Turgut Timoçin, optik sektöründe mağazacılık yapıyor. 18 yaşında başladığı dünyayı gezme tutkusu bugün 59 yaşında hâlâ ilk günkü gibi aynı... Bugüne kadar 50 ülke ve 120’den fazla şehir gördü. Turistik yerlere gitmektense şimdilerde kabilelerin izlerini sürüyor. İzlediği bir belgesel ya da gördüğü bir fotoğraf yola çıkması için yeterli... Omo Vadisi’nde artık yok olma eşiğine gelmiş kabileleri de gezdi, kelle avcıları olarak bilinen insanların hayatlarına da tanık oldu.
#GezginHayatının ilk 50 yılı kabileleri kendisine yeniden bağlı kılmakla ve savaşla geçti. Kısa zamanda Kore sınırlarından Orta Avrupa bölgelerine kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuştu. İstilaları çok kanlıydı. Teslim olmayan şehirleri, çocuktan ihtiyara kılıçtan geçiriyordu. Orta Asya’nın Türk kronikleri, İbnü’l-Esîr gibileri ve Rusya’nın letopisleri bunu “Tanrı’nın, insanlığın günahları için gönderdiği bir ceza” olarak tasvir ederler.
#Cengiz HanSon Taliban istilasında yeryüzü tarihinin en büyük skandallarından biri daha doğrusu utanmazlığı ortaya çıktı. Dünyanın jandarmalığına ve düzenleyiciliğine girişen ABD, Afganistan’a müdahale eden büyük devletlerin nihai kaderine düştü; tutunamadı. Kendisine muhalif gruplarla baş edemedi ve kendi taraftarı olan grup ve kabileleri de yüzüstü bırakarak bölgeyi terk etti.
#YAZARÖn Türk boyları olan Hunlar, Orta Asya’da Tanrı Dağları ve çevresinde kabileler halinde yaşamlarını sürdürüyorlardı. Diğer kabilelerle zaman zaman savaşlara da giren Hunlar, güçlü olmak ve varlıklarını sürdürebilmek için Teoman önderliğinde Büyük Hun İmparatorluğunu kurdular. Bu yazımızda Büyük Hun İmparatorluğu hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
#Asya Hun İmparatorluğu TarihiGazeteci ve seyyah Coşkun Aral Çin’e yaptığı gezilerde gördüğü vahşi hayvan pazarlarını Hürriyet.com.tr'ye anlattı. Yarasa yediğini de söyleyen Aral, "Çin’deki yarasalar meyve ile beslenen yarasalar. Amazonlardaki yarasalar böcek ve kan ile besleniyor. Ormanlar kesilip yerine palmiye ağaçları dikilince yarasalar bu palmiyelerdeki kimyasallardan etkilendi" diye konuştu.
#Coşkun AralGazeteci, belgeselci Hasan Söylemez, yıllardır çalıştığı televizyon sektöründeki işini bırakarak üç yıl önce yollara düştü. Hedefinde Afrika vardı. Projesi hazırdı. Bisikletiyle yapacağı tur boyunca 54 ülkede insanlara hayallerinin ne olduğunu sorup bunun belgeselini çekecekti.
#TenereHer şeyden önce İstanbullu Türk yazar olarak kaldı. Kaybolan İstanbul’u onun eserlerinde, yine kaybolan folklor ve dili onun kişilerinde görüyoruz. Canlı karakterlerin yanında sayısız tipler onun sayesinde oradadır. Ve günün birinde inanıyoruz ki Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u tamamıyla değilse de kısmen dirilecek.
#YazarKuzey Kore krizi tüm dünyayı meşgul ediyor. Yıllardır içine kapanmış, dış dünya ile ilişkilerini neredeyse asgari düzeye indirmiş ve halkını tam bir yokluk içinde yaşamaya alıştırmış, katı diktatörlük rejimiyle yönetilen küçük bir ülke, dünyanın en önemli askeri gücüne sahip ABD'ye kafa tutuyor. İlk bakışta orantısız bir gerginlik gibi görünse de, işin içine nükleer silahlar girince durum farklı oluyor.
