Kıbrıslı Türk iş insanı Asil Nadir'in hayatı ve biyografisi ölüm haberinin ardından gündeme geldi. Son dakika haberine göre Kıbrıslı Türk iş insanı Asil Nadir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'daki hastanede hayatını kaybetti. Bir süredir tedavi gören Nadir için geçen hafta hastane tarafından kan bağışı çağırısında bulunulmuştu. Türkiye’de elektronik ve medya alanlarında yatırımları olan Asil Nadir, Güneş ve Günaydın gazetelerini de satın almıştı. Peki, Asil Nadir kimdir, kaç yaşındaydı, neden vefat etti? İşte, iş insanı Asil Nadir'in biyografisi ve hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Asil Nadir Kimdirİş İnsanı Asil Nadir hayatını kaybetti. Kıbrıs Gazetesi yazarı Ahmet Tolgay, iş insanı Asil Nadir’in hayatını kaybettiğini duyurdu. Tolgay, “Bir Kıbrıs Türk efsanesini, Asil Nadir’i yitirdik. Şu anda sözün bittiği yerdeyim. Toparlanma çabasındayım” dedi. Peki, Asil Nadir kimdir, kaç yaşındaydı, nereli? Asil Nadir neden öldü, hastalığı neydi?
#Asil NadirYeni bir araştırma, beyinde uyuyan virüslerin kafa travması ile aktive olabileceğini ve Alzheimer'ı tetikleyebileceğini öne sürdü. Çalışmalar uzun zamandır beyin sarsıntıları ve kafaya alınan darbelerin nörodejeneratif hastalık riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyordu. Ancak şimdi bilim insanları, bu tür yaralanmaların beyindeki uyuyan virüsleri 'uyandırarak' iltihaplanmayı ve bunamaya yol açan uzun vadeli hasarı tetikleyebileceğine inanıyor.
#AlzheimerHalil Ergün, Özgü Kaya, Burak Berkay Akgül, Meltem Cumbul, Melis Birkan, Ege Kökenli, Özgür Emre Yıldırım, Ali Başar, Ekin Aksoy, Yunus Narin, Berkan Şal, Miray Akay, Lidya Atlik, Yankı Ayhan, İbrahim Dizlek, Sercan Gülbahar, Ersel Şebil, Pervin Ünalp, Işıltı Su Alyanak, Mustafa Arda Işık ve Yiğit Yapıcı'yı kadrosunda buluşturan 'Güzel Aşklar Diyarı' izleyici ile buluştu. Yönetmen koltuğunda Mahsun Kırmızıgül’ün oturduğu dizinin senaryosunu Özlem İnci Hekimoğlu ile Nil Güleç Ünsal'ın kaleme aldığı yapımcılığını ise Med Yapım ve Boyut Film üstleniyor....
#Güzel Aşklar DiyarıDünyanın en varlıklı, en nüfuzlu kişilerinin toplum içinde sergilediği mütevazı tavırlar her zaman dikkat çeker. Birçok kişiye sorarsanız bazıları bunu sempati kazanmak için yapar. Özellikle de zenginliği ve kapalı kapılar ardında sürdürdüğü hayat kimi zaman eleştiri oklarının hedefi olan bir ailede yaşıyorsa...
#Lady Louise WindsorDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Ahmet Oğuzhan ÖzenDünyada ilk kez nedeni bilinmeyen ölümcül bir hastalığın tanısını koyup kesin tedavisini geliştirdi, Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu’nun en prestijli ödüllerinden ‘Doğu’nun Yıldızı’ ödülüne layık görüldü. Bu hastalık nedeniyle 7 çocuğunu kaybeden bir anne ve 6,5 yaşındaki kızına, bu keşfi sayesinde can olan Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, nadir görülen ve bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan 'CHAPLE sendromu'nun teşhis ve tedavisini bulmasıyla tıp literatürüne adını yazdırdı. Bir hastalığın tedavisinde yeni bir ilacın geliştirilmesi on yıllar sürerken, Prof. Dr. Özen ve ekibinin hem hastalığın kendisini keşfedip hem de uluslararası işbirliği ile 6 yılda çalışmalarını tamamladığı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onayını da alarak hastalarda kullanılmaya başlandı.
#Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan ÖzenEğer dünyanın dört bir yanındaki kraliyet ailelerine ilginiz varsa, onlarla ilgili haberleri takip ediyorsanız sizin de dikkatinizi çekmiştir büyük olasılıkla... Bu ailelerin üyeleri de kimi zaman popülerliğin zirvesine çıkar. Sonra bir düşüş dönemi başlar. İşte o zaman da halkın ilgisini daha az çekenlerin yerini yeni kuşaklar alır.
