Yurdaer Okur, tiyatro sahnesinden beyazperdeye, televizyondan yaratıcı sanat projelerine kadar uzanan geniş bir yelpazede yıllarını sanata adamış bir isim. Sanatçı, son dönemde “Hain” filmindeki rolü ve Küçük Prens’in unutulmaz hikayesini kum sanatıyla tiyatroyu birleştirerek sahneye taşımasıyla dikkat çekiyor. Son olarak bir müzikal projesi üzerine çalışan Yurdaer Okur, “Gençlerin bir kısmı gerçekten şımarık. Ayaklarına gelen fırsatları değerlendirmiyorlar” dedi.
#Yurdaer OkurHürriyet Ankara’nın ‘KENT SOHBETLERİ’ne konuk olan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Yerel yönetimlerin inşaat sektörünün önünü açmaları gerekiyor. İnşaat yapmanın önünü açmak adına harçlarda, uygulamalarda prosedürlerin çok ağır olmadığı bir sistem olmalı. Özellikle Ankara’mızın birkaç ilçesinde alınan ruhsat sayısı oldukça az” dedi.
#Hakan AkçamTicaret Bakanı Ömer Bolat "Emlakta, ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecek. Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri katakulli ya da tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Otomotivde de aynı sistemi getireceğiz" dedi. Bolat, Çin'den ucuza ürün getirenler için de kararların yakında açıklanacağını söyledi.
#GayrimenkulBir dönem çok popüler olan İstanbul taksi plakası artık güç kaybetmeye başladı. Minibüslerin ve dolmuş plakalarının taksi plakasına dönüşmesi, online seyahat hizmeti veren firmaların artması, korsan taksilerin daha fazla tercih edilmesi gibi durumlar nedeniyle taksi plakaları uzun zaman sonra 6 milyon liranın altına geriledi.
#TaksiBorsa İstanbul’da işlem hacminin artması, yabancı alımların sürüyor olması olumlu havanın devam etmesine neden oluyor. Ama asıl etkili olan yerli yatırımcıların artan ilgisi. Alternatif piyasalardaki durgunluk yerli yatırımcıyı tekrar borsaya döndürdü. Son dönemde yerli yatırımcıların BIST100 Endeksi’ndeki yükselişe katkısı yabancının önüne geçti. Bu da iyimserliğin sürmesinin ana nedeni olarak görülüyor.
#BORSA İstanbulTürkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, sakatatın kilo fiyatının etin kilo fiyatını geçtiğini belirterek, “1 kilo kuzu ciğer, 1 kilo kuzu etinin fiyatını geçti. Eskiden yüzüne bakılmazdı sakatatın, şimdi etten pahalı” dedi.
#Türkiye Kasaplar FederasyonuTicaret Bakanı Ömer Bolat, CNN Türk'te yayınlanan Hakan Çelik'le haftasonu programında açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat fahiş fiyat uygulayan işletmelere karşı Bakanlık olarak yoğun bir şekilde sahada olduklarını söylerken 'Zamları geri alın uyarısı yapıyoruz' dedi.
#Ticaret BakanıCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Görüşmeler başlayacak, Aralık ayı içinde sosyal diyalog mekanizması çalışacak. Orada elbette işçilerimizin refah beklentileri, işletmelerimizin de rekabet gücünü devam ettirme, istihdamı devam ettirme gibi beklentileri olacaktır. Kamu kesimi de bu dengeyi gözetecektir diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu üçlü mekanizmanın, diyalog mekanizmasının işleyişini gördükten sonra yorum yapmak daha doğru olur" dedi.
#Asgari ÜcretMarmarabirlik 2023-2024 iş yılı kampanyasında ürün alım fiyatlarını açıkladı. Tavan fiyat 110 lira, taban fiyat 380 dane 47 lira, yağlık zeytin fiyatı da 45 lira olarak belirlendi. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Bu yılı üreticimizin kurumuna sahip çıkacağı bir yıl olarak görüyoruz" dedi.
#ZeytinEylülün ilk haftalarında petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle hızla artan gübre fiyatları, 430 dolar seviyesinde seyrediyor. Uzmanlar, LNG piyasasını etkileyen grevler ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle fiyatların bir süre daha yukarı yönlü gidebileceği görüşünde. İç piyasada da gübre satış sezonunun başladığına dikkat çeken uzmanlar, fiyatların yukarı yönlü harekete geçtiğini ifade etti. Bu sezon gübre tüketiminin geçen yılın üzerine çıkarak 6 milyon tonu geçmesi de öngörülüyor.