#YazarlarSermin ve Mustafa Kemal Karataş, birbirine deli gibi âşık gezgin ruhlu bir çift. Uzun süredir ailelerinden uzakta Katar’da yaşıyorlar. İşlerinden fırsat buldukça dünyayı geziyorlar. Henüz 12 ülke gezdiler ama sayıyı dörde beşe katlamak konusunda planları hazır. Avrupa’da birkaç ülke gezdikten sonra daha uzak ülkeleri keşfe çıktılar. Özellikle Asya ve sonrasında Afrika... Kenya maceralarında kabileleri ziyaret ettiler, safari yaptılar ve en ilginci kaldıkları otelde zürafalarla aynı tabaktan yemek yediler. Sıradaki rotaları ise Lapland’da kuzey ışıklarını görmek...
#SeyahatEbru Hepgökşen (27) doğum ve bebek fotoğrafçısı. Ama aynı zamanda da bir gezgin, hem de doğuştan... Çünkü ailesi de tıpkı Ebru gibi seyyah... Bugüne kadar annesi ve babasını koluna takarak 85 ülke ve 422 şehirde keşfe çıktı. Avrupa’da Belarus hariç tüm kıtayı baştan sona gezdi. Afrika, Asya ve Amerika’da ayak basmadığı ülkeler olsa da gidip görmek konusunda oldukça istekli. Ama listeyi tamamlamadan önce bir hayali var; uzaya gitmek. Bunun içinde şimdiden kolları sıvadı.
#Gezgin HikayeleriKuyumcu Fatih Koparan (34), yılın altı ayı Marmaris’te yaşıyor, geri kalan altı ayda ise kazandığı parayı seyahat için harcıyor. Çok küçük yaşlarda ansiklopediler sayesinde öğrendiği uzak diyarları şimdi tek tek geziyor. Kafasında herhangi bir planı yok. Çantasını sırtına taktığı gibi yola koyuluyor ve yol nereye götürüyorsa oraya gidiyor. Şimdiye kadar Asya ve Güney Amerika’yı boylu boyuna turladı. Şimdi ise Afrika’da...
#Fatih KoparanYılın son gününde bir seyahat bilançosu çıkarmaya ne dersiniz? Bu yıl kaç güzel şehir keşfettiniz, 2012’den hangi unutulmaz hatıralar kaldı geriye? Yekün sizi mutlu etmiyorsa, 2013 için hayal kurmanın tam zamanıdır. “Seyahat Mektupları” yazarı 11 okurumuz yılın unutulmaz gezilerini, 2013 hayallerini anlattı.
Fransız fotoğrafçı Matthieu Paley, 1998’den bu yana Asya’nın erişilmesi zor coğrafyalarına yolculuk yapıyor. Afganistan’ın 4 bin metreyi aşan dağlarında yak yetiştiren Kırgızlara, Baykal Gölü’nün ücra O’lkhon Adası’ndaki şamanlara misafir olup yaşamlarını fotoğraflıyor. “Afganistan, Pakistan, Sibirya’da hep dağlara gittim ve dostluk gördüm, korkulacak yerler değil” diyor.
Cerrah Ayla Oya Bayrı (69), İstanbul’da yaşıyor. Resim, heykel, seramik çalışmalarının yanı sıra seyahati seviyor. Senede birkaç kez yurt dışına çıkıyor. Bayrı, Etiyopya’nın Oromia Eyaleti’ndeki Omo Vadisi’nde dokuz farklı kabileyi ziyaret etti. “Beni en çok etkileyen farklı güzellik anlayışları ve çıplaklığı doğal kabul etmeleriydi” diyor.
Türk mutfağının temel malzemelerinden biri peynir. Onlarca çeşit arasında, Kars gravyeri, Van otlu peyniri gibi üretildiği kentin adıyla anılanları da var. Dünyada binden fazla peynir çeşidi olduğu biliniyor. Buna karşılık Çin gibi, mutfak kültüründe peynirin yeri bulunmayan topluluklar da bulunuyor.