Ünlü Türkmen Şairi Mahtumkulu Firaki Selçuk’ta Anıldı

Güncelleme Tarihi:

Ünlü Türkmen Şairi Mahtumkulu Firaki Selçuk’ta Anıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2015 14:28

ÜNLÜ TÜRKMEN ŞAİRİ MAHTUMKULU FİRAKİ DOĞUMUNUN 282. YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ETKİLEŞİM VE UZLAŞIM TOPLULUĞU TARAFINDAN DÜZENLENEN ETKİNLİKLE ANILDI.

Ünlü Türkmen Şairi Mahtumkulu Firaki doğumunun 282. yıldönümü nedeniyle Selçuk Üniversitesi Etkileşim ve Uzlaşım Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.
Mahtumkulu Firaki’yi anma etkinliğine Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Temizel konuşmacı olarak katıldı. Programda Doç. Dr. Ali Temizel, Kuzey İran’da yaşayan Türkmenler, Türkmenlerin yaşadığı yerler, Türkmen Sahra’da yapılan kültürel faaliyetler, Mahtumkulu Firaki ve edebi kişiliği hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Temizel, “Günümüzde Türkmenler başta Türkmenistan, Türkiye, İran, Suriye ve Irak topraklarında olmak üzere dünyanın değişik birçok bölgesinde dağınık veya toplu halde yaşamaktadırlar. Türkmen tarihinin, geleneğinin, kültürünün, sanatının, folklorunun, dil ve edebiyatının yaşadığı önemli coğrafi alanlardan birisi de Kuzey İran’da yer alan Türkmen Sahra’dır. Türkmen Sahra, Türkmenlerin önemli şairi Mahtumkulu Firaki’nin de doğup büyüyüp, yaşadığı ve bugün de bağrında sakladığı önemli bir bölgedir” dedi.
Mahtumkulu Firaki’nin hayatı, öğrenimi ve edebi kişiliği hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Temizel, “Mahtumkulu Firaki, ömrünün sonuna kadar Türkmenlerin arasında yaşadı ve onların dertleriyle, sevinçleriyle hemhal olarak Türkmenlerin eğitim-öğretim işleriyle meşgul oldu. Türkmen edebiyatının öncüsü olmasının yanında, ideal Türkmen tipine örnek olmasından dolayı Türkmen halkı tarafından sevilip beğenilmiştir. Mahtumkulu Firaki ve şiirlerinin bugünkü Türkmen Sahra’daki Türkmenler arasındaki etkisi, Hoca Ahmet Yesevi’nin Orta Asya’daki Yunus Emre’nin, Karacaoğlan’ın Anadolu’daki, Firdevsi’nin İran edebiyatındaki, Goethe’nin Alman edebiyatındaki etkisinden daha az değildir. Mahtumkulu, Türkmen kabileleri arasında kanlı çatışmaların yaşandığı, İran Şahlığı ve Hive Hanlığının Türkmenlerle mücadelede bulunduğu bir dönemde yaşamıştır. Dolayısıyla şiirlerinde yerinden yurdundan edilen, esir pazarlarında satılan, zenginlikleri yağmalanan halkının dertlerini dile getirmiştir” şeklinde konuştu.
Programın sonunda Etkileşim ve Uzlaşım Topluğu Başkanı Süleyman Türk tarafından Doç. Dr. Ali Temizel’e teşekkür plaketi takdim edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!