Altın Madeni için son 30 gün

Güncelleme Tarihi:

Altın Madeni için son 30 gün
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2006 13:47

Danıştay 8. Dairesi, İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin Bergama Ovacık’taki altın madeni tarafından kullanılan orman arazisiyle ilgili izinlerin tamamını iptal eden kararını onayladı.

Altın madeninin yeniden çalıştırılmasına yönelik olarak verilen izinlerin hukuka aykırı olduğunu belirten Avukat Senih Özay, imar izinlerini iptal eden mahkeme kararının ardından Danıştay 8'inci Dairesi’nin verdiği bu onama kararının kendilerini güçlendirdiğini ifade etti.

Maden alanının yarısına yakın bölümünün orman alanı içinde kaldığını, bu kararla orman alanındaki 51 sayılı sağlık koruma bandı, 52 sayılı tesis, 53 sayılı yol yapım, 53 sayılı atık barajı, 196 sayılı sonda sahası ve 197 sayılı açık işletme izinlerini iptal edildiğini söyleyen Avukat Özay, “Artık maden alanının içinde sincapların, ayıların, kaplumbağaların dışında kimsenin dolaşmaması gerekmektedir. Madencilerin ve işçilerin ise asla dolaşmaması gerekmektedir. Köylüler ağustos böceğinin sesini dinlerken Müzeyyen Senar’ın (Ormancı) Türküsü’nü söyleyebileceği bir ortamı istiyorlar” dedi.

Danıştay’ın bu kararının ardından madenin 30 gün içinde kapatılması gerektiğini belirten Özay, “Bu kararın ardından madenin işletilmesine izin verenler hakkında tazminat davaları açacağız ancak bundan fazla korkmuyorlar artık. Bunun yanı sıra AİHM tarafından verilen cezaların rücusu (yansıtılması) ve maden hakkında işletme izni verenler için ceza davasını gerektirecek suç duyurularında bulunacağız. Mahkeme kararlarının arkasına dolanarak madene izin verenlerin kıpırdayacak yeri kalmadı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!