A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2011 19:02
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, Kütahya'da gümüş işlenip üretilen tesisteki siyanürlü suyun bulunduğu barajda bir setin çökmesine ilişkin, “Kütahya ve Eskişehir'in içme suyu kaynaklarında insan ve çevre sağlığını etkileyecek herhangi bir olumsuzluk kesinlikle görülmemektedir” dedi.
Kütahya Valiliğinde, Eti Gümüş A.Ş'ye ait tesisteki olayın ardından yapılan çalışmalara ilişkin toplantı yapıldı.
Valilikçe oluşturulan Üst Denetim Heyetinin Başkanı ve Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, 7 Mayıs'ta dört kademeli barajda bulunan üç setten birinin çökmesi sonucu olağanüstü bir durum yaşandığını ve konunun ilgili Bakanlıklar ve Valilik bünyesinde titizlikle ele alındığını bildirdi.
Setin kısmen yıkılması sonucu ikinci havuzda oluşan basıncın azaltılmasında hızla yapımı devam eden beşinci havuzun bir an önce hizmete alınmasının önemli olduğunu ifade eden Horozoğlu, “Bölgeden aldığımız numunelerin analizlerini yapıyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Öztürk ise maden atığı çamur depolama barajlarındaki üç numaralı setin kısmen hasar görmesi sonucu atık barajı sahası dışına herhangi bir sıvı veya katı atık sızıntısının olmadığını belirlediklerini söyledi.
Kısmen zarar gören set dışındaki setlerin hasarsız olarak fonksiyonlarını yerine getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:
“Çevreye herhangi bir atık sızıntısı söz konusu değildir. En alt kısımdaki bir numaralı atık havuzunun dış seti topuğundaki mevcut gövdede bulunan drenaj suyu toplama kuyusundaki drenaj suyu debisinde olay sonrası herhangi bir ilave debi artışı söz konusu değildir. Drenaj kuyusunda toplanan sular pompayla bir numaralı havuza geri basılmaktadır. Atık barajı çevresindeki iki yeraltı suyu kalitesi gözlem kuyusundan alınan örneklerde zararlı olabilecek maddelerin artmadığı tespit edilmiştir. Olay dolayısıyla atık depolama baraj sahası dışındaki yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarında herhangi bir bulaşma söz konusu değildir. Özellikle Kütahya ve Eskişehir'in içme suyu kaynaklarında insan ve çevre sağlığını etkileyecek herhangi bir olumsuzluk kesinlikle görülmemektedir. Kütahya Valiliği ve ilgili teknik uzmanların konuyla ilgili olarak almış oldukları teknik tedbirlerin yerinde ve yeterli olduğu gözlenmiştir.”
Prof. Dr. Öztürk, bir numaralı havuzun dış setinin daha güvenli kılınması amacıyla şev güçlendirme işlemlerinin sürdüğünü, mevcut havuzlara yeni atık çamur ve atık su girişi yapılmadığını sözlerine ekledi.
Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha ise yapılması gerekenlerin olay gününden itibaren hızla yerine getirildiğini, şu anda hiçbir riskin olmadığını belirtti.