Güncelleme Tarihi:
AYDIN Doğan Vakfı tarafından bu yıl 29’uncusu düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın uluslararası seçici kuruluna, katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi. Türk ve İranlı karikatüristlerin birinci seçildiği yarışmanın kapanış kokteyli önceki akşam Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi’nde gerçekleştirildi. Kokteyle, Jüri Başkanı ABD’li karikatürist Stan Mack, jüri üyeleri Antonio Antunes (Portekiz), Ercan Akyol, Latif Demirci, Tan Oral, Selçuk Demirel, Viktor Kudin (Ukrayna), Piyale Madra, Firoozeh Mozaffari (İran), Ralph Steadman (İngiltere), Zhu Zizun (Çin) ile Bodrum Belediyesi Danışmanı Ali Çakır, Milta Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ve davetliler katıldı.
Bu yıl katılan eserlerin oldukça farklı olduğunu belirten Jüri Başkanı ABD’li Stan Mack, “Bu yıl, önceki yıllara göre çok güzel ve fazla sayıda eser yarışmaya katıldı. Bu bizler için oldukça muhteşemdi. Çok farklı ülkelerden yapılan katılımlar, bizleri de oldukça mutlu etti” dedi.
Dereceye giren tüm sanatçılara ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları 9 Ekim 2012’de İstanbul’da düzenlenecek törenle verilecek. Yarışmada ödül kazanan karikatürler, 14 Haziran’a kadar Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde sergilenecek.
Bilimkurgu ustası Ray Bradbury öldü
BİLİMKURGU edebiyatının büyük isimlerinden Ray Bradbury 91 yaşında Los Angeles’ta yaşama veda etti. ‘Something Wicked This Way Comes’, ‘Fahrenheit 451’, ’The Martian Chronicles’ gibi romanları ile tanınan Bradbury, 20’den fazla tiyatro oyunu, senaryo kaleme aldı ve 400’ün üzerinde öyküye imza attı. 22 Ağustos 1920 tarihinde, Illinois’te dünyaya gelen Bradbury, 1938 yılından itibaren yazdığı öyküleri fanzinlere satarak para kazanmaya başladı. İlk kitabını 20 yaşında yayımlatan Bradbury, edebiyat tarihine damgasını vuran eserlere imza attı. Özellikle distopik ve belirsiz bir geleceği anlattığı başyapıtı ‘Fahrenheit 451’ ile bilimkurgunun ‘gerçek’liğine dair en önemli örneklerden birini vererek ölümsüzleşti. ‘Fahrenheit 451’ Fransız yönetmen François Truffaut tarafından 1966 yılında beyazperdeye uyarlanmıştı.
‘Mihriban’ın şairi Karakoç vefat etti
ANKARA Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören şair ve yazar Abdürrahim Karakoç, 80 yaşında vefat etti. Karakoç, evli ve 3 çocuk babasıydı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, derin üzüntü duyduğunu belirterek Karakoç’un her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacağını söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Karakoç’un oğlu Türk İslam Karakoç’u telefonla arayarak başsağlığı diledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de şunları söyledi: “Karakoç, edebiyat dünyamızın seçkin kalemlerinden biriydi.” 1932 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Ekin-özü Köyü’nde doğan Abdurrahim Karakoç, âşık geleneğinin günümüzdeki en büyük ustalarından biriydi. Şiirleri birçok sanatçı tarafından şarkı olarak seslendirilen Karakoç’un ‘Mihriban’ı, unutulmaz türküler arasında yerini aldı. AA
Liszt’in eserlerini Budapeşte’de çalacak
PİYANİST Zeynep Üçbaşaran, Macar besteci Franz Liszt’in 1847’de İstanbul’da verdiği resitalin programını gelecek hafta Budapeşte’de Macar dinleyicilere sunacak. ‘Liszt İstanbul’da’ temalı solo konserler 11 Haziran’da Liszt Akademisi’nde, 13 Haziran’da Mişkolfçe’deki Bela Bartok Müzik Enstitüsü’nde gerçekleştirilecek. Amerika’da yaşayan Üçbaşaran’ın son 10 yılda üçü Liszt’in eserlerinden oluşan toplam yedi albümü yayımlandı. Piyanist, Liszt’in İstanbul resitallerinde çaldığı eserlerden oluşan CD’yi bu yaz ‘Liszt İstanbul’da’ başlığıyla kaydedecek.
Ender Güzey 40’ıncı sanat yılını Roma’da kutladı
Reha ERUS / ROMA
TÜRK çağdaş sanatının önemli isimlerinden Ender Güzey 40’ıncı sanat yılı nedeniyle Roma’da bir sergi açtı. Güzey’in, Vatikan’a ait olan Cancelleria Sarayı’nda yer alan ‘Ateşten Doğan’ adlı sergisi Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy tarafından açıldı. Sergide sanatçı yanık ahşaptan oluşan 40 eserine yer verirken çalışmalar arasında boğa ve bizon figürleri sanatseverlerin dikkatini çekti.