Japonya'da gençlerin olgunluk çağına erişinin kutlandığı Yetişkinler Günü'nde binlerce kişi her yıl olduğu gibi başkent sokaklara akın etti. Kimonolarını giyerek başkent Tokyo'nun tarihi semti Asakusa'ya giden gençler, renkli görüntüler oluşturdu.
#JaponyaEt/tavuk suyu, soya salçası miso veya kurutulmuş sardalyayla yapılabilen ramen, Japonya’nın en sevilen sokak lezzetlerinden... Bir kere Japonya’da yiyince diğer ülkelerdeki versiyonları pek tatmin etmiyor. Ama itiraf etmeliyim, İstanbul’da beklediğimden çok daha iyi ramen’ciler bulabilmek beni çok sevindirdi.
#RamenJaponya’nın başkenti Tokyo, ülkenin en kalabalık şehri olmasının yanı sıra 36 milyonluk nüfusuyla dünyanın da en büyük şehri ve bir megapol. Başta Sumida Nehri’yle bağlantılı olarak, ‘Edo’ yani ‘Haliç Ağzı’ olarak adlandırılan şehir, daha sonra bir isim değişikliğiyle ‘Uzakdoğu’nun başkenti’ anlamına gelen ‘Tokyo’ ismini almış. Efsanevi Fuij Dağı’nın eşsiz manzarasının şehrin birçok yerinden görülebildiği Tokyo, bugün sayısız mabet, park ve hareketli caddeleri içinde barındırıyor ve tüm şehre yayılmış gökdelenleriyle birlikte yükseliyor. İşte size Tokyo gezi rehberi…
#TokyoTokyo’ya doğru uzun uçak yolculuğunda daha şehre adım atmadan farklılıklarla karşılaşmaya kendinizi hazırlayın. Havaalanında çıkışı bulup dışarı adım attığınızda bambaşka bir kültür sizi kucaklayacak. Ancak bu buluşmanın belli birtakım kuralları da olmayacak değil. Buradaki mutluluğunuz yapacaklarınız kadar biraz da yapmamanız gerekenlere bağlı. İsterseniz çıplak gezin, farklı giyinin ama siz siz olun Japonya topraklarında kurallara uyun.
#SeyahatTürkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında yapılan kültür, sanat, müzik ve eğlence festivalleri kasım ayında sizleri bekliyor. Yorucu iş temposundan kendinizi uzaklaştırmak ve birkaç günlüğüne eğlenmek istiyorsanız bu haber tam size göre. Sizin için Türkiye’de ve dünyada yapılacak kasım ayı festivallerini derledik, hepsi birbirinden keyifli ve eğlenceli...
#TürkiyeÖmür Güleç, 47 yaşında bir makine mühendisi. 20 yıldır özel şirkette satış müdürü olarak çalışıyor. Evli ve 10 yaşında bir çocuğu var. Ancak tüm bunlar onun bir gezgin olmasına engel değil. Her fırsatta dünyayı dolaşıyor. Şimdiden 42 ülke ve 80 şehir gezdi. Hedefi önce 100 ülkeyi dolaşmak. Sonra güvenli olan tüm devletlere ayak basmak istiyor.
#Gezgin RehberiYabancılara tokat etkisi yapan şehirlerden biri Tokyo. Duyular üzerinde adeta manik, hiperkaktif saldırı etkisi oluşturuyor. Dikkatinizi topladığınızda, Japon başkentinde geleneksel öğelerin de modern hayatın içinde akıp gittiğini görüyorsunuz. Sadece Doğu Tokyo’da, yani Kraliyet Sarayı’nın doğusundaki bölgede kalsanız bile büyüleyici bir metropolün tüm nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Terk edilmiş binalara açılan şık butikler, ışıldayan gökdelenlerin gölgesindeki küçük, yerel hamurişi satan restoranlar…
#Tokyo'da Gezilecek YerlerBu yıl haziran ayında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Fuji Dağı, Tokyo’nun simgesi, Japonların kutsal mekanı. Yazın her yaştan Japon, hac yolculuğuna çıkar gibi, ailesiyle bu dağa tırmanıyor. Bankacı okurumuz Murat Ayrancıoğlu, Fuji’nin zirvesinden Tokyo’ya baktı, izlenimlerini yazdı.