#Lady Louise WindsorBüyükannesinin muhtemel ölüm sebebi olan ve ardından babasında da tespit edilen nadir bir şişlik durumu Nicky Bowen’a da miras kaldı. İlk atağını dört yaşında yaşayan Nicky, bu hastalığı maalesef kızına da taşıdı. İşte herediter anjioödem (HAE) ile yaşamaya çalışan Nicky’nin hikayesi ve bu nadir görülen hastalık hakkında ilginç bilgiler…
#Herediter AnjioödemSeri katillerle ilgili haberler sık sık ABD basınının gündemine taşınıyor. Bu seri katillerin birçoğunun en önemli ortak noktalarından biri meslekleri. Peki neden? Bir FBI ajanı binlerce kilometrelik bir yolculuğun ardından bu soruya yanıt buldu.
#ABDOna “Cazın Prensesi” diyorlar. Akra Antalya’da düzenlenen Antalya Akra Caz Festivali kapsamında Türkiye’ye geldi. Aziza Mustafa Zadeh ile kulisinde tanışma fırsatı buldum. Su gibi, çok zarif bir kadın. Çocukluğundan beri Almanya’da yaşıyor ama Azeri kökenli olduğu için seyircisine Türkçe hitap edebiliyor. Bunlar üç kuşak yetenek. Anne-baba zaten müzisyen ama verdiği muhteşem konsere bir ara oğlu Ramiz Han da piyano çalarak dahil oldu. Bu özel sanatçıya gençliğimden beri hayranım, sonunda muradıma erdim...
#Savaş ÖzbeyBüyükannesinin muhtemel ölüm sebebi olan ve ardından babasında da tespit edilen nadir bir şişlik durumu Nicky Bowen’a da miras kaldı. İlk atağını dört yaşında yaşayan Nicky, bu hastalığı maalesef kızına da taşıdı. İşte herediter anjioödem (HAE) ile yaşamaya çalışan Nicky’nin hikayesi ve bu nadir görülen hastalık hakkında ilginç bilgiler…
#Herediter Anjioödem140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiHer gün kalan ömrümüzden bir gün eksiliyor ve biz hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşıyoruz. Ama başımıza kötü bir olay geldiğinde ya da ciddi bir hastalık yaşadığımızda aslında hayatımızın her anının, geçirdiğimiz her dakikanın ne kadar kıymetli olduğunun farkına varıyoruz. Her günümüzü ‘Bugün kalan hayatımızın ilk günü’ diye doya doya yaşamamız gerekiyor ancak bu bilinçle yaşamamız da her zaman mümkün olmuyor. Peki eğer daha kısa yaşayacağınızı bilseydiniz hayatınızda neyi değiştirmek isterdiniz? Bu sorunun yanıtını ölümcül hastalık teşhisi konulan insanlardan duymak ister misiniz?
#KanserHakkında şöyle bir rivayet var; mezura kullanmadan sadece bakarak kişinin ölçüsünü alıp ona en uygun takımı dikebiliyor… Bu doğru mu? Gülerek, “Müşterim kapıdan girdiği anda ona ne vereceğimi bilirim. Doktor-hasta ilişkisi gibi... Mezura gözümdür. Elbisesini diker, gönderirim” diye cevaplıyor.
#Faruk SaraçYaklaşık bir yıl önce 6 Şubat’ta, saatler 4.17’yi gösterdiğinde yaşanan büyük deprem nedeniyle o sabah kimse yaşamına olağan rutininde başlayamadı. Kahramanmaraş merkezli 7.8 büyüklüğündeki sarsıcı ilk deprem 11 ili etkiledi. Peşinden gelen 7,5 büyüklüğündeki bir diğer yıkıcı depremle de en çok hasarı Hatay gördü. 53 bin 537 kişiyi aramızdan alan bu depremler, anne-babaları çocuksuz, çocukları yetim ve öksüz bıraktı. Bazı aileler hep birlikte göçüp gitti… Sevdalar yarım kaldı, gençlik hayalleri söndü.... Herkes bir yerinden yaralarını sarmaya çalışsa da her acı zamanla geçmiyor, giden geri dönmüyor. Bu acı hepimizin. O kâbus gecenin yıldönümüne sayılı günler kala renklerinden geriye sadece grisi kalmış Hatay’ı gezdik. Antakyalıların elini tuttuk, gözüne baktık ve bir kez daha sorduk: “Nasılsınız?” İyi değiller. Ama Hatay’ı yeniden kurmak için içlerinde her gün yeniden yeşeren bir umut var, tıpkı Antakya merkezde yıkık bir binanın önündeki ağaçta her acıya rağmen büyüyen ve adeta “Hayat devam ediyor” diye bağıran turunçlar gibi…
#HatayHava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, kısa süreli de olsa insan vücudu üzerinde birçok etkiye yol açıyor. Özellikle yaşlıları ve belli sağlık sorunu olan kişileri tehlikeye atan bu durum, ölüme kadar varan ağır sonuçları beraberinde getiriyor. Peki soğuktan etkilenen organlar hangileri? Nasıl risklerle karşı karşıyayız?
