Türkiye'nin yaklaşık 3,3 milyar ton bor rezervine sahip olduğunu ifade eden Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Nazlı Akçamlı Kaya, "Dünyanın yüzde 76 bor rezervini elinde bulunduran Türkiye, savunma ve hava sanayiinde hızla ilerliyor. Türkiye, yaklaşık 550 yıllık bor rezervini de elinde bulunduruyor. Bursa'nın Kestelek bölgesinde ise bu rezervin 5,5 milyona sahip olduğunu biliyoruz" dedi. Kestelek köyü Muhtarı Kemal Doğru ise, Türkiye'deki en değerli madenin Mustafakemalpaşa ilçesinde olduğuna dikkat çekti.
#BorGünlerden beri iklim krizi ve müsilaj sorunu ile yatıp kalkıyoruz. Maden ocaklarının Kazdağları başta olmak üzere ülkenin nadir ormanlarına verdiği zararları konuşuyoruz. Art arda yaşanan iki kaza, dikkatlerimizi en az onlar kadar vahim başka bir konuya çekti. Atık barajı felaketleri.
#Atık BarajıDünyanın en büyük demir üreticisi Vale S.A, 2019’da Brezilya’da 272 kişinin ölümüyle sonuçlanan Brumadinho felaketine sebep olduğu için 7 milyar dolarlık bir tazminat ödemeyi kabul etti. Dudak uçuklatan meblağ Latin Amerika'daki en büyük tazminat ödemesi olarak tarihe geçti.
#Brumadinho FelaketiANKARA’dan kent mimarı Tahir Çalgüner, gönderdiği mektupta, 15 Temmuz 2016 sonrası FETÖ zanlılarının, kendilerinden şikâyetçi olan müştekilerden rövanş almaya ve sözde aklanmaya yönelik bir yöntem geliştirdiklerini, böylelikle ceza mahkemeleri ve savcılıklarda kayda girmeden hukuku arkadan dolanma faaliyeti içinde olduklarını söyledi.
#YazarENERJİ Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde görev yapan Ercan Altınova 2011 yılında emekli olduktan hemen sonra Soma Holding’ti göreve başladı. Bakanlıkta maden sahalarının ihale hazırlık çalışmalarının yanı sıra ihale sonrası işletmecilik kontrol ve denetim hizmetlerini yürütüyordu. Soma Holding’e bağlı Minsan Madencilik’in yönetim kurulu başkan yardımcısı olan Altınova’nın Linkedin’den alınan bilgilerine göre Soma Holding’in genel koordinatörlüğünü de yürütüyor.
Bankwatch Network ve Grenpeace tarafından yapılan Zonguldak ve Bartın’ın termik santral raporu, “Üzerimizdeki Kara Bulutlar” başlığı ile geçtiğimiz günlerde açıklandı. Raporda yeni doğan bebeklerde görülen gelişim bozukluklarının ve kanser vakalarının arttığına dikkat çekildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, Kütahya'da gümüş işlenip üretilen tesisteki siyanürlü suyun bulunduğu barajda bir setin çökmesine ilişkin, “Kütahya ve Eskişehir'in içme suyu kaynaklarında insan ve çevre sağlığını etkileyecek herhangi bir olumsuzluk kesinlikle görülmemektedir” dedi.
Yüzden fazla endemik bitkinin yaşam olanı olan Kaz Dağları için bilimsel veri analizi başlatıldı. Bu kapsamda çalışma yürüten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Şeyma Şengür, maden yasası nedeniyle Kaz Dağları ve Madra Dağları'nın doğallığının korunamadığını, rezerv belirlemenin bile büyük tahribat yaptığını gözlemlediğini söyledi.
CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Emet Borik Asit Tesisi Atık Barajı'ndan, normalden 180 kat daha yüksek oranda arseniğin yeraltı sularına karıştığını belirterek, “Bu bölgede üretilen suları Meclis de alıyor. Kullandığımız suyun sağlıklı olup olmadığı konusunda endişe duyuyorum. “ dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'da, “Diyarbakır İş Dünyası Buluşması” programına katıldı. Yılmaz, "Siyasi bir kararlılık olmazsa Türkiye bugün bu noktaya gelmez. Son 20 yılda yüzde 80 dışa bağlı bir yapıdan yüzde 80 kendi içinde milli, yerli üretim yapan bir yapıya ulaştı. Kim rahatsız oluyorsa olsun biz bu gücümüzü, sistemlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
#Cevdet Yılmaz