Adaklar ülkesi Japonya
Japonya'yı nasıl bilirsiniz? Teknoloji harikası modern bir Uzakdoğu ülkesi tanımlaması Japonya'ya pek uygun. Oysa bu ülke Hindistan kadar da olmasa günlük yaşamına mistisizmin her türlüsünü sokmuş. Dini seremoni ve ritüeller, budist ve şintoist tanrılara adaklar, muskalar, tütsüler Japon yaşam tarzının vazgeçilmez unsurları.
NARİTA Havaalanı'ndan Tokyo'ya doğru resmen bir beton yığınını yara yara ilerliyorsunuz. Sadece ofislerin olduğu, insanların karınca gibi çalıştığı binalar üzerinize geliyor. Etraf ölesiye kasvetli ki aniden dev bir panonun üzerinde sevimli bir kedi gözünüze ilişiyor. Kedi iki ayağı üzerinde, patisinin bir tanesi yukarı doğru kıvrılmış. Japonya'daki adıyla ‘‘Bereket Kedisi’’ değişik varyasyonlarla ama hep aynı pozisyonda, her yerde karşınıza çıkıyor. Sağ patisi yukarıda olduğu zaman ‘‘para’’, sol patisi yukarıda olduğu zaman ‘‘uğur’’ anlamına geliyor. Kimi zaman tek gözlü bir insan kafası tutuyor. Tuttuğunuz dilek yerine geldiğinde diğer gözü boyamak size düşüyor.
ASIRLIK AĞAÇLAR
Tokyo'nun en büyük şintoist tapınağı Meiji'nin, asırlık ağaçlarla dolu bahçesinde genç rahiplerin işlettikleri küçük dükkanlar birer muska cenneti. Sağlık, mutluluk, aşk, okulda başarı, kötü ruhları kovma dahil binbir çeşit muska mevcut. Japonya'ya birlikte geldiğimiz arkadaşlardan bir tanesinin eşi hasta. Kocası bir iyileşme muskası alıyor ve yatağının başucuna asıyor. Mucize. Hastamız ertesi gün ayakta.
KUTSAL SU
Meiji Tapınağı'nın hemen önünde ayrıca kutsal olduğuna inanılan bir suyu içip ruhunuzu temizleyebiliyorsunuz. Ancak sadece ruh temizliği yeterli değil. Çünkü tahta kepçeyle suyu ağzınıza damlattıktan sonra suyun bir bölümünü kepçenin sapına doğru akıtıp onu da temizliyorsunuz.
Budist Asakusa Tapınağı'nda kutsal su yok ama tütsüler var. 60 ya da 100 Japon Yeni'ne aldığınız tütsüleri dev bir kazanda yakarken dilekte bulunuyorsunuz. Japonlar tütsülerini yaktıktan sonra dumanları arasında ellerini gezdiriyorlar. Tokyo'nun 2 saat uzağındaki Kamakura'daki Daibutsu Budası'nın önünde yakılan tütsüler ayrıca önemli. 1252 yılında yapılan, 13.35 metre yüksekliğindeki Daibutsu Budası hafif inik göz kapaklarının ardından tütsüleri yakanları kutsuyor. Sadece gözleri birer metre uzunluğunda olan Daibutsu öylesine görkemli ki tütsü yakmaya niyetli olmayanlar dahi havaya giriyor.
JİZOBOSATU
Yine Kamakura'daki Hasedera Tapınağı'nda, ruha yaşamdan ölüm sonrasına rehberlik eden binlerce Jizobosatu heykelciğine rastlayabilirsiniz. Küçük heykellerden bazıları annelerin ölü doğmuş ya da kürtajla kaybettikleri bebeklerinin ruhlarına adanmış. Ancak resmi olmayan bir versiyona göre, günah işleyen Japon erkekleri de günahlarından arınmak için heykelcikler dikiyorlar. Hatta heykelciklerin boylarını günahlarının büyüklüğüne göre seçiyorlarmış.