunuştu. Edebiyatın trajediden kaynaklandığına inanıyorum. Hayat toz pembe diye edebiyat olmaz; bir şey içinizi acıtacak” diyor. Kurgu dışı dünyada mutluluğun formülünü ise, “Sevmek” diye veriyor.
#Mario LeviTürk pop müziğinin usta isimlerinden İlhan İrem'in hayatını kaybetmesinin ardından sanatçı dostları hem üzüntülerini hem de İrem'i anlattı. Birçok ünlü isim sosyal medya hesaplarından başsağlığı mesajları yayınladı. Şarkıcı Yeliz, "Koca bir devir, bir defter sayfası kapandı. Ansiklopedinin yarısı gitti" dedi. Müzisyen Fuat Güner de "Genç öldü. Türkiye'ye verecekleri vardı. Güzel bir konser yapacağını bekliyordum" ifadelerini kullandı.
#İlham İrem“Gırgıriye” serisinin isim babası, “Eski Dostlar” grubunun kurucusu Hurşid Yenigün, 70’lerin en önemli müzisyenlerinden biri... Yaptığı aranjeler çok konuşuldu. Sezen Aksu’nun “Serçe” albümünün perde arkasındaki isimdi. Yenigün ile dünden bugüne müzik dünyasına katkılarını konuştuk.
#Hurşid Yenigün‘Edebiyat Tarihimizden Anılar, Tanıklıklar’ okumak isteyenler için yeni bir kitap çıktı: ‘Anekdotlar’ (Kolektif Kitap). Gazeteci-yazar Mustafa Alp Dağıstanlı’dan. Önsözde kitaptaki anekdotları 150 kitaptan derlediğini ve 115 edebiyatçıdan 608 anekdota yer verdiğini belirtiyor. Dağıstanlı’nın ‘Anekdotlar’ında daha önce okumadığım anılarla karşılaştım, Oğuz Atay’la ilgiliydi çoğu. Refik Erduran’ın Amerika’da Nabokov’un derslerine katıldığını ve birkaç kez de onunla uzun uzun yürüdüğünü okudum.
#Edebiyat Tarihimizden Anılar TanıklıklarPandemi sürecini fırsata çevirip en çok eser üreten sanatçıların başında geliyor Fazıl Say. Yılda 120 konsere varan ve yaklaşık 25-30 yıldır aralıksız devam eden turne hayatı bir anda durunca yeni bestelere yoğunlaştı. Bir de dünyanın dört bir yanında verdiği konserlerinde Türk bestecilerin eserlerini sıklıkla çalsa da onların daha çok tanınması için büyük bir kültür projesine imza attı: Dört kuşak Türk bestecisinin eserlerini kaydedip yayımlayacağı ‘Türk Bestecileri’ projesi... İlhan Usmanbaş, Muammer Sun, Ulvi Cemal Erkin, Adnan Saygun, İlhan Baran ve Turgay Erdener eserlerinin kayıtlarını yapıp sırasıyla yayımlamaya başlayan Fazıl Say ile “En büyük hayallerimden biri” dediği projesini konuştuk.
#Fazıl SayKruvaze ceketi ve fötr şapkasıyla hemen fark edilen 22 yaşında bir delikanlı hızlı adımlarla Babıâli yokuşundan aşağı iniyordu. Az sonra aralarında Oktay Akbal, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Necatigil, Haldun Taner gibi Türk edebiyatının efsane isimlerinin olduğu masada yerini alacaktı. Kulağa Woody Allen’ın ‘Paris’te Gece Yarısı’ filmi gibi gelen bu sahnenin kahramanı, yazar Erdal Öz’ün deyimiyle ‘kültür sanatın cumhurbaşkanı’ Doğan Hızlan’dı... Hızlan, bizi kendi kuşağının ‘Belle Epoque’ çağından bugünün ‘nefes nefese dönemi’ne doğru yolculuğa çıkardı.
#GazetehaberleriMüzik araştırmacısı Murat Meriç, hepimizin hafızasında yer eden şarkıları ve hikâyelerini ‘Hayat Dudaklarda Mey’ adlı iki ciltlik kitapta topladı. Kitap sadece şarkıların ve sanatçıların magazinel bir dökümü değil, aynı zamanda hangi müzik türünün neden yükselip sonra geri plana düştüğünün, eserlerin hangi sosyolojik ortamda doğduğunun da incelemesi. Meriç’le yeni kitabını konuştuk; yakın tarihimizde bir zaman yolculuğuna çıktık: ‘Çile Bülbülüm Çile’nin sonundaki ‘Allah’ nidası hangi sanatçının katkısı? Zeki Müren neden hafif Batı müziğinden korktu? Kasetlerin üzerinde ‘Danıştay kararıyla’ yazan günler ve daha neler neler...
#Hürriyet Pazar