Monotonlaşan evliliklerine renk katmak için Ege’nin sakin bir yöresine tatile giden şehirli bir çift, buradaki mekânı işleten karı-koca arasındaki ilişkinin tutkusundan etkilenirken biraz da üstten bir bakışla onları taklit etmeye başlar... Ümit Ünal’ın yazıp yönettiği ‘Evcilik’ bu yıl Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu (Nejat İşler) ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanmıştı.
#SinemaEkmekleri ezmeden, parçalamadan dilimlemek için kesici yüzeyi tırtıklı, 20 santimlik bir ekmek bıçağı bana sorarsanız her evde olmalı. Sebze soymak için sivri uçlu bir bıçak daha az yorulmanızı sağlar. Et/tavuk kesmek veya eti kemiklerinden sıyırmak içinse ince, 15 santimlik bir bıçak uygun. Mutfakta her amaca yönelik bir bıçak çeşidi var ama ne için kullanırsanız kullanın rahat çalışacağınız ağırlıkta olmalı. Bıçağın çeliği kadar sapının da kaliteli ve dayanıklı olması çok önemli.
#Forged İn FireKuruluşunun 100’üncü yılında Cumhuriyet’i anmanın en iyi yollarından biri de onu anlamaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti bundan 100 yıl önce hangi şartlarda kuruldu ve uğruna ne gibi mücadeleler verildi? Bu soruları yanıtlayan kitaplar arasından en iyilerini uzman jürimiz seçti.
#CumhuriyetUzaktan bakıldığında tablo gibi görünen, herkesin birbirini tanıdığı küçük bir ada... Bu adada yaşanan bir cinayet ve sonrasındaki bir dizi tartışma... Televizyon dizilerini aratmayacak gerçek bir gerilim hikayesine hazırlanın.
#CinayetDünya sinema tarihinde ilk film 1896 yılında Lumierre Kardeşler tarafından çekildi. Türkiye'de çekilen ilk film ise 1917 yılında gösterime girdi. I. Dünya Savaşı sürerken, çok zor şartlar altında çekilen film günümüze kadar ulaşamamıştır. İlk Türk filmi hangisidir? Bu filmin oyuncuları, yönetmeni ve oyuncuları kimlerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Türk Filmi Hangisidir?18 Mart Deniz Zaferi’nin 106’ncı yıldönümü öncesinde, Türk tarihi için büyük öneminin yanında birçok farklı mirası bünyesinde barındıran Çanakkale’de tarihi bir yolculuğa çıkıyoruz. Hamidiye Tabyaları’ndan başlayıp yarımadayı dolaştığımız turda rotamızı 1915’te yaşanan o büyük mücadelenin mekânları ve kahramanları belirliyor.
#GezginHafta sonu yasaklarının kalkmasından sonra ikinci kampımı Darlık Barajı’nda yaptım. Genelde içinde tesis, tuvalet, market olan yerler, malum son birkaç yılda kampa olan ilginin her geçen gün artmasıyla birlikte tatsızlaşmaya başladı. Kalabalık, gürültü, insan trafiği derken bu tip yerler fena halde popüler oldu. Hal böyle olunca son zamanlarda İstanbul'a yakın, tamamen doğanın içinde, az insan, sıfır tesis bölgeler aramaya başladım ve bir liste oluşturdum. Listenin başına da İstanbul'a 65-70 km uzaklıkta yer alan İstanbul–Şile yolu üzerindeki birkaç baraj gölünden biri olan Darlık Barajı'nı ekledim. Uzun süredir aklımdaydı ve sonunda tecrübe ettim. İşte size Darlık Barajı kamp rehberi…
#Darlık BarajıÜlkemizde mili mücadele dönemi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkmasıyla başlar. 1923 yılında Kurtuluş Savaşının kazanılması ve cumhuriyetin ilan edilmesi ile birlikte bu dönem sona ermiştir. 4. sınıflar için ''Milli Mücadele'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#4. Sınıf Sosyal Bilgiler Milli Mücadele Konu AnlatımıKasas Suresi okunuşu ve anlamı araştırılıyor. 88 ayetten oluşan sure, adını 25. âyette geçen “el-Kasas” kelimesinden almıştır. Kasas, kıssalar anlamında olup Kur’an’da geçen kıssa ve olaylar için kullanılır. Mekke döneminde inen Kassas suresinde anlatılan konular arasında küfre saplanıp maddî servet ve kudrete bel bağlamanın kötü akıbetini vurgulamak üzere Kârûn kıssası da bulunuyor. İşte Kassas suresi Türkçe ve Arapça okunuşu, tefsiri, meali…
#KasasMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#KitapHavalar iyiden iyiye soğudu ve sabah karanlığa uyanmak da pek mutlu etmiyor. Hele bir de evden çıkasınız gelmiyorsa, listemiz tam size göre. Alanında uzman isimlere danıştık, kışınıza sıcaklık katacak öneriler aldık. Kedi evi yaparak patili dostlarımızın hayatını kurtarabilir, battaniye altına kıvrılıp Paul Auster’ın ‘Kış Günlüğü’ kitabını okuyabilirsiniz. Yanınıza bir fincan sıcak çikolata almayı da unutmayın...
#KışYayın dünyasında yeni sezon için geri sayım başladı. Eylülden itibaren merakla beklenen kitaplar art arda raflardaki yerini alacak. Peki yeni sezonda bizleri neler bekliyor? Jo Nesbo’dan Selim İleri’ye, Haruki Murakami’den, Gündüz Vassaf’a onlarca yazar, yeni kitaplarını okuyucunun beğenisine sunacak. İşte yeni sezondan en heyecan verici kitaplar...
#Jo NesboBademli’ye giderken bir arkadaşım arayıp "neden Bergama’ya gitmiyorsun?" diyor. Harika fikir diyorum. 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Bergama çok yakınımda. Bergama sağlık Tanrısı Asklepion’un eviymiş. Aynı zamanda eczacılıkta kullanılan ilk yılanlı sembol burada kullanılmış. Benim gibi antik şehirleri ve eski medeniyetleri seviyorsanız bu kadar yakına gelmişken asla kaçırılmayacak bir fırsat.
#Bergama