#GübreKonut satışları düşünce ev sahipleri geri adım atmaya başladı. ‘Alıcı pazarı’ döneminin başladığını belirten sektör temsilcileri son haftalarda ikinci el konut satışlarında pazarlık marjının yükseldiğini söyledi. Sıfır konut fiyatında ise maliyet kaynaklı artışın sürmesi bekleniyor.
#KonutÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. "İstanbul'da kentsel dönüşümün önünde çok engel var" diyen Bakan Özhaseki, "3'te 2 yerine yüzde 50 hususunda ısrar edeceğim. Bir binanın kentsel dönüşüme tabii olması için hak sahiplerinin yarısı evet derse, işe başlayalım diyorum. Ben beş yılda İstanbul’u depreme hazır hale getiririm. Kentsel dönüşümü hızlandırırız. Yasayı çıkarırız. Rezerv alanlarda konut veririz" şeklinde konuştu.
#Mehmet ÖzhasekiTürkiye kıyılarındaki marinaların toplam kapasitesinin 6 bin 500, tekne sayısının ise yaklaşık 16 bin adet olması marina fiyatlarını uçurdu. 42 metrelik bir tekneyi lüks turizmin merkezi Monaco’da bağlamanın geceliği 650 Euro’yken, Göcek’te 1200 Euro’ya çıktı. Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği Başkanı Murat Bekiroğlu ise hızlı bir şekilde marina yatırımlarının devreye alınması gerektiğine dikkat çekti.
#Murat BekiroğluKonut üretiminin önündeki en büyük engelin arsa sorunu olduğunu belirten CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, “Hem kooperatifler hem de müteahhitler arsa bulmakta zorlandığı için konut üretemiyor, arz düşüyor. Bunun için radikal adımlar gerek. Şehrin içinde birçok boş arsa var. Ne satıyorlar ne de ortak proje yapıyorlar. Ama ülkenin üretime ihtiyacı var. Bu nedenle boş arsalardan ek vergi alınmalı. Boş bırakıldığı her yıl için vergi kademeli olarak artmalı. Böylece atıl alanlar üretim sistemine dahil edilir ve arz-talep dengesi sağlanır” dedi.
#KonutTÜRKİYE, süt üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında. Avrupa’da ise Almanya ve Fransa’dan sonra üçüncü durumda. 2022’de 21.6 milyon ton süt üreten Türkiye’nin artan nüfusu ve global talebin yarattığı rekabete yetişebilmesi için üretimde hem miktarı hem da kaliteyi yükseltmesi gerekiyor.
#SETBİRKentsel dönüşüm sürecine ve deprem bölgesinin yeniden inşasına yetecek sayıda iş makinesi olduğunu söyleyen ASKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Konukoğlu, “Deprem felaketi nedeniyle iş makineleri pazarında arz-talep dengesi bozulmuştu ancak bu durum atlatıldı. Türkiye’nin makine parkuru, talebi fazlasıyla karşılayabilecek kapasitede” dedi.
#Kentsel Dönüşümİnşaat sektöründe en temel sorunun acemi mühendis ve müteahhit ile yetersiz denetim mekanizması olduğunu söyleyen Dekar Yapı ve Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Hem yapım hem de denetimde sil baştan düzenlemeler gerek. Acemi mühendis çiziyor, tecrübesiz müteahhit yapıyor ve yetersiz firmalar da denetliyor. Sonuç ortada... Avrupa’da da olduğu gibi mühendis-lerin projelerine sigorta şartı getirilmeli. Şirketler güvenilir olmayan projelere sigorta yapmaz ve doğal bir denetim işler. Yapı denetimde de yüzlerce şirket var ama çoğu yetersiz. Bunun yerine büyük müşavirlik şirketleri kurulmalı ve şehirler bölge bölge denetlenmeli. Sayı az, denetim etkin olmalı” dedi.
#Sponsorlu İçerikÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal D'de Hakan Ural ve Nur Tuğba Namlı'nın Neler Oluyor Hayatta programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fahiş kira zamları hakkında konuşan Kurum, kiracılara çağrıda bulundu. Kurum, "Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin." dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TRT Haber'de gazetecilerin Yarısı Bizden' kampanyası ve gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Konutların en 2 yıl içerisinde teslim edileceğini belirten Bakan Kurum, "10 bin 500 TL taşınma yardımı yapacağız. 5 bin 250 TL de kira yardımı yapacağız. Eğer bir artış söz konusu olursa biz de desteklerimiz, artırırız" ifadelerini kullandı.
#Bakan Kurum