Güncelleme Tarihi:
Sektörün gelişme potansiyelinin çok güçlü olduğunu belirten Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun, yeni dönemde güçlü bir gıda güvenliği otoritesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Coşkun 1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada sektörün taleplerini şöyle aktardı:
ARZ-TALEP DENGESİ REGÜLE EDİLMELİ
“Süt sektörünün gündemi yoğun. Öne çıkan başlıklarımız ise, süt sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanması, yem üretim ve maliyet yönetiminin daha etkin şekilde yapılması, arz ve talep gelişmelerinin yakından takip edilmesi, arz-talep dengesinin regüle edilmesi, çiğ süt kalitesinin artırılarak AB standartlarına getirilmesi, sektörde gıda güvenliğinin sağlanması ve kayıt dışılıkla etkin mücadele edilmesi diye sıralanabilir.
GIDA GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ
Sektörde yüksek fiyat artışlarının yaşandığı bu dönemde tüketici açısından gıda güvenliği daha büyük önem taşır hale geldi. Önerilerimizde hep vurguladığımız gibi güçlü bir gıda güvenliği otoritesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Yeni dönemde her şeyden önce güçlü bir ekonomik programın ortaya konulmasını bekliyoruz. Bu programın da para ve maliye politikası ile yapısal tedbirlerden oluşacağı aşikar. Bu çerçevede kısa, orta ve uzun vadeli geliştirilecek politikalarla tarım ve gıda sektörüne daha fazla önem verilmesi gerektiğine inanıyoruz.
REFERANS FİYAT TALEBİ
Türkiye, coğrafi özellikleri bakımından hayvan yetiştiriciliği için önemli bir potansiyele sahip. Firma yapısına bakıldığında genel olarak küçük ölçekli aile işletmelerinin çoğunlukta olduğu görülüyor. İşletmelerin sahip oldukları hayvan sayısına göre kapasiteleri gruplandırıldığında, her ne kadar son yıllarda orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı artsa da kurulu süt işletmelerin yaklaşık yüzde 85’inin 20 başın altında kapasiteye sahip olduğu görülüyor. Küçük işletme yapılarında ölçek ekonomisi gibi nedenlerle verimlilik düşük, maliyetler yüksek. Dolayısıyla bu yapının değişmesi, kısa dönemde mümkün olmadığına göre bu işletmelere göre teşvik modelleri geliştirilmeli. Piyasada oluşan fiyat, 8.5 lira olarak açıklanan referans fiyatın çok üzerinde. Bu nedenle sektörle ilgili tüm taraflardan oluşan Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği çiğ süt fiyatının eskiden olduğu gibi bir referans fiyat olma özelliğini taşıması beklentisi içerisindeyiz.”
SÜT ÜRETİMİNDE AVRUPA’DA ÜÇÜNCÜYÜZ
2022’de 21.6 milyon ton süt ürettik
Üretimde dünyada 8 Avrupa’da 3’üncü sıradayız
100’den fazla ülkeye süt ve süt ürünleri satıyoruz
Üreticilerin yüzde 85’i, 20 başın altında küçük işletmeler