#Soğuk Hava22 yıldır tiyatro sahnesi, ekran ve beyazperdede. Sosyal sorumluluk alanında aralıksız çalışıyor. Kurucu ortağı olduğu işlerle sanatın daha çok kişiye ulaşmasını sağlıyor; “Arkadaşlarım bana kumandayla durdurmak gibi bir özellik yüklemek istiyorlar” diyor. Kanal D’de yayımlanan ‘Bir Derdim Var’ dizisinin başrol oyuncusu Mert Fırat’la buluşuyoruz. Hayatı, evliliğini, babalığı, aşkı ve bilinmeyenlerini konuşuyoruz: “Kolay kolay öfkelenmem ama öfkelendiğimde arızaya bağlarım.”
#Mert FıratBilal Şimşir, bir imparatorluğun emanetiydi. Cumhuriyetçiydi, Atatürkçüydü, Midhat Paşacıydı. Heyecanlı konuşması, tükenmeyen yazı enerjisiyle Dışişleri Bakanlığı’nın unutulmaz simalarındandı. Rumeli Türkiye’sinin çocuğuydu. Bu kimliğini bir otoportre ressamı gibi korumayı bildi öyle de aramızdan ayrıldı.
#Bilal ŞimşirEsther Hollander, bir dönem 136 kiloya kadar çıkmış, bu durum sağlığına zarar vermeye başlayınca çaba sarf ederek 77 kilo vermeyi başarmıştı. Ancak bir süre sonra tekrar kilo almaya başladı. Üstelik bu kez aldığı kilolar bacaklarında toplanıyordu. Bacakları o kadar ağırlaşmıştı ki Hollander, “bacaklarında tuğla dolu torbalarla yürüyormuş gibi” hissediyordu. Peki Esther Hollander'ın yaşadığı bu durumun sebebi neydi? İşte Hollander’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkHollandalı tıp öğrencisi 21 yaşındaki Sophia Koetsier, Uganda'daki iki aylık stajını keyifli bir safariyle noktalamak istemişti. Ancak oldukça eğlenceli başlayan yolculuk korkunç bir kâbusa dönüştü. Bir akşam arkadaşlarıyla kaldıkları gençlik merkezinden ayrılan Sophia'yı bir daha gören duyan olmadı. Genç kadının başına gelenler gizemini korurken gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan annesinin ulaştığı bir tanığın anlattıkları düğümü çözebilecek mi? İşte ayrıntılar...
#Sophia KoetsierÖnceki gün gencecik bir kadının ölümü onu hiç tanımayan milyonlarca kişiyi bile yasa boğdu. Beş yıl mücadele ettiği meme kanserine yenilerek henüz 35 yaşında hayata veda eden Nicky Newman, geride çok güzel anılar bırakarak bu dünyaya veda etti.
#Nicky NewmanHer ölüm erkendir elbette. Ama bazı ölümler geride kalanları daha fazla etkiler, yüreklerini daha fazla ağrıtır ve daha çok iz bırakır. İşte sosyal medya yıldızı olarak tanınan Nicky Newman'ın ölümü de böyle oldu.
#Nicky NewmanTemmuz ayı hem ülkemizde hem de dünyanın dört bir yanında tarih boyunca ölçülmemiş yükseklikte sıcaklıkların kayda geçtiği bir dönem ve böyle giderse gelecekte dünyayı nelerin beklediğini görmek açısından çok iyi bir örnek oldu. O kadar ki yıllardır yaşanacaklara dair öngörülerini dile getiren bilim insanları bile Temmuz ayındaki tablo karşısında şaşkınlık yaşıyor. Üstelik bu durum öngörülenlerin yanında öngörülemeyen felaketlerin de kapısını aralıyor. İşte ayrıntılar...
#Temmuz 2023Kısa bir süre öncesine kadar iklim değişikliğiyle mücadele denince aklımıza küresel ısınmayı durdurmak için karbon emisyonlarının azaltılması gelirdi. Bugün ise "Jeomühendislik teknikleriyle gezegenimizin ısınmasının önüne geçmek mümkün mü?" sorusuna yanıt aranıyor. Peki nedir bu teknikler? Ve daha da önemlisi neden pek çok iklim aktivisti ve bilim insanı bu yolla çözüm üretmeye karşı çıkıyor?
#JeomühendislikGhosting denince akla genellikle bir flört uygulamasında sohbet ettikten sonra iletişimi kesen veya birkaç randevuya gittikten sonra arayıp sormayan biri geliyor. Ama ister inanın ister inanmayın, bu durum arkadaşlıklarda da çok yaygın. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde yakın arkadaşları tarafından 'ghost'lananlarla konuştuk.
#Birsorudanfazlası