Japonya’nın nüfusu yaşlansa da Tokyo her zaman genç. Yüzyıllar boyunca depremler, yangınlar, seller ve nice felaketler atlatıp yenilenmiş. 1990’ların gökdelen yarışı yavaşlayıp yerini liman ve sahil sayfiyesi modasına bıraktı. 160 bin restoranı, alışveriş ve ibadet merkezleriyle keşfedilmeyi bekliyor.
Birkaç arkadaşımla hayal ettiğimiz “Dünya Seyahatini” nihayet gerçekleştirdik. Amacımız, İstanbul’dan çıkıp, sürekli batıya giderek tekrar İstanbul’a dönmekti. Bilet fiyatlarının yüksekliği ve zamansızlık nedeniyle bu yolculuğu sürekli erteledik.
Pınar Demircan (31) özel bir şirkette insan kaynakları yönetimi üzerine çalışıyor. Çocukluğunda izlediği Japon çizgi filmlerinden etkilenip Japonca’ya merak sardı. Gizemli bulduğu bu dili öğrenmek için Japonya’ya seyahat etti. 1,5 yıl Tokyo’da kaldı. Bu sürede Osaka, Kyoto, Okinawa’yı gezdi. Hiroşima’da TV izlerken Türkiye’deki deprem görüntüleriyle karşılaşınca, gezisini yarıda kesip Türkiye’ye döndü. İş seyahatleri sayesinde aralıklarla Japonya’yı ziyaret etti. Bu ülke aynı zamanda Demircan’a bisiklet tutkusunu aşıladı. Pınar Demircan’la Japonya’da gezdiği kentleri, bisiklet sevdasını konuştuk.
Japonya, tarihi, kültürü, doğası, bilim ve teknolojideki ağırlığı ve dünya ekonomisindeki yeri itibariyle tanınması, gezilmesi görülmesi gerekli bir ülke. Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 46’sı büyüklüğündeki 3900 adada yaşayan 130 milyon kişi dünyanın ABD’den sonraki en güçlü ikinci ekonomisini döndürmekte. Bir hafta boyunca dakika tehir yapmadan saatte 250-300 km süratle bizi ülkenin değişik köşelerine taşıyan "Şinkansen" (mermi) trenleri bu gücün önemli simgelerinden biri.
Sambayı Brezilyalılar'dan başka hiç kimsenin yapamayacağını düşünüyorsanız. bu fikrinizi bir kez daha gözden geçirin. Brezilya'ya özgü bu kıpır- kıpır, ateşli dansı belki de aklınıza hiç gelmeyecek bir başka ulusun insanları da çok iyi yapabiliyor. Üstelik gerçek sahiplerinden hiç de geri kalmıyorlar. Japonya'nın başkenti Tokyo'da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Asakusa Samba Festivali bu yıl 27'nci kez yapıldı. Genç- yaşlı binlerce kişiyi sokaklara döken festival renkli görüntülere sahne oldu.
Çevresinde ‘Cerrah Çelebi’ olarak tanınıyor. Profesör Doktor Tarık Minkari bir cerrah, yaşı kendi tabiriyle 80’e 1 var. 1992’deki emekliliğinden sonra yalnızlık yerine gezmeyi seçmiş. Bir gece rüyasında Evliya Çelebi’yi görmüş. Evliya Çelebi ona ‘Ya cerrah, bunca senedir gece gündüz ameliyat yapıyorsun, bıkmadın mı bu işten?’ diye sormuş...